„Balsavimas Seime palieka erdvės optimizmui, tad tikimės, kad Seimui pakaks ryžto uždegti žalią šviesą ilgai lauktai reformai. Kviečiame parlamentarus palikti galioti birželį priimtą kompromisinį Darbo kodeksą ir nelaukti daugiau signalų iš stambiųjų verslo korporacijų, galinčių palikti Lietuvos darbuotojus prie „suskilusios geldos“. Mažiausi vidutiniai atlyginimai tarp Europos Sąjungos šalių regione kalba už save“, – sako asociacijos „Investors' Forum“ valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas.

Pasak asociacijos atstovų, nelankstūs, perdėm biurokratizuoti darbo santykiai yra vienas didžiausių iššūkių, mažinančių tarptautinį Lietuvos patrauklumą. „Investors' Forum“ atliekamo Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso tyrimo duomenimis, 85 proc. investuotojų darbo santykių reguliavimą laiko prioritetine pokyčių reikalaujančia sritimi. Paklausti apie iššūkius verslui kasdienėje veikloje, 41 proc. investuotojų pažymėjo susiduriantys su problemomis dėl esamo darbo santykių reguliavimo.

„Apie būtinybę lanksčiau reguliuoti darbo santykius kalbame pastaruosius dešimt metų. Per šį laiką Lietuva realiai pamatė ir pajautė, kokią naudą suteikia kiekvienas naujas investuotojas, kaip užsienio verslas kelia šalies ekonominius rodiklius, kuria darbo vietas ir gerovę. Seimo sprendimas rodo, kad politikai vertina investuotojų indėlį, todėl kviečiu nesustoti ir užbaigti kadenciją išmintingais sprendimais, kurie turės įtaką ateinantiems dešimtmečiams“, – kalbėjo R. Valiūnas.

Birželį Seimo priimtą Darbo kodeksą asociacija vadina kompromisu, galinčiu nukreipti Lietuvą pažangos keliu. Verslo atstovai tik apgailestauja, kad Prezidentės veto įstatymui ir jį lydėjusios politinės diskusijos pasiuntė neigiamą žinią užsienio investuotojams, jog Lietuva nesiryžta įgyvendinti būtinų reformų. O priėmus valstybės vadovės siūlomas Darbo kodekso pataisas, tokia žinia būtų tik dar labiau sustiprinta.

„Prezidentės siūlomos pataisos apribotų darbdavių galimybes ir paskatas samdyti naujus darbuotojus bei kurti darbo vietas, plėtoti veiklą Lietuvoje. Daugelis siūlymų neatitinka verslumo dvasios, nes jie neskatina vykdyti plėtros. Naikinama nulinė sutartis, darbo ir laiko reguliavimas netenka prasmės, nes iš trijų mėnesių laikotarpio paliekamas tik mėnuo laiko suminei darbo apskaitai. Terminuotas sutartis neterminuotam darbui galima pamiršti, nors ES direktyvos tokias sutartis laiko instrumentu, kaip grąžinti žmones į darbo rinką, suteikti jiems naujų įgūdžių. Tikimės, kad parlamentarai atsispirs priešrinkiminėms pagundoms ir galiausiai pasirinks tuos sprendimus, kurie bus iš tiesų naudingi ekonomikai, darbo vietų kūrėjams ir dirbantiesiems“, – pranešime spaudai cituojama asociacijos „Investors' Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Atmesti Prezidentės veto ir palikti galioti birželį priimtą Darbo kodeksą parlamentarus ragina ne tik verslo organizacijos. Seimo Pirmininkei Loretai Graužinienei šią savaitę buvo įteiktas 200 visuomenės veikėjų ir darbo vietų kūrėjų pasirašytas kreipimasis, kuriuo taip pat raginama rinktis pažangesnį darbo santykių reguliavimą. Kreipimesi pastebima, kad, prastėjant Lietuvos demografinei padėčiai, valstybę šiuo metu išlaiko vos apie 900 tūkst. privačiame sektoriuje dirbančių mokesčių mokėtojų. Lietuvos mokslininkų sukurtas naujas socialinis modelis sustiprintų privačią iniciatyvą, suteiktų daugiau pasirinkimo į rinką įsiliejantiems naujiems darbuotojams.

Pasaulio ekonomikos forumo duomenimis, Lietuva pagal darbo rinkos efektyvumą užima 53-iąją vietą, pagal darbo santykių lankstumą – 102-ąją, o pagal atleidimo iš darbo sąnaudas – 109-ąją. Anksčiau darbo santykius reformavusios Estija ir Latvija pagal šiuos rodiklius yra gerokai aukščiau, teigiama „Investors' Forum“ pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)