Deutsche Bank“ ekonomistų Heiko Peterso ir Robino Winklerio atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad šalies einamosios sąskaitos perteklius, kuriam didžiausią įtaką daro teigiamas užsienio prekybos balansas, iki 2020 m. sumažės maždaug 20 proc. ir sudarys apie 7 proc.

Vokietijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Nors toks perteklius vis tiek bus pakankamai didelis, tai daug mažiau nei šiemet prognozuojami 8,8 proc. nuo BVP – 275 mlrd. eurų.

Tarptautinis valiutos fondo (TVF), JAV ir kitų euro zonos ekonomistų teigimu, didelis einamosios sąskaitos deficitas rodo, kad vokiečiai pernelyg daug taupo ir per mažai išleidžia.

Taip nutiko, nes nepaisant dėl susilpnėjusio euro augančio eksporto, atlyginimai ir valstybės išlaidos taip sparčiai neauga, todėl labiau taupoma ir perkamai mažiau importinių prekių. Vokiečiai atkerta neturį teisės mažinti šalies konkurencingumo.

Tačiau „Deutsche Bank“ ekonomistai neabejoja, kad einamosios sąskaitos perteklius jau greitai sumažės.

Labiausiai prie smukimo prisidės demografinė situacija. Vokietijos visuomenė sparčiai senėja, o vyresnio amžiaus žmonės gauna mažiau pajamų bei daugiau išlaidauja. Todėl santaupų sumažės.

Taip pat reikia atsižvelgti ir į būsto rinką.

Po ilgai trukusios stagnacijos Vokietijos nekilnojamojo turto rinkoje prasidėjo plėtra, o augant migrantų skaičiui kyla ir būsto paklausa. Tiesa, statybų sektoriui kainų augimo dar teks kurį laiką luktelėti.

Kyla klausimų, kaip tokie faktoriai paveiks einamosios sąskaitos balansą. Trumpai tariant, kylant nekilnojamojo turto kainoms, kyla ir išlaidos. Augant būsto vertei, savininkai jaučiai turtingesni. Statybinės medžiagos bus importuojamos iš užsienio, todėl išaugs tiek vartojimo, tiek ir importo apimtys.

Tačiau pasaulinės prekybos apimtys, o kartu ir vokiškų prekių paklausa, turėtų smukti. Bet net ir dėl smukusio einamosios sąskaitos pertekliaus kitos Europos Sąjungos (ES) valstybės didelės naudos nepajus.

„Mažėjant Vokietijos einamosios sąskaitos pertekliui pagerės jos kaimynių situacija, tačiau labiausiai jis paveiks eksportuotojus Azijoje, Artimuosiuose Rytuose ir kitur“,– rašoma H. Peterso ir R. Winklerio pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)