Tikriausiai, tą akimirką jis galutinai neteko kantrybės.

Po kelių valandų Rusijos milijardierius gavo žinią iš Maskvoje dirbančių jam pavaldžių asmenų, kad kaukėti agentai iš Federalinės saugumo tarnybos įvykdė reidą jam priklausančių įmonių ir bendrovių būstinėse. Tai buvo akivaizdus ženklas apie aukščiausiuose sluoksniuose kylantį nepasitenkinimą jo veikla, rašoma „Bloomberg“ svetainėje.

Kitą dieną iš pat ryto M. Prochorovas įsėdo į asmeninį lėktuvą ir po devynias valandas trukusio skrydžio jau buvo Maskvoje.

Per kelias savaites milijardieriui priklausančią žiniasklaidos bendrovę RBC paliko pagrindiniai redaktoriai. RBC veikla sukėlė Kremliaus pasipiktinimą dėl tiriamojo pobūdžio straipsnių apie prezidento Vladimiro Putino artimųjų ir draugų verslo interesus.

Netrukus M. Prochorovas pardavė pagrindinę jam priklausiusią Rusijoje veikiančią kontroliuojančiąją bendrovę, kurios turtas vertinamas beveik 2 mlrd. eurų. Toliau eilėje – daugiau nei 806 mln. eurų vertės aliuminio gamybos milžinės „Rusal“ kapitalo dalis.

Michailas Prochorovas

Po tokio masto išpardavimo didžiausios M. Prochorovo investicijos iš Rusijos persikeltų į Brukliną, kuriame milijardierius šiuo metu apsistojęs. Be „Nets“ ir „Barclays Center“ arenos nuomos teisėmis čia jam priklauso ir keletas kitų pramogų centrų.

Pagal „Bloomberg Billionaires Index“ rodiklius šių objektų vertė siekia beveik 2 mlrd. eurų, nors M. Prochorovo atstovai nurodo beveik 2,7 mlrd. eurų sumą. Remiantis „Bloomberg“ duomenimis, Rusijoje likęs milijonieriaus turtas vertinamas kiek daugiau nei 2 mlrd. eurų, o dar per 5 mlrd. laikoma grynaisiais.

51-erių metų finansų magnatas verslininko karjerą pradėjo pardavinėdamas džinsus. Tikra sėkmė jam nusišypsojo 1990-aisais, bendradarbiaujant su prekyba užsienyje besiverčiančiu Vladimiru Potaninu. Du verslininkai įkūrė banką, o vėliau perėmė metalo pramonės giganto „Norilsk Nickel“ valdymą.
M. Prochorovo planuojamos ir vykdomos permainos rodo, su kokiais sunkumais tenka susidurti net labiausiai patyrusiems ir galingiausiems verslininkams, bandantiems laikytis tinkamos pozicijos nuolat kintančios Kremliaus vykdomos strategijos atžvilgiu.

Kai kurie milijardieriai, pavyzdžiui, Romanas Abramovičius ir Michailas Fridmanas, didžiąją dalį investicijų perkėlė į Europą arba JAV, nes čia žaidimo taisyklės daug labiau nuspėjamos. Kiti gi, kaip antai Michailas Chodorkovskis, buvo apkaltinti Rusijoje vykdę kriminalinę veiką ir priversti perduoti turtą valstybei.

Tokia rizika paaiškina, kodėl vietinės įmonės taip nenoriai skiria lėšų iš turimo kapitalo, nors prezidentas V. Putinas stengiasi įkalbėti finansų magnatus padėti investicijomis atsigauti šalies ekonomikai.

Netikrumo tik daugėja

Kaip sako buvęs Kremliaus patarėjas konsultacijas politikos klausimais Maskvoje teikiantis Glebas Pavlovskis, „M. Prochorovas visada paisė taisyklių“ ir artimi ryšiai su valdžios pareigūnais jam buvo gana naudingi, „bet netikrumo tik daugėja ir M. Prochorovui tai negali patikti“.

Rengiant šį straipsnį pats M. Prochorovas interviu duoti atsisakė. Milijardieriui priklausančios įmonės „Onexim“ vykdomasis direktorius Dmitrijus Razumovas el. laiške pakomentavo, kad pardavimas buvo planuojamas jau seniai ir tam tikra gautų pajamų dalis bus investuota į Rusijoje veikiančias finansų bei energetikos įmones.

„Viso Rusijoje esančio turto parduoti tikrai neketinama“, – tikina D. Razumovas.

Pasak M. Prochorovo atstovo, daugiausia laiko finansų magnatas praleidžia Rusijoje ir gyvenamojo būsto JAV neturi: viešėdamas Niujorke apsistoja viešbutyje „Four Seasons“.

Kremlius pareiškė, kad nei M. Prochorovo, nei jo įmonių atžvilgiu jokio spaudimo vykdoma nebuvo.

51-erių metų finansų magnatas verslininko karjerą pradėjo pardavinėdamas džinsus. Tikra sėkmė jam nusišypsojo 1990-aisais, bendradarbiaujant su prekyba užsienyje besiverčiančiu Vladimiru Potaninu. Du verslininkai įkūrė banką, o vėliau perėmė metalo pramonės giganto „Norilsk Nickel“ valdymą.

Sulaikymas Alpių kurorte

Michailas Prochorovas

Partnerystė staiga nutrūko 2007-aisiais, kai M. Prochorovas buvo sulaikytas pateikus įtarimų dėl naudojimosi prostitučių paslaugomis per audringą pasilinksminimą Prancūzijos Alpių kurorte. Tada M. Prochorovui dvi paras teko praleisti kalėjime.

Jis nebuvo nuteistas, bet tuometinis partneris V. Potaninas pasinaudodamas kilusiu skandalu pasistengė nutraukti verslo santykius.

Pasak derybose dalyvavusių asmenų, V. Potaninui stengiantis priversti M. Prochorovą sutikti priimti pernelyg mažą sumą už jam priklausiusią „Norilsk Nickel“ turto dalį, derybas pakoregavo V. Putino įsikišimas. Taigi, žlugus partnerystei, be kito atitekusio turto, M. Prochorovui buvo sumokėta apie 9 mlrd. eurų grynaisiais.

„Jis manė, kad pavyks sulošti sėkmingą partiją, – pasakoja 2008-aisiais į Londoną išvykęs M. Prochorovo pažįstamas Jevgenijus Čičvarkinas. – Manė, kad Kremlius įvertins jo pastangas ir papildomai gins jo įmones.“
2010-aisiais M. Prochorovas įsigijo 80 proc. „Nets“ klubo akcijų. Taip jis tapo pirmuoju ne iš Šiaurės Amerikos kilusiu NBA klubo savininku. Pažadėjęs, kad per penkerius metus komanda pateks į čempionatą, jis nemažai investavo į naujus žaidėjus.

Netrukus milijardierius pradėjo bičiuliautis su tokiomis įžymybėmis kaip Jay Z ir Beyonce.

Grįžęs į Rusiją M. Prochorovas siekė palaikyti su Kremliumi gerus santykius.

Oficialiai jis įsikūrė atokiame Sibiro mieste, kad šimtai milijonų dolerių, kuriuos jis išleidžia mokėdamas mokesčius, atitektų skurstančiam regionui.

Milijonierius parėmė ir Kremliaus inicijuotą hibridinio automobilio gamybą, taikant pažangiausias technologijas. M. Prochorovas prisidėjo ir prie prezidento rinkimų kampanijos: jo lėšomis pavyko gerokai padidinti V. Putino pranašumą ir užsitikrinti pergalę per 2012-ųjų rinkimus.

„Jis manė, kad pavyks sulošti sėkmingą partiją, – pasakoja 2008-aisiais į Londoną išvykęs M. Prochorovo pažįstamas Jevgenijus Čičvarkinas. – Manė, kad Kremlius įvertins jo pastangas ir papildomai gins jo įmones.“


„Klaidingi“ žurnalistų žingsniai

Michailas Prochorovas

Deja, pabėgti nuo Rusijos verslui kylančios rizikos – jokių galimybių. 2013-aisiais pasamdyti žymūs žurnalistai, turėję užtikrinti RBC pelningumą, pradėjo gvildenti temas, kurias Kremlius laikė tabu, būtent – projektus, kuriuose dalyvavo V. Putino dukterys, Rusijos karių žūtis per karą Ukrainoje ir V. Putino draugų prabangą.

Kaip praneša pokalbiuose dalyvavę asmenys, Kremliaus atstovai ne kartą perspėjo M. Prochorovą ir redaktorius, kad šie peržengia ribą. Ištikimieji vyriausybei paliko RBC patalpas apšaukdami likusius darbuotojus tarnavimu užsienio žvalgyboms.

Pasak M. Prochorovui artimų asmenų, dar visai neseniai milijardierius pripažino, kad buvo per sunku išlaviruoti tarp vis kintančių Kremliaus diktuojamų taisyklių, apibrėžiančių oligarchų veiksmus, ir kad tik V. Putino artimųjų ratui priklausantiems verslininkams buvo atviras kelias į sėkmę.

Praeitą gruodį M. Prochorovas pasikvietė Antoną Krasovskį paviešėti savo viloje prie Maskvos. A. Krasovskis buvo milijardieriaus atstovas spaudai per 2012-aisiais vykdytą kampaniją.

M. Prochorovas aprodė svečiui asmeninę sporto salę ir su entuziazmu kalbėjo apie „Nets“, o štai perspektyvų Rusijoje atžvilgiu buvo nusiteikęs gana pesimistiškai.

„Jam jau pakako, jis norėjo pasišalinti“, – prisimena A. Krasovskis.

Plėtra Brukline

Nepaisant užsitęsusių „Nets“ komandos nesėkmių, į klubą investuotos sumos jau spėjo padvigubėti. Tą patį galima pasakyti ir apie verslininkui priklausančią „Barclays Center“ areną.

Šiais metais milijardierius įgijo ir Long Ailande esančių „Paramount Theater“ bei „Nassau Coliseum“ nuomos teises. Vasarį Niujorko meras Billas de Blasio apsilankė naujajame „Nets“ treniruočių centre ir pagyrė komandą už miestui vertingą indėlį.

Balandį RBC paviešino Panamos dokumentuose paskelbtą informaciją apie ofšorines sąskaitas. Nors V. Putino pavardė publikacijose ir nepaminėta, straipsnis iliustruotas prezidento nuotrauka.

Per valstybinės televizijos transliuojamą naujienų laidą RBC buvo įvardyta kaip JAV slaptųjų tarnybų pagalbininkė.

Praėjus keturioms dienoms, V. Putinui viešai skelbiant apie verslą reguliuojančių sankcijų mažinimą, pareigūnai iš Federalinės saugumo tarnybos atliko kratą M. Prochorovui priklausančių įmonių būstinėse Maskvoje, ieškodami įrodymų apie mokesčių slėpimą.

Bet kokius politinius motyvus Kremlius atmetė. Privačioje aplinkoje Kremliaus pareigūnai paminėjo, kad M. Prochorovas per dažnai peržengė ribą, nors ne kartą buvo įspėtas.

Liepą suburta nauja RBC redaktorių komanda (kurią sudaro valstybinės naujienų agentūros TASS darbuotojai) sušaukė personalo susirinkimą ir paaiškino, kad Rusijoje žurnalistai turi griežtai laikytis tos nuomonės, kurią Kremlius laiko priimtina, ir jokiu būdu neperžengti ribos.

„Deja, niekas nežino, kur toji riba, ir bėda ta, kad dabartinėmis aplinkybėmis ji vis perkeliama.“ Tai susirinkimo dalyvių garso įrašuose užfiksuoti naujojo redaktoriaus žodžiai. RBC per susirinkimą pateiktos informacijos nekomentuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (470)