Penktadienį vakare Europos Bankininkystės institucija (EBI) atskleis daugiau nei 50-ies Europos Sąjungos (ES) bankų atsparumą esant pačioms nepalankiausioms sąlygoms. Bankai streso testus atliko kovo-liepos mėnesiais. Šiemet įvesta naujovė – nebus nurodoma, ar bankas testą išlaikė, tačiau bus atskleistos detalės apie sunkumus, kuriuos jis gali patirti. Testų rezultatuose atsispindės pirminis „Brexit“ poveikis.

EBI parengė testus, siekdama išsiaiškinti, ar bankui nepritruktų kapitalo išpuolus bet kokiai situacijai. Jeigu paaiškės, kad kapitalo gali pritrūkti, finansinių institucijų priežiūros tarnybos turės bankams įsakyti imtis priemonių, kad būtų panaikintos tokios potencialios grėsmės. Prastai pasirodžiusiems bankams gali tekti arba padidinti kapitalą grynaisiais pinigais, arba sumažinti dividendus. Kai kuriais atvejais gali tekti imtis abiejų priemonių.

Teoriškai bankų streso testų rezultatai investuotojams turėtų parodyti, ar bankai gali išlaikyti savo kapitalo lygį ir išgyventi esant itin žemoms palūkanų normoms. Praktikoje prasti testų rezultatai gali pasireikšti panika rinkoje ir dar didesniu galvos skausmu Europos politikams, tokiems kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi. Daugiausia dėmesio būtent ir nukryps į Italijos ir Vokietijos bankus.

Italijos bankininkystės sektoriuje daugiausia rūpesčių kelia bankas „Monte dei Paschi“. Jeigu Europos centrinis bankas patvirtins paskubomis parengtą šios institucijos restruktūrizavimo planą, „Monte dei Paschi“ kapitalo pozicija smuks žemiau Italijos centrinio banko nustatytos 10,5 proc. pirmojo lygio kapitalo santykio ribos – skirtumo tarp viso banko valdomo kapitalo ir pagal riziką įvertinto banko turto.

Tačiau, jeigu finansus reguliuojančios institucijos pareikalaus, kad bankas padidintų savo kapitalo rezervus, o šiam nepavyks parduoti pakankamai daug savo išduotų prastų paskolų, Italijos vyriausybė bus priversta greitai parengti naują gelbėjimo planą, kuriame dalyvautų tiek privatūs investuotojai, tiek ir ES ir Italijos valstybiniai fondai. To Italijos vyriausybė siekia išvengti bet kokia kaina.

„Politico“ pabrėžia, kad verta atkreipti dėmesį ir į apie smukusius pelnus pranešusius Vokietijos bankus „Deutsche Bank“ ir „Commerzbank“. „Deutsche Bank“ patyrė ne tik didelių nuostolių, tačiau ir sulaukė TVF kritikos – atsidūrė rizikingiausių Europos bankų sąraše, be to, neišlaikė streso testų Jungtinėse Valstijose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)