Darbas lietuviško kapitalo įmonėse neatrodo toks perspektyvus, vis dar asocijuojasi su sąstingiu, ribotomis atlyginimo ir karjeros galimybėmis bei nesiskaitymu su darbuotojais. Tačiau ar taip yra iš tikrųjų? Kaip teisingai pradėti karjerą? Ką sako specialistai ir „savo kailiu“ tai patyrę darbuotojai?

Personalo atrankų kompanijos „Grafton Recruitment Lietuva“ direktorė Henrika Bivainienė baigusiems studijas jaunuoliams pataria nesivadovauti vien noru kuo greičiau užsidirbti, bet įvertinti ateities perspektyvas, įvairias galimybes realizuoti save ir tobulinti savo žinias.

„Sprendžiant kokioje įmonėje – užsienio ar vietinio kapitalo – pradėti savo karjerą pirmiausia reikėtų atsižvelgti į žmogaus asmenines savybes. Tiems, kurie mėgsta apibrėžtą bei dokumentuotą darbą, aiškias atsakomybės ribas ir nori gilintis į siaurą sritį, vertėtų savo karjerą pradėti tarptautinėje įmonėje. Vietinio kapitalo įmonėse darbuotojams tenka daugiau ir platesnių atsakomybių, darbe daugiau turinio bei prasmės, jose vertinama iniciatyva, į pasiūlymus atsižvelgiama ir kiekvienas yra kūrėjas. Už išskirtinai gerus rezultatus darbuotojas gali tikėtis didesnio atlyginimo ir greitesnio kilimo karjeros laiptais. Tuo tarpu tarptautinėje įmonėje atlyginimų lubos yra nustatytos“, - teigia H. Bivainienė.

Darbas tik pagal griežtas instrukcijas

UAB „Alna Software“ direktorius Elijus Čivilis 10 metų praleido užsienio kapitalo įmonėse, tačiau sugrįžo dirbti į Lietuvą. Jam teko dirbti vienoje didžiausių ir garsiausių IT kompanijų pasaulyje. Savo karjerą pradėjęs Panamoje, vėliau dirbo Suomijoje, Danijoje, Airijoje ir kitose šalyse. Sukaupta vertingos patirties. „Dirbau su didžiuliais tarptautiniais projektais, kurie sekė vienas paskui kitą. Tekdavo dirbti pagal griežtus standartus ir taisykles. Kartais jausdavausi tiesiog įkalintas savo darbinių įsipareigojimų. Norėjau tobulėti, daryti daugiau, išbandyti įvairesnius metodus ar praktikas, tačiau kompanijai to nereikėdavo. Galiausiai tai menkindavo motyvaciją stengtis“, – savo įžvalgomis dalijasi E. Čivilis.

Be to, tarptautinėse kompanijose tarp darbuotojų vyrauja formalūs santykiai. „Dirbant pasaulinėje kompanijoje Airijoje labai trūko tarpasmeninio ryšio ir empatijos tarp komandos narių. Tai nebuvo visiškai įtraukiantis komandinis darbas, veikiau nuolatinė konkurencija tarp kolegų. Nemanau, kad tai pačių žmonių problema – tai vadybos pasekmė, tačiau ilgainiui nuo tos konkurencijos tiesiog pavargsti arba supranti, kad tai nevisiškai atitinka asmenines vertybes“, – pasakoja E. Čivilis.

Grįžęs rado ne tai, ko tikėjosi

Dabartinio bendrovės „Alna Software“ vadovo teigimu, grįžus į Lietuvą įvyko tam tikras lūžis. „Kažkada turėjau nuostatą, kad pasaulį keičiantys IT procesai vyksta bet kur kitur, tik ne Lietuvoje. Tačiau turėjau puikią galimybę šiek tiek pažinti Lietuvos IT rinką iš vidaus ir likau sužavėtas. Pirmiausia čia pamačiau didžiules galimybes, sutikau ne siaurai mąstančius įmonių vadovus, o modernius pasauliečius, turinčius daug įdomių ir drąsių idėjų ir jas sėkmingai įgyvendinančių. Štai „Alnos“ kuriamos informacinės sistemos, vertinant jų prieinamumą piliečiams yra numeris vienas Europos Sąjungoje“, – džiaugsmingus savo atradimus dėsto E. Čivilis.

Ypatingą šoką E. Čivilis Lietuvoje patyrė pamatęs, kaip artimai ir šiltai bendradarbiai bendrauja tarpusavyje. Pasiklausti apie kolegos šeimą, vaikus čia yra natūralus dalykas, kas neregėta dirbant didelėje tarptautinėje kompanijoje. Ten gretimuose skyriuose dirbantys žmonės dažniausiai net nepažįstami. „Pirmą pusmetį aš vaikščiojau išsižiojęs ir nesupratau, ko kolegos iš manęs nori klausinėdami apie mano asmeninį gyvenimą. Tokie artimi santykiai man labai patinka, jie kuria stiprų bendruomeniškos atsakomybės jausmą“, - sako pašnekovas.

Sėkmės formulė

Paklaustas apie karjeros „sėkmės formulę“, didžiulę darbo tarptautinėse kompanijose ir Lietuvoje patirtį sukaupęs E. Čivilis atsako: „Jaunam žmogui rekomenduočiau pirmiausia studijuoti, atlikti praktiką ar padirbėti tarptautinėje įmonėje. Pamatyti, kaip yra pasaulyje, išmokti darbo metodikos, darbo organizavimo principų, dirbti struktūrose. Tada vertėtų grįžti į Lietuvą, į vietinio kapitalo įmonę, kur tobulėjimo, karjeros galimybės netgi didesnės, įdomus pažangių idėjų įgyvendinimas, betarpiški kolegų santykiai. Čia ir dabar gali gyventi kokybiškai ir jaustis laimingas“, – sėkmės receptu dalinasi „Alna Software“ direktorius Elijus Čivilis.

Paklaustas apie šiuo metu madingą freelancinimą, pašnekovas atsakė, kad tik įgavus unikalios patirties ir turint specifinių technologinių ar industrinių žinių bagažą vertėtų galvoti apie savo jėgų išbandymą laisvai samdomoje veikloje. „Norėčiau pastebėti, kad jauni žmonės dažnai savo karjeros kelią pradeda kaip freelanceriai ir jie klysta. Reikia suprasti, kad laisvai samdomas darbuotojas niekada nebus įmonės komandos dalimi, juolab niekas per daug neinvestuos į jo augimą ir kompetencijas. O siekis greitai užsidirbti individualios veiklos metu yra realizuojamas tik tada, kai žmogus turi unikalių sugebėjimų ar idėjų, o būtent šios savybės ugdomos dirbant visavertį darbą komandoje“, - tvirtina E. Čivilis.

„Grafton Recruitment Lietuva“ direktorės H. Bivainienės teigimu, darbas tarptautinėje kompanijoje ir vietinio kapitalo įmonėje turi savų privalumų ir minusų. Svarbu žinoti vieno ir kito specifiką ir rinktis pagal savo poreikius, įvertinant savo asmenines savybes ir užsibrėžtus gyvenimo bei karjeros tikslus. Dažnai jauni žmonės susidaro klaidingą nuomonę, kad lietuviškos įmonės yra ne tokios pažangios, kaip užsienio šalyse, taiko ne pačias moderniausias technologijas, įmonės valdymo modelius. Iš tikrųjų dauguma Lietuvos įmonių niekuo neatsilieka nuo užsienio kompanijų, o kartais ir lenkia jas pažangiais technologiniais sprendimais, darbuotojų motyvacinėmis sistemomis, organizacinės įmonės kultūros kūrimu. Todėl žmogui, pradedančiam savo karjerą, darbas lietuviško kapitalo įmonėje gali tapti tikru atradimu ir užsibrėžtų tikslų įgyvendinimo vieta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)