„Pagrindinė mokėjimo sąskaita turėtų iš esmės pakeisti mokėjimų rinką. Gyventojai turės daugiau galimybių rinktis ir pigiau naudotis būtiniausiomis mokėjimo paslaugomis, todėl jos taps labiau prieinamos ir dažniau naudojamos“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Jis atkreipia dėmesį, kad, įsigaliojus pakeistam Mokėjimų įstatymui, vartotojui taps kur kas paprasčiau savo turimą sąskaitą perkelti į kitą banką ar kitą mokėjimo paslaugas teikiančią įstaigą, pasiūliusią palankesnes sąlygas, o tai reiškia, kad paslaugų teikėjų konkurencija didės.

Pasak jo, Lietuvos bankas padėjo rengti Mokėjimų įstatymo pataisas ir nuosekliai bei kryptingai siekė jų priėmimo Seime. 2016 m. birželio 30 d. patvirtintą Mokėjimų įstatymą pasirašė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pagrindinė mokėjimo sąskaita su mokėjimo paslaugų krepšeliu įsigalios nuo 2017 m. vasario 1 d. Rinkai suteikta laiko pasiruošti tai įgyvendinti.

Lietuvos bankas jau baigia rengti būtiniausių paslaugų krepšelio sudėties ir kainos nustatymo metodiką, kuri artimiausiu metu bus pateikta konsultacijoms su rinkos dalyviais. Vartotojams, kuriems paskirta piniginė socialinė parama, šiame įstatyme nustatyta ne mažesnė nei 50 proc. lengvata pagrindinės mokėjimo sąskaitos kainai.

Mokėjimo paslaugų krepšelis apims sąskaitos tvarkymą, mokėjimo kortelės išdavimą ir jos mokėjimo operacijas, Lietuvos banko nustatytą skaičių pervedimų Lietuvoje ir į kitas Europos Sąjungos bei Europos ekonominės erdvės valstybes, gautų lėšų įskaitymo į sąskaitą administravimą, nustatytos sumos grynųjų pinigų pasiėmimą iš sąskaitos ir jų įnešimą į ją. Lietuvos bankas atnaujins krepšelio sudėtį, kai atsiras gyventojų mokėjimo elgsenos arba mokėjimų rinkos reikšmingų pokyčių, o krepšelio kainą įvertins kasmet ir prireikus ją keis.

Mokėjimų įstatyme taip pat nustatyta, kad gyventojai, kurių mokėjimo sąskaita susieta su būsto paskolos sutartimi ar kitu produktu, keičiantis mokėjimo paslaugų įkainiams ar kitoms paslaugų sąlygoms, turės teisę nevaržomai ją uždaryti arba perkelti pas kitą paslaugų teikėją.

Atnaujintas Mokėjimų įstatymas didina mokėjimo paslaugų teikėjų konkurenciją ir dėl verslo klientų. Pakeistame Mokėjimų įstatyme sprendžiama įskaitymo mokesčio problema, t. y. lėšų įskaitymo į sąskaitą įkainis negalės skirtis priklausomai nuo mokėtojo banko. Vadinasi, įmonėms, gaunančioms mokėjimo pervedimus eurais iš klientų ar partnerių, siekiant efektyvumo, nebereikės turėti sąskaitų daugybėje bankų ar kredito unijų – mokėjimams atlikti ir gauti jos galės pasirinkti vieną paslaugų teikėją, siūlantį palankiausias sąlygas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)