V. Putinas per ketvirtadienį prasidedančią konferenciją priims Europos Komisijos pirmininką Jeaną-Claude'ą Junckerį ir Italijos premjerą Matteo Renzi. Vos po kelių savaičių 28 valstybių Europos Sąjunga (ES) turi balsuoti dėl sankcijų Maskvai, kurios padėjo įstumti Rusijos ekonomiką į recesiją, pratęsimo ryšium su Ukrainos krize.

Kremliaus šeimininkas taip pat susitiks su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu ir šios pasaulinės organizacijos pasiuntiniu Sirijai Staffanu de Mistura. Maskva, kuri teikia karinę paramą savo sąjungininkui Basharui al Assadui, išlieka Sirijos konflikto centre.

J.-C.Junckeris perspėjo, kad jo vizitas nėra „proga Europos Sąjungai paskelbti apie kokius nors mūsų požiūrio į Rusiją pasikeitimus“ dėl 2014 metų kovo mėnesį Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir įtarimų, kad Rusija surežisavo separatistinį maištą Rytų Ukrainoje.

ES tvirtina, kad vis dar sieja sankcijų panaikinimą su visišku merdinčio taikos susitarimo įgyvendinimu užbaigiant konfliktą Ukrainoje ir kad dėl dabartinio nesugebėjimo pasistūmėti į priekį įgyvendinant tą susitarimą sankcijos, kurios kol kas galioja iki liepos pabaigos, turėtų būti pratęstos.

„Junckeris savo politinę karjerą paskyrė dialogui. Kai santykiai tarp kaimynių yra labiausiai įtempti, jo, nuomone, jos turėtų ir toliau kalbėtis“, – šią savaitę rašė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.

„Su ta dvasia jis nuvyks į Sankt Peterburgą – kaip tiltų statytojas, o ne kaip derybininkas, ir bet kas, kas interpretuoja jo vizitą kaip kažką kita, nusivils“, – pridūrė atstovas.

Tačiau Kremlius, kuris trokšta sustiprinti savo ekonomiką, regis, puoselėja viltis, kad gali pasinaudoti nesutarimais ES viduje šiuo klausimu, ir pademonstravo tam tikrus taikymosi gestus Ukrainai, tarp kurių yra ukrainiečių pilotės Nadijos Savčenko paleidimas praėjusį mėnesį.

Prieš susitikimą su J.-C.Junckeriu V. Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad tas susitikimas yra „labai svarbus“ ir kad dabartiniai sunkumai tarp ES ir Rusijos bus „atvirai“ aptarti.

Nepaisant santykių šaltuko, tris dienas truksiančioje konferencijoje antrajame pagal dydį Rusijos mieste, kurią Maskva bando vaizduoti kaip šalies atsaką į Davoso forumą, dalyvaus grupė didžiausių Europos verslo figūrų.

V. Putinas turi pasirašyti su „Royal Dutch Shell“ vadovu svarbų kontraktą dėl didelės suskystintųjų dujų gamyklos statybų Rusijoje.

Tokių firmų, kaip Prancūzijos „Total“, „Societe Generale“, „JCDecaux“ ir Europos „Schneider Electric“, vadovai taip pat vyksta į forumą.

Verslininkai sako, kad nepaisydami sankcijų, tarp kurių yra ES ir JAV embargas daugumai Rusijos žemės ūkio produktų, labai nori stiprinti ryšius ir kad Maskva bando taisyti savo įvaizdį.

Rusijos ekonomika, kurią paveikė ir Vakarų sankcijos, ir naftos kainos kritimas, išgyvena ilgiausią recesiją nuo to laiko, kai V. Putinas prieš 16 metų atėjo į valdžią.

Nors pareigūnai tvirtina, kad ekonomika netrukus gali grįžti prie riboto augimo, rimtai baiminamasi užsitęsusios ekonominės stagnacijos ir valdžia žada labai reikalingas struktūrines reformas investuotojams pritraukti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)