Jo sutikimą unija turės gauti norėdama priimti reikšmingus sprendimus. Laikinojo atstovo pareigas eiti paskirta UAB „Insolvensa“.

Tokią teisės aktuose numatytą poveikio priemonę Lietuvos banko valdyba didžiausiai šalyje kredito unijai „Vilniaus kreditas“ pritaikė atsižvelgdama į tai, kad ji neįvykdė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktoriaus duoto nurodymo iki 2016 m. kovo 31 d. užtikrinti kapitalo pakankamumo ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui normatyvų vykdymą.

Nors kredito unija yra gavusi finansinę paramą ir dabar vykdo veiklos riziką ribojančius reikalavimus, tačiau Lietuvos banko kredito unijoms nustatytų normatyvų dydžiai yra priartėję prie minimalių reikalaujamų. Atsižvelgiant į tai, kad su veiklos riziką ribojančių reikalavimų nevykdymu ši kredito unija susiduria ne pirmą kartą ir kad dar visai neseniai jos turtas buvo mažesnis už įsipareigojimus, nuspręsta, jog yra tikslinga nustatyti kredito unijos vadovų sprendimų priėmimo kontrolę, kuri padėtų kredito unijai išvengti reikšmingos rizikos prisiėmimo.

Ši kredito unija ne pirmą kartą pažeidžia saugią ir patikimą kredito unijų veiklą reglamentuojančius teisės aktus. Už jų pažeidimus ir Lietuvos banko duotų nurodymų nevykdymą kredito unijai jau daug kartų yra taikytos poveikio priemones.

Lietuvos banko valdybos nutarimas įsigalioja 2016 m. birželio 1 d.

„Vilniaus kreditas“: pažeidimai pašalinti

Savo ruožtu kredito unijos „Vilniaus kreditas“ administracijos vadovė Neringa Sakalauskienė pabrėžia, kad šiuo metu unija atitinka visus finansinius reikalavimus, o anksčiau fiksuoti pažeidimai pašalinti šių metų gegužės mėnesį.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime, nurodoma, kad tai užtikrino nauja vadovybė, pradėjusi darbą nuo 2016 metų kovą.

„Unija anksčiau turėjo tam tikrų sunkumų, tačiau šiuo metu jau atitinka visus Lietuvos banko keliamus reikalavimus – tai buvo pirmoji ir svarbiausia užduotis kovo pabaigoje paskirtai naujai vadovybei. Su asociacijos Lietuvos kreditas pagalba unijos kapitalą gegužės mėnesį padidinome 2,5 mln. eurų, todėl „Vilniaus kredito“ veiklos stabilumas yra visiškai užtikrintas. Kontrolės priemonės, kurias nutarė pritaikyti Lietuvos bankas, yra paskirtos tik kaip papildoma garantija, atsižvelgiant į anksčiau užfiksuotus pažeidimus.“

Anot N. Sakalauskienės, tolimesni „Vilniaus kredito“ planai – dar labiau optimizuoti unijos veiklą ir sustiprinti pozicijas rinkoje. „Per keletą naujos vadovybės darbo mėnesių jau sumažinome administracinį unijos aparatą, kuris buvo pernelyg didelis, išvalėme paskolų portfelį, padidinome kapitalą. „Vilniaus kreditas“ išlieka viena didžiausių kredito unijų Lietuvoje, neabejoju, kad šią poziciją pavyks išlaikyti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)