Šių metų šūkis – „Kiekvienas gali rinktis skaidrų kelią“. Akcijos organizatoriai „Investors' Forum“ sako, kad šešėlinės ekonomikos mastas šalyje po truputį traukiasi, tačiau pernai šešėlis sudarė daugiau negu ketvirtadalį bendrojo vidaus produkto – maždaug 9 milijardus eurų.

Tyrimai rodo, kad šešėlinę ekonomiką skatina mažos žmonių pajamos, ribotos galimybės įsigyti būtiniausių prekių ir paslaugų. Pasak apklausų, lietuviai pusę savo atlyginimo išleidžia maistui ir būstui.

Ekspertai sako, kad toleruodami neskaidrų verslą, žmonės kenkia patys sau. Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė teigia, kad dėl mokesčių slėpimo, atlyginimų vokeliuose ateityje negalima tikėtis socialinių garantijų, orių pensijų.

„Jei mes nemokame mokesčių, stengiamės juos nuslėpti, jei sutinkame paimti neapskaitytą atlyginimą ar įsidarbinti nelegaliai, tai atsilieps mūsų gerovei – mes negausime gerų paslaugų, negalėsime nueiti pas visus gydytojus.

Kai ateis gauti pensiją, labai nusivilsime, kad valstybė moka tokias mažas pensijas, o iš tiesų mes patys turime kurti savo ateitį ir galvoti, kaip veikti atsakingai“, – teigia R. Skyrienė.

Prie akcijos prisideda Prezidentūra, Vyriausybė, Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra", savivaldybės ir daugiau kaip 100 verslo ir nevyriausybinių organizacijų.