Nauji banknotai nebus išleidžiami, apyvartoje jų turėtų nebelikti iki 2018 m. pabaigos. Bet juo dar bus galima laisvai disponuoti. Banknoto iškeitimui į mažesnio nominalo vertės kupiūras neįvedamas joks terminas.

Spiegel.de praneša, kad šiuo metu rinkoje kursuoja apie 600 milijonų 500 eurų banknotų. Žingsnis po žingsnio ketinama juos išimti iš apyvartos ir pakeisti smulkesnėmis. Dėl to prireiks papildomai spausdinti naujas smulkesnes kupiūras.

Lietuvos bankas ramina, kad 500 eurų banknotai liks teisėta mokėjimo priemonė ir toliau bus naudojami atsiskaitymams.

„500 eurų banknotai ir toliau bus atsiskaitymo priemonė, tad jų turintiems gyventojams nerimauti tikrai nėra dėl ko. Be abejo, kasdieniams atsiskaitymams 500 eurų banknotas nėra dažnai naudojamas. Mūsų duomenimis, šių banknotų netgi daugiau grįžta į Lietuvos banką, nei yra išleidžiama. Tai reiškia, kad Lietuvoje cirkuliuoja kitose euro zonos šalyse išleisti šio nominalo banknotai“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Banko pranešime spaudai rašoma, kad ECB ir euro zonos nacionaliniai centriniai bankai užtikrins pakankamą kitų nominalų eurų banknotų atsargą. 500 eurų banknotų išleidimas į apyvartą bus sustabdytas maždaug 2018 m.

Tarp Lietuvos banko į apyvartą išleistų banknotų populiariausi yra 20 ir 50 eurų banknotai (atitinkamai 22 % ir 52 % visų išleistų banknotų pagal kiekį). 500 eurų banknotų emisija yra neigiama, t. y. į Lietuvos banką jų sugrįžta daugiau, nei yra išleidžiama. Per visą laikotarpį nuo euro įvedimo Lietuvos bankas išleido 559 tūkst. vnt. 500 eurų banknotų (279,5 mln. Eur), o atgal sugrįžo 848 tūkst. vnt. (424 mln. Eur).

Jau anksčiau kita vokiečių žiniasklaidos priemonė – leidinys „Die Welt“, remdamasis statistinės ECB ataskaitos duomenimis, pranešė, kad ECB)ėmėsi 500 eurų kupiūrų išėmimo iš apyvartos dar prieš oficialų atitinkamo įstatymo priėmimą.

Skelbiama, kad diskusija dėl 500 eurų nominalo kupiūrų išėmimo iš apyvartos tęsėsi kelis mėnesius. Kaip rašo gazeta.ru, oficialus sprendimas dėl šių banknotų išėmimo iš apyvartos dar nepriimtas, o ECB vykdomosios valdybos posėdis, kuriame bus aptariamas šis sprendimas, turi įvykti gegužės 4 d.

Vis dėlto nuo gruodžio mėn. 500 eurų banknotų kiekis palaipsniui mažėja. Šis faktas užfiksuotas kasmėnesinėje ECB ataskaitoje, kurioje teigiama, kad nuo 2015 m. gruodžio mėn. iki 2016 m. kovo mėn. šio nominalo banknotų kiekis apyvartoje sumažėjo nuo 613 559 542 iki 594 417 006 vienetų.

Taigi iš apyvartos išimta beveik 20 mln. banknotų, kurių bendra vertė siekia beveik 10 mlrd. eurų.
Tarp priežasčių, dėl kurių ECB priverstas imtis šių priemonių, „Die Welt“ minimas ir aktyvus kriminalinio verslo pasaulio didžiausio nominalo euro zonos banknotų naudojimas.

2016 m. ECB bazinę palūkanų normą sumažino iki nulio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)