M.Draghi, kuris yra paskutinis ekonomikos autoritetas, pabrėžęs Britanijos pasilikimo ES privalumus, taip pat perspėjo, kad nepastovumas rinkose turėtų būti pastebimas artėjant ir, galbūt, net po birželio 23 dienos lemtingo balsavimo.

ECB vadovo pareiškimas nuskambėjo už Britanijos pasilikimą ES pasisakančiųjų stovyklai laukiant JAV prezidento Baracko Obamos paramos Londone ketvirtadienį.

Visuomenės apklausų rezultatams parodžius, kad Britanijos pasitraukimą ir pasilikimą ES remiančias stovyklas palaiko maždaug po 50 proc. rinkėjų, praėjusią savaitę Didžiojo dvidešimtuko ekonomikos perspėjo, kad viena iš galimų grėsmių pasaulio ekonomikai yra „galimo Britanijos pasitraukimo iš ES šokas“.

Kalbėdamas Franfurte M. Draghi pabrėžė, kad ir Britanija, ir ES laimėtų iš tolesnės narystės Bendrijoje.

„Noriu nedviprasmiškai pasakyti, kad Jungtinės Karalystės narystę Europos Sąjungoje mes laikome abipusiai naudinga, ir toliau tai kartosime ateinančiomis savaitėmis“, – M.Draghi sakė spaudos konferencijoje.

Kalbos apie galimą Britanijos pasitraukimą „jau sukėlė tam tikrų rimtų pasekmių rinkose“, ypač pakenkė svaro sterlingų vertei, kalbėjo jis.

„Mes tikimės, kad rinkos nepastovumas tęsis iki referendumo... ir galbūt net po referendumo“, – sakė jis, pabrėždamas, kad norėtų išvengti spėlionių apie balsavimo rezultatus.

„Ar to pakanka, kad kiltų grėsmė euro zonos ekonomikos atsigavimui? Mūsų darbuotojų vertinimu, tokia rizika yra ribota“, – pridūrė M. Draghi.

Toks ECB vertinimas yra gana kontrastiškas su Britanijos Finansų ministerijos ataskaita apie pasitraukimo įtaką Britanijos ekonomikai.

Remiantis ja, Britanijos pasitraukimas gali nurėžti šešis procentinius punktus nuo Britanijos ekonomikos augimo iki 2030 metų, o kasmetinis bendro vidaus produkto mažėjimas gali siekti net 4 300 svarų (5 400 eurų) vienam namų ūkiui.

Finansų ministras George'as Osborne'as perspėjo, kad šalis taps „ilgam neturtingesne, jeigu mes pasitrauksime iš Europos Sąjungos“ ir būtų „tikra iliuzija“ galvoti, kad Britanija gali susiderėti dėl palankios prekybos sutarties su ES.

Maždaug vienas Britanijos penktadalis rinkėjų kol kas lieka neapsisprendę kurią stovyklą palaikyti, nors oficiali kampanija prasidėjo praėjusią savaitę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)