Tokią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą įregistravo Seimo narys Valerijus Simulikas.

Jis tikisi, kad ši ribojanti priemonė leis sumažinti alkoholio vartojimą Lietuvoje rinkimų (referendumų) dieną, tai taptų realiu balsų pirkimą apsunkinančiu mechanizmu ir prevencinė priemonė dėl alkoholio vartojimo ir jo sukeliamų pasekmių sveikatai ir šalies ūkiui.

"Pastarojo laiko įvykiai parodė, kad alkoholio vartojimo skaudžios pasekmės tapo ne tik sveikatos, bet ir kitų viešojo valdymo sričių problemomis, kurioms spręsti reikia imtis neatidėliotinų priemonių. Alkoholio vartojimo problema išryškėja rinkimų (referendumo) dienomis, kuomet neteisėtais būdais siekiama paveikti socialinės rizikos grupei priskirtinų rinkėjų valią balsavimo metu siūlant jiems alkoholinius gėrimus arba duodant pinigų jiems įsigyti",- sako V. Simulikas.

Pasak jo, per praėjusius Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimus rinkėjai buvo papirkinėjami, už gautus pinigus patys pirkosi arba iš rinkimų organizatorių tiesiogiai gavo svaigiųjų gėrimų. Tokie reiškiniai ypač paplitę Lietuvos kaimuose, kur sunkiau nustatyti rinkimų įstatymų pažeidimus.

„Draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais ne tik prisidėtų prie rinkėjų papirkinėjimo prevencijos, tačiau ir leistų užtikrinti skaidresnius bei sąžiningesnius būsimuosius Seimo ir kitus rinkimus. Rinkėjų papirkinėjimas ir jų svaiginimas alkoholiniais gėrimais daro didžiulę žalą Lietuvos demokratijai. Savivaldybių rinkimai parodė, kad ne vienoje savivaldybėje buvo anuliuoti rinkimų rezultatai dėl rinkėjų papirkinėjimo įvairiomis formomis. Tokie neteisėti veiksmai daro ne tik tiesioginę žalą žmonių sveikatai, tačiau iškraipo rinkimų rezultatus ir rinkimų rezultatų panaikinimo atveju reikalauja papildomų mokesčių mokėtojų pinigų pakartotiniams rinkimams organizuoti“,- sako parlamentaras.

Jo teigimu, Seimo narius, Respublikos Prezidentą, Europos Parlamento narius, savivaldybių tarybų narius ir merą turi rinkti blaiviai mąstanti tauta. Blaiviai mąstanti tauta turi dalyvauti ir referendumuose, kuriuose sprendžiami tautai svarbūs klausimai.

V. Simuliko duomenimis, panašių draudimų prekiauti alkoholiniais gėrimais laikosi ir kitos šalys. Pavyzdžiui, prekybą alkoholiu ribojančios priemonės yra paplitusios Lotynų Amerikos, Pietryčių Azijos šalyse ir kai kuriose Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Įstatymo pataisos rengėjo teigimu, numatomas toks pats reguliavimas, koks šiuo metu galioja rugsėjo 1 d. ir jau patikrintas praktikoje, kai prekybos vietose galioja draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Galiojančiame Alkoholio kontrolės įstatyme šiuo metu nėra jokio teisinio draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais Seimo, Prezidento, savivaldybių tarybų rinkimų, rinkimų į Europos Parlamentą ir referendumų dieną.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)