VMI primena, jog pasinaudoti GPM lengvatomis bei susigrąžinti dalį sumokėto pajamų mokesčio gali gyventojai, sumokėję gyvybės draudimo, pensijų, palūkanų (už būsto kreditą vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti, paimtą iki 2008 m. pabaigos) bei studijų įmokas aukštosiose mokyklose už pirmąjį aukštąjį išsilavinimą, taip pat pirmas doktorantūros bei meno aspirantūros studijas.

GPM lengvatą turi ir tėvai, nepasinaudoję papildomu metiniu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (PNPD) už vaikus iki 18 metų, taip pat vyresnius, jeigu jie mokosi mokyklose pagal bendrojo ugdymo programas.

„Už kiekvieną auginamą vaiką yra taikomas 60 Eur per mėnesį PNPD dalinant tėvams per pusę, t. y. po 30 Eur. Jeigu gyventojas vaikus augina vienas ir turi tai pagrindžiančius dokumentus, jam taikomas visas PNPD“, - pasakoja Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, akcentuodama, kad gyventojų pajamų mokesčio permoka gyventojams gali atsirasti ne tik dėl lengvatų, bet ir dėl kalendoriniais metais nepanaudoto viso metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio. Dažniausiai pastaroji galimybė atsiranda dirbusiems ne visus metus.

VMI atkreipia dėmesį, kad GPM permoką gali susigrąžinti ir studijuojančiojo bei už studijas mokančio asmens tėvai ar įtėviai, globėjai, rūpintojai arba sutuoktinis tuo atveju, jei pats studentas apmokestinamųjų pajamų negavo arba jų gavo mažai.

Taip pat GPM lengvata gali pasinaudoti gyventojai, iki už 2008 m. gruodžio 31 dienos paimto vieno kredito vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti mokėtas palūkanas. Tačiau lengvata netaikoma toms paskoloms ar lizingo sutartims, pagal kurias gyventojas įsigijo automobilį, baldus ar kitas prekes.


Pažymėtina, kad pajamų mokesčio lengvatomis negali pasinaudoti gyventojai, kurie vertėsi individualia veikla pagal verslo liudijimus, gavę tik neapmokestinamųjų pajamų arba pajamų, apmokestinamų taikant 5 proc. pajamų mokesčio tarifą. Taip pat GPM lengvatomis negali pasinaudoti gyventojai, dirbę užsienyje, kurių pajamų mokestis buvo sumokėtas užsienio valstybėje.

VMI pažymi, jog gyventojai, norėdami sužinoti, ar gali pasinaudoti lengvata ir kokią konkrečiai pinigų sumą susigrąžintų, sužinos VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje užpildę preliminarią pajamų deklaraciją ar išmaniajame telefone parsisiuntę programėlę „e.VMI“.

Metinės pajamų deklaracijos, kuriose deklaruojamos 2015 m. gautos pajamos, Mokesčių inspekcijai turi būti pateiktos ir mokėtina mokesčių suma sumokėta gegužės 2 d.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)