„Kaip ekonomistui, man akademinės diskusijos, žinoma, įdomios. Puiku, kad mokslininkai priverčia mus plačiai, netradiciškai mąstyti. Bet kaip politikos formuotojas, reikia pripažinti: kad ir kaip būtų įdomu, „pinigų iš sraigtasparnio“ sąvoka šiuo metu nėra diskutuojama valdančiojoje taryboje“, – žurnalui „Politico“ sakė B. Coeure'as.

Terminą „pinigai iš sraigtasparnio“ M. Friedmanas pristatė 1969 metais savo darbe „Optimalus pinigų kiekis“. Pagal jo koncepciją, didinti infliaciją ir skatinti ekonominį aktyvumą galima perduodant pinigus tiesiogiai namų ūkiams, kurie, turėdami daugiau lėšų, aktyviau jas leis. Dėl to padidėjusi paklausa atgaivintų ekonomiką ir padėtų išvengti defliacijos grėsmės, įtikinus mažmenininkus didinti kainas, tvirtino M. Friedmanas.

Miltonas Friedmanas

Šios sąvokos nė vienas stambaus kapitalo bankas nėra iki šiol išbandęs realiame gyvenime, bet augant susirūpinimui, esą kiekybinis švelninimas ir nulinės ar netgi neigiamos palūkanos gali prarasti savo galią skatinti ekonomiką, ECB vadovas Mario Draghi šią sąvoką neseniai pavadino „įdomia koncepcija“.

Vis dėlto įgyvendinant šią koncepciją 19 šalių euro zonoje, gali tekti susidurti ne su viena technine ir etine kliūtimi, jau nekalbant apie teisines.

„Jei nuspręstume pradėti svarstyti šią sąvoką, turėtume patirti daugybę klausimų: kaip praktikoje veiktų šis principas? Kaip „pinigų iš sraigtasparnio“ koncepcija atitiktų monetarinę politiką? Ir galiausiai, svarbiausia, kaip užtikrinsime, kad ji nekirs linijos, skiriančios monetarinę ir fiskalinę politiką?“ – sakė B. Coeure'as.

Benoit Coeure

„Atvirai kalbant, nesuprantu, kaip ši koncepcija veiktų, nesidalijant rizikomis su vyriausybėmis, o dėl to gali kilti problemų. Todėl, kad ir kaip, intelektualiniu požiūriu, mane domintų „pinigų iš sraigtasparnio“ sąvoka, kaip valdančiosios tarybos narys, aš laikausi skeptiško ir apdairaus požiūrio“, – sakė jis.

B. Coeure'as taip pat užsiminė, kad „ironiška, jog kai kada aršiausios kritikos ECB sulaukia iš Vokietijos“.

Siekdamas pakurstyti infliacijos augimą euro zonoje, ECB neseniai sumažino bazinę palūkanų normą. Šį žingsnį aršiai sukritikavo Vokietija, kuri tvirtina, kad dėl to nukentės indėlininkai.

„Mes nesiliaujame aiškinti savo kritikams Vokietijoje – ir Vokietijos indėlininkams, kad jų šalis yra viena iš tų, kurioms euro įvedimas yra naudingas. Stipresnė euro zona su arti 2 proc. infliacijos lygiu Vokietijai būtų naudinga“, – sakė B. Coeure'as.

M. Friedmano „pinigų mėtymo iš sraigtasparnio“ idėjos prasmė yra ta, kad paprasčiausias būdas padidinti infliaciją iki planinių rodiklių ir skatinti ekonominį aktyvumą – pervesti pinigus tiesiogiai namų ūkiams, kurie, pamatę pinigų kiekio padidėjimą apyvartoje, pradės daugiau išlaidauti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)