Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) auditoriai grįžta į Graikiją antradienį, tikėdamiesi užbaigti uždelstą programos auditą, sakė ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre‘as Moscovicis. Atėnai tikisi, kad, užbaigus reformų auditą, galima bus tikėtis Europos partnerių dar vienos žadėtos paramos.

„Labai džiaugiuosi, kad misijos vadovai jau rytoj vyksta į Atėnus“, – sakė P. Moskovicis, pasibaigus euro zonos susitikimui Briuselyje, kur vyko ir Europos Sąjungos bei Turkijos viršūnių susitikimas dėl pabėgėlių krizės. Be skolų krizės, Graikijos valstybė išgyvena rimtų iššūkių dėl į šalį plūstančių didelių pabėgėlių srautų – per metus į šalį vyksta apie milijoną pabėgėlių.

Pabėgėliams plūstant į Europą ieškant naujo gyvenimo Vokietijoje ar kitose šalyse, nauja plykstelėjusi krizė padidino spaudimą Atėnų euro zonos partneriams sušvelninti Graikijai keliamus reikalavimus dėl griežto taupymo.

Euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas, pernai išgarsėjęs kaip vienas griežčiausių Graikijos kritikų, pareiškė, kad euro zonos ministrai dabar apsvarstys skolos sumažinimo galimybę, taip patenkindami pagrindinį Graikijos vyriausybės reikalavimą, kuriam priešinosi griežtą taupymą remiantys partneriai.

ES prognozėmis, Graikijos skola 2016 metais padidės iki visuotinai nepriimtino lygio, 185 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Mes laikysimės seniai duoto pažado, kad, jeigu Graikijos vyriausybė įvykdys savo įsipareigojimus (...), padarysime visa, kas būtina, siekiant sukontroliuoti skolos aptarnavimą, – sakė J. Dijsselbloemas. – Šiandien (...) aiškiai suformulavome, kad tokios diskusijos vyksta“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)