Trečiadienį vykusio posėdžio metu meras Remigijus Šimašius pristatė projektą ir derybų su investuotojais metu rastus sprendimus. 30 iš 34 Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos narių balsavo už „Vilnius Tech Park“ projekto įgyvendinimą buvusios Sapiegų ligoninės pastatuose Antakalnyje.

„Tai iš esmės geras projektas. Deja, pradėtas neskaidriai – išskirtinis valstybės turtas buvo išnuomotas be konkurso, lengvatinėmis sąlygomis. Todėl prašiau atidėti klausimo svarstymą, kol bus gauta nepriklausoma teisininkų išvada, kuri patikintų, jog sutarties sąlygos tinkamai apsaugo viešą interesą ir mokesčių mokėtųjų lėšas“, – DELFI sakė vienas iš balsavimo metu susilaikiusių tarybos narių Mykolas Majauskas.

Projekto vykdytojų teigimu, savivaldybės Tarybos sprendimas leidžia toliau tęsti parke esančių pastatų atnaujinimo darbus. Planuojama, kad „Vilnius Tech Park“ duris atvers 2016 metų vasaros pradžioje.

Nustatyti veiklos rodikliai

Sutarties su Vilniaus savivaldybe pakeitimai, kuriems pritarė taryba, numato tiksliau apibrėžtas parko funkcijas, nuomininko įsipareigojimus, sutarties pabaigos bei nutraukimo sąlygas. Sutartis taip pat apibrėžia ir tai, kad nuomininkas neturi teisės perleisti savo teisių ir pareigų, atsiradusių iš sutarties, įkeisti nuomos teisę ar perduoti ją be nuomotojo sutikimo.

Atskiru sutarties priedu numatyti ir bendri bei kasmetiniai „Vilnius Tech Park“ veiklos rodikliai. Jie nurodo, kad per metus „Vilnius Tech Park“ bendruomenės nariai galės prisistatyti mažiausiai 10 užsienio rizikos kapitalo fondų, bus surengta mažiausiai 12 renginių startuolių bendruomenei. Taip pat nurodoma, kad parke bus sukurtos mažiausiai 725 darbo vietos, iš kurių pirmaisiais metais 15 proc., o vėliau – penktadalis bus skiriama startuoliams, iki šiol neturėjusiems biuro Vilniuje. Taip pat numatoma mažiausiai 12 darbo vietų 3 mėnesių laikotarpiui skirti nemokamai, startuoliams, kurie tik pradeda veiklą Vilniuje.

Vienas ambicingiausių Vilniaus projektų

Pasak R. Šimašiaus, tai – vienas ambicingiausių šių dienų Vilniaus projektų: „Užsienio praktika rodo, kad tokie parkai iš tiesų ženkliai padidina miesto pritraukiamų talentų, rizikos kapitalo kiekį. Neabejoju, kad „Vilnius Tech Park“ taps dar vienu traukos centru Vilniuje, todėl savivaldybė tikrai suinteresuota šio projekto sėkme ir kartu nauda visam miestui. Esu tikras, kad esama sutartis būtent tai ir užtikrina.“

Vienas iš projekto iniciatorių Darius Žakaitis teigia, kad veiklos rodikliai anksčiau planuoti viduje, tačiau tai, kad jie tapo susitarimo su savivaldybe dalimi, užkerta kelia abejonėms dėl „Vilnius Tech Park“ tikslo auginti startuolių ekosistemą Vilniuje: „Šie rodikliai labai aiškiai rodo, kaip planuojama tai daryti, pradedant sąlygomis darbo vietoms, baigiant rizikos kapitalo fondų atvežimu. Papildomų priemonių, kurios padėtų startuoliams Vilniuje planuojama ir daugiau. Nuo pat projekto pradžios mezgame ryšius su panašiais technologijų parkais užsienyje, stebime, kokie veiksmai juose įsikūrusiai bendruomenei labiausiai padėjo. Gerąją praktiką mėginsime diegti ir Vilniuje.“

Vilniui – 8 mln. eurų privačių lėšų

Šiuo metu į pastatų atnaujinimą jau investuota 500 tūkst. eurų, beveik baigtas pirmojo pastato fasado atnaujinimas, kitų pastatų viduje taip pat pradėti rekonstrukcijos darbai. Sutartis su savivaldybe numato, kad iki 2019 metų pabaigos bus investuoti dar daugiau nei 2,5 mln. eurų. Per visą 25 metų nuomos sutarties laikotarpį planuojama į „Vilnius Tech Park“ investuoti beveik 8 mln. eurų privačių lėšų.

Parke įsikurs įvairių stadijų startuoliai, rizikos kapitalo fondai, startuolių akceleratorius „Startup Highway“, žaidimų kūrėjų „Game Insight“, vieno žymiausių Lietuvos startuolių „Vinted“, komunikacijų kompanijos „TEO“ erdvės jaunų verslų auginimui.

Taip pat po vienų stogu ketinama suburti startuoliams reikalingą infrastruktūrą: kūrybinių komunikacijos sprendimų agentūrą, konsultacijas pradedantiems teiksiančią teisininkų kontorą ir kt.

Greta bendro darbo erdvių atsiras ir konferencijų salės, sporto erdvė, maisto laboratorija. Nors buvusios ligoninės pastatai atgims naujam gyvenimui, pats Sapiegų parkas išliks atviras visiems vilniečiams ir miesto svečiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)