Renginyje taip pat dalyvavęs banko „Nordea“ ekonomistas Žygimantas Mauricas jos paklausė, kuri iš „3I“, jos manymu, yra svarbiausia.

„Jos neatsiejamos – tai panašu į stalą su trimis kojomis. Jei vienos nebus, tai jis išvis nestovės“, – atsakė M. Larin.

Tačiau jos kolegė PEF ekonomistė Caroline Galvan pateikė konkretesnį atsakymą. Ji sakė, kad tai, vis dėl to, yra institucijos, nes jų sukuriama aplinka konkurencingumo paskatinimui šalyje įtakos paprastai turi daugiausiai.

Kinija šuoliuoja pirmyn

Savo pranešime M. Larkin taip pat pasakojo apie tai, kad šiuo metu Kinija pagal inovacijų vertinimą auga 50 kartų greičiau už visą Europą.

„Jei Europa nesugebės išspręsti struktūrinių savo ekonomikos problemų, tada jau greitai pradės atsilikti“, – kalbėjo ji.

Tiesa, bent šiuo metu net pusė iš 20 inovatyviausių pasaulio ekonomikų yra būtent Europoje.

Dar vienas M. Larkin įvardintas Europai kylantis iššūkis – artėjanti ketvirtoji pramonės revoliucija, kuri pasižymės dar didesne informacinių technologijų įtaką žmonių gyvenimui.

„Europai būtina prisitaikyti prie artėjančių pokyčių. Tai ypač svarbu suvokiant kontekstą – kad globali ekonomika vis dar auga labai lėtai, o politikai niekaip neranda efektyvių sprendimų kaip šią problemą išspręsti“, – kalbėjo ji.

Negalima taikstytis

Apie Lietuvos vietą Globalaus konkurencingumo ataskaitoje kalbėjusi C. Galvan pastebėjo, kad šalis šiuo metu yra tarpinėje padėtyje tarp efektyvumu ir žiniomis varomos ekonomikos.

„Negalima susitaikyti su „nauja norma“, kurią sudaro lėtas produktyvumo augimas ir aukštas nedarbo lygis daugelyje valstybių“, – taip pat dėstė ji.

Kitos C. Galvan įvardintos pasaulio ekonomikų augimui kylančios rizikos: geopolitinės įtampos ir valiutų bei žaliavų kainų svyravimai. „Konkurencingos ekonomikos yra atsparesnės šiems dalykams“, – pridūrė ekonomistė.

Lietuvai ji patarė kur kas daugiau dėmesio skirti talentingų žmonių pritraukimui. „Tai yra centrinis dalykas kylant konkurencingumo laipteliais. Reikia į talentus investuoti patiems ir stengtis juos pritraukti“, – aiškino C. Galvan.

Lietuva yra trečia šalis pagal konkurencingumo vertinimą Centrinėje ir Rytų Europoje – po Estijos ir Čekijos.

PEF teigimu, Lietuvai kilti aukštyn labiausiai trukdo neefektyvi biurokratija, dideli mokesčiai ir apribojantis darbo jėgos reguliavimas.

Aukščiausias pozicijas PEF indekse užima Šveicarija, Singapūras ir JAV. Toliau seka Vokietija, Olandija, Japonija, Honkongas, Suomija, Švedija ir Jungtinė Karalystė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)