Kaip teigiama pranešime spaudai, Vilniaus VMVT inspektoriai, atlikdami importo iš trečiųjų šalių kontrolę, UAB „Saldainis“ (Savanorių pr. 197A, Vilnius) atrinko ištirti turkiškos kramtomosios gumos „Frogger“ mėginius. Ištyrus kramtomoje gumoje nustatytas per didelis dažiklio chinolino geltonojo (E 104) kiekis (76,8 mg/kg, kai gali būti ne daugiau kaip 30 mg/kg).

Nesaugi kramtomoji guma rinkoje nebuvo išplatinta, importavusiai įmonei – UAB „Saldainis“ nurodyta šio nesaugaus produkto siuntą (554,4 kg) sunaikinti ir apie tai informuoti VMVT.

Kretingos VMVT, vykdydama augalinio maisto produktų taršos stebėseną, patikrino UAB „Augma“ (Palangos pl. 5, Vydmantai, Kretingos r) iš Turkijos importuotus granatų vaisius. Ištyrus laboratorijoje, juose rasta pesticido acetamiprido (0,06 mg/kg), kuris viršijo didžiausią leistiną normą (0,01 mg/kg). Pradėjus tyrimą, paaiškėjo, jog Lietuvos mažmeninėje rinkoje išplatinta 2 088 kg šių produktų. UAB „Augma“ nurodyta surinkti iš rinkos granatus ir saugiai juos sunaikinti.

„Tai jau trečias atvejis per pastaruosius du mėnesius, kai UAB „Augma“ pateikia rinkai importuotus vaisius su per dideliais pesticidų likučių kiekiais. Neseniai buvo sustabdytos šios įmonės tiektos žaliųjų vynuogių „Viktorija“ ir greipfrutų „Honey Pomelo” partijos. Atsižvelgus į susiklosčiusią situaciją ir siekiant užtikrinti vartotojų sveikatos apsaugą, VMVT priėmė griežtą sprendimą – UAB „Augma“ veikla sustabdyta, kol įmonė atliks visų turimų ir gautų produktų siuntų laboratorinius tyrimus dėl pesticidų likučių“, – teigė VMVT direktorius Jonas Milius.

Informaciją apie nesaugią kramtomąją gumą „Frogger“ ir granatų vaisius VMVT perdavė Europos Komisijai Pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)