Tiek dėmesio iš Seimo narių ir kitų organizacijų sulaukė naujasis DK. Kaip DELFI sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, kiekvieną pasiūlymą reikia išnagrinėti, todėl vyksta gana karštos diskusijos.

Dėl to 264 straipsnius turinčio naujojo DK svarstymas nėra labai greitas. Trečiadienį apsvarstyti 36 straipsniai.

„Manau, tai normalu, nes yra labai daug pataisų ir jos yra labai rimtam dokumentui, kuris apibrėžia visą darbo teisę. Negalima daryti skubių sprendimų, nes taip galima turėti labai neigiamų pasekmių. Mano galva, viskas vyksta pakankamai greitai“, – sakė Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Tačiau „Investor's forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė norėtų, kad Seimas darbuotųsi sparčiau.

Ji pasiūlymų gausą aiškino taip: „Jų daug, nes tai labai populiari tema. Populistiniai pasiūlymai visada buvo ir bus, jeigu svarstomas darbo santykių reguliavimas“.

„Manęs nenustebino, kad taip yra. Aišku, tai apsunkina dokumento svarstymo spartą, nes kiekvienas nori apginti savo tiesą, nors kartais atrodo, kad viskas jau išaiškinta, bet jie galvoja, kad yra protingesni už rengėjus ir toliau ginčijasi“, – teigė R. Skyrienė ir pridūrė, kad ją svarstymo tempas šiek tiek gąsdina.

A. Sysas priminė, kad galiojančio DK ruošimas truko penkis, o svarstymas tęsėsi du metus. „Šiuo atveju galiu drąsiai pasakyti, kad viskas vyksta daug greičiau“, – sakė jis.

Ar leis tartis?

A. Černiauskas pasakojo, kad trečiadienio posėdyje daugiausiai ginčų sukėlė DK straipsnis apie tai, ar galima individualioje sutartyje tartis kitaip nei numatyta bendrai.

„Visgi buvo pritarta, kad kol kas negalima, bet dar bus gilinamasi. Gal per kolektyvinę sutartį bus galima ieškoti kompromisų“, – sakė jis.

R. Skyrienė pažymėjo, kad džiaugiasi bent dėl to, jog ši dalis nebuvo tiesiog bukai atmesta ir dėl jos dar vyks diskusijos.

„Juk ir darbuotojas būna suinteresuotas kitaip susitarti. Tarkim, dėl konkuravimo – kiek laiko galiotų draudimas ir t.t. Šis punktas turėtų būti svarbus strartuoliams, kuriuose dirba nedaug žmonių, bet su gerais atlyginimais ir jie nori kitokių sąlygų nei numatytos DK“, – teigė pašnekovė.

Ji taip pat sakė, kad Seimo narys Remigijus Žemaitaitis yra užregistravęs pasiūlymą, pagal kurį šis punktas būtų taikomas geriau apmokamiems darbuotojams, t.y. tiems, kurie geriau suvokia savo teises ir šiaip gal svarbesni darbdaviui.

A. Černiauskas minėjo, jog komiteto posėdyje taip pat buvo sutarta, kad darbo sutarties aiškinimai, jeigu dėl ko nors abejojama, būtų darbuotojo naudai. Be to, sutarta, kad darbdavys įmonėje, kurioje dirba daugiau nei 20 darbuotojų, turės informuoti profesines sąjungas ir darbo tarybas dėl jų gaunamų darbo užmokesčių.

Kitas DK svarstymas numatytas penktadienį. Dar du posėdžiai numatyti ir kitą savaitę, tačiau A. Sysas nenorėjo prognozuoti, kada DK galėtų būti svarstomas Seimo plenariniame posėdyje.

DELFI primena, kad premjeras Algirdas Butkevičius anksčiau sakė, kad Seimas visą socialinį modelį turėtų priimti iki sausio vidurio, jei nespės to padaryti iki Kalėdų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)