Visos šios įmonės pažeidė Konkurencijos įstatymo 5 straipsnį.

Konkurencijos tarybos vertinimu, tyrimo metu nustatytų faktinių aplinkybių visuma – įmonių tarpusavio susirašinėjimas, šių įmonių atstovų paaiškinimai bei kitos tyrimo metu nustatytos aplinkybės liudija įmonių dalyvavimą karteliuose.

Šarūnas Keserauskas
„Draudžiami susitarimai viešuosiuose pirkimuose – prioritetinė Konkurencijos tarybos veiklos sritis. Imdamiesi tirti draudžiamus susitarimus viešuosiuose pirkimuose neskirstome jų pagal pirkimo vertę, įmonių dydį ar kitus kriterijus. Karteliai viešuosiuose pirkimuose yra laikomi vienu iš sunkiausių konkurencijos pažeidimų, nes jie daro žalą visai šalies ekonomikai.“ – pranešime sako Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Įvertinusi viešo posėdžio metu įmonių pateiktus paaiškinimus bei tyrimo metu surinktas aplinkybes Konkurencijos taryba už dalyvavimą draudžiamuose susitarimuose įmonėms skyrė tokias baudas:
- VšĮ „Media medis“ – 15 700 eurų;
- UAB „Ministerium“ – 8 800 eurų;
- VšĮ „TV Europa“ – 2 000 eurų;
- UAB „Nebūk briedis“ skirtos dvi baudos po 4 100 eurų už dalyvavimą dvejuose karteliuose.

Už draudžiamus susitarimus viešuosiuose pirkimuose įmonėms skiriamos baudos priklauso nuo įmonių pajamų (bauda negali viršyti 10 proc. bendrųjų metinių pajamų), pažeidimo trukmės ir pavojingumo.

DELFI primena, kad įmonė „Ministerium“ siejama su premjero Algirdo Butkevičiaus žento Evaldo Vaitasiaus vardu, nors pats politiko žentas su Konkurencijos tarybos sprendimu dėl kartelinio susitarimo nesusijęs.

Premjero žentas 2015 m. balandžio 16 d. tapo įmonės „Ministerium“ bendrasavininku kartu su Mantu Krasausku, tačiau Konkurencijos tarybos tyrimas vykdytas dėl 2013 m. atliktų veiksmų, tai yra iki E. Vaitasiui įsigyjant akcijas.

Prieš E. Vaitasiaus akcijų įsigijimą įmonę valdė buvusios A. Butkevičiaus visuomeninės patarėjos, žinomos viešųjų ryšių specialistės Dalios Kutraitės-Giedraitienės sūnus Simonas Giedraitis ir tas pats M. Krasauskas.

D. Kutraitė-Giedraitienė ir M. Krasauskas taip pat yra susiję per viešąją įstaigą „Socialiniai partneriai“, kuri dirbo su socdemais per rinkimus.

Pagrindiniai nerimą kėlę signalai: „Ministerium“ labai sekėsi laimėti viešųjų institucijų skelbiamus viešuosius pirkimus, o šios įmonės sąsajos su A. Butkevičiumi įvairiais laikotarpiais brėžiamos arba per D. Kutraitę-Giedraitienę, arba per žentą E. Vaitasių.

Įtarimų kėlė ir tai, kad E. Vaitasius neatskleidė, kiek mokėjo už 50 proc. įmonės akcijų. Po skandalo E. Vaitasius apsisprendė parduoti „Ministerium“ akcijas, D. Kutraitė-Giedraitienė pasitraukė iš premjero komandos.

Premjero atstovė spaudai Evelina Lazdauskienė tvirtina, kad Konkurencijos tarybos atliktas tyrimas niekaip nesusijęs nei su ministru pirmininku, nei su jo dukters vyru, nes tyrimas dėl kartelio įmonei „Ministerium“ apėmė įmonės veiklą 2013 m., kai Evaldas Vaitasius su įmone neturėjo nieko bendro.

„Dalį akcijų jis nusipirko tik šių metų balandį, o spalį šias akcijas pardavė", - teigia ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)