Nors vasaros sezonas baigsis rugsėjo 15-ąją, dauguma verslininkų turistų nebelaukia: jų kavinių, viešbučių, parduotuvių langinės – užvertos.

Visus metus dirbantieji galutinių rezultatų dar nesuvedė, tačiau jau aišku – pelno, kokio tikėtasi, šią vasarą nesulaukta. Vienok dešimtmečiais verslą vystantieji nenusimena, lūkesčius mažina ir naujieji verslo atstovai.

Atviri ne tik vasarą

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Darius Miklovas tikina, kad šiųmete vasara vietos verslininkai turi būti patenkinti.

„Vieni mažiau, kiti daugiau, bet visi, mano žiniomis, yra patenkinti. Viešbučiuose ir restoranuose žmonių netrūko visus vasaros mėnesius, o rugpjūtis vainikavo šiltąjį metų laiką. Sezonas dar nesibaigė – rezultatai nesusumuoti, ir mes jų neskubame bendrinti, - sako kurorto verslininkų atstovas. - Bent jau Palangos verslininkai nusiteikę sezoną ne tik pratęsti, bet galbūt ir apskritai nenutraukti: norėtume, kad pajūryje poilsiautojų netrūkų visus metus“.

Darius Miklovas
D. Miklovo įsitikinimu, atvykusiems į Palangą yra ką veikti bet kuriuo metų laiku – nereikėtų išskirti vasaros. Jūra, pušynas, tyras oras, pasivaikščiojimai, o ir tas pats saulės palydėjimas įmanomi bet kuriuo sezonu, nebūtinai tik vasarą.

Anot pašnekovo, pasibaigusia vasara galėjo likti mažiau patenkinti tik smulkieji verslininkai. Tačiau ir jiems D. Miklovas pataria nenusiminti – juk kurorte įvairūs renginiai, į kuriuos suvažiuoja tūkstančiai žmonių, organizuojami visus metus.

Artimiausias jų – rugsėjo 26-ąją organizuojama tūkstančio stalų šventė.

Ilgametė patirtis užgrūdino

Kad visi vasaros verslo rezultatai nesusumuoti sako ir restorano-klubo „Paršelio rojus“ Šventojoje savininkas Gintautas Rekašius.

„Gamtos sąlygoms verslininkai daryti įtakos negali. Belieka pasikliauti realybe. Kokia mums buvo ši vasara? Skaičių dar nesuvedėme, bet jau dabar aišku – buvo tikrai lietuviška vasara, - kalba tik sezono mėnesiais dirbantis verslininkas. - Mes veikiame jau dvidešimtus metus, esame seni vilkai, visko per tą laikotarpį reikėjo išgyventi. Galbūt tiems, kurie turėjo svajonių pasipelnyti, dabartinė situacija atrodo prastai. Čia viskas priklauso nuo konkretaus verslininko lūkesčių. O mums tai, kad vienais metais pelnas didesnis, kitais – mažesnis, atrodo natūraliai. Tad ir šiųmetės vasaros sezono nekeikiame. Kur kas didesnė problema yra darbuotojų trūkumas. Jau rugpjūčio pabaigoje dauguma maitinimo įstaigų užsidarė – nebeliko kam dirbti: juk dauguma darbuotojų – studentai. Tad rugsėjo pradžioje, kai kurorte (bent jau Šventojoje) poilsiautojų dar yra, nebelieka kam jų aptarnauti. Geriausias to pavyzdys – rugsėjo 1-oji: visos maitinimo įstaigos buvo gulte apgultos, darbuotojai vos spėjo suktis. Tikėtina, kad situacija gali pasikartoti ir bet kurį artimiausią savaitgalį. Juk kurorte savaitgaliais pramogautojų niekuomet netrūksta“.

Nėra kuo džiaugtis

Rūta Sakalauskienė
Visus metus veikiančių restorano „Žuvinė“ ir kavinės „Feliksas“ savininkė Rūta Sakalauskienė kalba ne taip optimistiškai.

„Iš visų vasaros mėnesių geriausias buvo rugpjūtis, bet ir jis buvo prastesnis nei pernai, - sako verslininkė. - Tikrai neturime kuo džiaugtis – bendras rezultatas nedžiugina. Galvoju, kad tam įtakos turėjo ne tik prasti orai, bet ir geopolitinė padėtis. Ji tikrai turi labai didelės reikšmės ir daro didžiulę įtaką verslui kurorte. Nors mes dirbame visus metus, vasaros pelnas – pagrindinis uždarbis. Tad jau dabar galiu teigti, kad šie metai mums bus prastesni“.

Sezonas baigtas

Palangoje, prie pat pliažo, įsikūrusios kavinės ir viešbučio „Krantas“ šeimininkai jau nebedirba – šiųmetis sezonas jiems baigtas.

„Jeigu Palangos centre dirbantiems verslininkams klientų netrūksta bet kokiu oru, pas mus – visiškai kitaip. Prie jūros žmonės ateina tik tada, kai oras geras, kai galima pasilepinti saulės ir jūros voniomis, - atvirauja Genovaitė Bružienė. - Mes esame, tikra to žodžio prasme, priklausomi nuo oro sąlygų, jų patrauklumo. Žinoma, apgyvendinimo sektorius nukentėjo mažiau – pas mus apsistojančių poilsiautojų šią vasarą buvo pakankamai. Tačiau kalbant apie kavinės veiklą, galiu tik apgailestauti. Dirbame daugiau nei dešimt metų ir turiu su kuo palyginti. Ankstesni metai mums būdavo kur kas geresni“.

Rugpjūtis neišgelbėjo

Visus metus veikiančio viešbučio „Gamanta“ savininkė Rita Meškienė pritaria verslininkams, sakantiems, jog pagrindinis metų biznis – vasarą.

„Du mėnesius lijo, oras pasitaisė tik vasaros pabaigoje. Rugpjūtį atvažiavo nemažai poilsiautojų, bet bendro vasaros rezultato tai neišgelbėjo. Dirbame jau daugiau nei dvidešimt metų ir galiu pasakyti, kad šie – vieni prastesnių, - tikina verslininkė. - Apie 90 procentų pas mus apsistojančiųjų – užsieniečiai, dauguma – iš Skandinavijos šalių. Bet ir jiems susiklosčiusi bendra šalies geopolitinė situacija, matyt, padarė įtakos – nuolatiniai mūsų poilsiautojai šią vasarą nepasirodė. Buvo mažiau rusų, lenkų, o baltarusiai važiavo, bet mažiau mokūs nei ankstesniais metais. Tas pats su lietuvaičiais – žmonės dabar skaičiuoja pinigus, nebeišgali daugiau mokėti. Buvo ir pokyčių, pavyzdžiui, šiemet svečiavosi daug vokiečių. Tai – turistai, kurie anksčiau rinkdavosi atostogas musulmoniškuose kraštuose, o šiemet, baimindamiesi teroristų išpuolio, jie pasirinko Palangą. Visgi vertinant sezono pelną apskritai skaičiuojame, kad jis buvo maždaug 35-40 procentų prastesnis nei praėjusių metų. Turime įvertinti ne tik tai, kiek pinigų surinkome, bet ir kitus faktorius: auga įvairūs mokesčiai, patalpas reikia remontuoti, į viską investuoti“.

Darbas tęsiasi

Miesto bendruomenės „Palangos rūpestėlis“, kuri užsiima turistų apgyvendinimu privačiame sektoriuje, tarybos pirmininkė Adelina Sabaliauskaitė aiškina, kad sezonas dar nesibaigė – poilsiautojai tebevažiuoja.

„Rezultatus sumuosime gerokai vėliau: rugsėjo mėnesį sinoptikai pranašauja gerus orus, tad mes tebedirbame. Nors jau dabar galima pasakyti, kad šiųmetė situacija nėra gera, - kalba A.Sabaliauskaitė. - Visi puikiai žinome, kad pagrindinis vasaros sezono pelnas į kurortą suplaukia liepą, kai suvažiuoja didžiausi poilsiautojų srautai. Tad ir geras rugpjūtis liepos tikrai neatpirko. Juk paskutinį vasaros mėnesį dauguma planuoja praleisti namuose, atostogas būna jau išnaudoję. Natūralu, kad ir ilgesniam laikui apsistojusiųjų rugpjūtį būna mažiau. Taip pat įtaką pelnui daro tai, kad šiųmetė gyvenamųjų būstų pasiūla – didžiulė. Paskaičiavau, kad bent jau privačiame sektoriuje šią vasarą poilsiautojai galėjo apsistoti pigiau nei praėjusią vasarą: kainos buvo ne tik, kaip aš sakau, proto ribose, jos buvo ženkliai mažesnės“.

Klientai - taupesni

Visuomeninės apgyvendinimo paslaugų teikėjų organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė patikino, kad šiųmetė vasara iš kitų neišsiskyrė.

„Žinoma, pajamos – mažesnės: apgyvendinimo sektorius uždirbo mažiau, bet tikrai ne tris kartus, kaip kad bando įtikinti kiti vietos verslininkai. Nėra taip jau blogai ir negalima versle tikėtis nuolatinio kilimo: pasitaiko ir duobių, - kalba verslininkė. - Šiemet poilsiautojai visi be išimties derėjosi - ir lietuvaičiai, ir užsieniečiai. Lietuviams įtakos turėjo euro įvedimas. Tai – akivaizdu. Žmonės trumpino poilsį – vietoje įprastų dešimties dienų rinkosi vos tris, skaičiavo, taupė. Sezono pratęsimas iki rugsėjo vidurio ar dar toliau, nieko nereiškia. Galima jį tęsti, kiek tik nori, poilsiautojai iš kurorto išvažiuoja apie rugpjūčio 15 dieną. Taip visada buvo, taip yra ir taip bus. Juk dauguma atvažiuojančiųjų augina vaikus, kuriuos reikia spėti parengti mokyklai, prasideda mokslo metai ir ilgadienių atostogautojų Palangoje nebelieka. Atvažiuoja tik pavieniai poilsiautojai, dar šiek tiek – savaitgaliais, bet ne daugiau. Bendro sezono rodiklio tai nebekeičia“.

Bandys išsilaikyti

Tik šių metų birželį J.Basanavičiaus gatvėje atsidariusios gėlių parduotuvės-meno dirbinių galerijos „Ryški samana“ savininkė Alina Gečaitė laikosi neutraliai ir laukia kitos vasaros.

„Dirbu tik trys mėnesiai, dar neturiu šios vasaros su kuo palyginti. Žinau, kad dauguma Palangos verslininkų sako, jog ši vasara – prastesnė nei praėjusioji. Kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad man ji buvo nebloga, - sako floristikos meistrė. - J.Basanavičiaus gatve, kurioje įsikūrėme, praeina didžiuliai žmonių srautai. Jų netrūko ir šiemet. Tik bėda – į meno saloną užsuka nedaugelis, o ir užsukusieji dažniausiai būna ne mano klientai. Tikrieji mano klientai pradėjo rinktis rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje. Sulaukiame užsakymų iš kitų Lietuvos miestų, net iš tokios tolimos šalies kaip Kanada - nugabenti dovanų, gėlių artimiesiems, gyvenantiems Palangoje. Atrodo, kad pamažu įsitvirtiname – reikia laiko, kad žmonės apie tokį saloną sužinotų“.

Verslininkė žada dirbti visus metus, paslaugas teikti žiemą ir sulaukti kitų metų vasaros. A.Gečaitė neslepia, ji nori pažiūrėti, kokio pelno galima sulaukti tokiais metais, kai, kaip sako Palangos verslininkai, metai būna geri.