„Ten, kur būtina, štai jau kelias dienas, o gal ir seniau, atliekami patikrinimai įmonėse, kad būtų išaiškintos produkcijos neatitikimo kokybės reikalavimams priežastys, ir žinoma, jos pašalintos. Kalbos apie tai, kad būtų uždrausta jų prekyba ir įvežimas, nėra“, - sakė ji.

„Rospotrebnadzor“ iš prekybos šalins tik tas buitinės chemijos partijas, kurių pavojus bus patvirtintas, po šios tarnybos ir prekybos tinklų atstovų susitikimo naujienų agentūrai TASS sakė vienas šaltinis.

„Nė viename „Rospotrebnadzor“ sprendime nebuvo kalbama apie tai, kad reikia uždrausti visą produkciją – tik tą, kuri buvo tikrinama ir neatitiko saugumo reikalavimų “, - sakė agentūros pašnekovas.

Apie tai, kad reikia nutraukti prekybą visais spaudoje minėtų prekės ženklų gaminiais, nekalbama, pabrėžė jis. „Jų apimtys yra itin mažos. Be skalbimo miltelių ir valymo priemonių vartotojai neliks, tuščių lentynų parduotuvėse nebus“, - patikino šaltinis.

Rusija, tariamai susirūpinusi dėl saugumo, uždraudė prekybą kai kurių Amerikos ir Europos prekės ženklų skalbimo priemonėmis, muilu ir valymo gaminiais, atverdama naują Maskvos atsakomųjų priemonių frontą prieš Vakarų sankcijas“, - taip „skalbimo“ epopėją komentavo „The Wall Street Journal“.

Antradienį paskelbtame „Rospotrebnadzor“ pranešime minimi vos kelių prekės ženklų produktai, parduodami Rusijos rinkoje, teigiama straipsnyje. „Rusija – svarbi rinka Vakarų gamintojų vartojimo prekėms, ir daugelis jų savo produkciją gamina vietos įmonėse. „Euromonitor International“ duomenimis, 2014 metais Rusijos buitinės chemijos rinka sudarė 188,5 mlrd. rublių (2,4 mlrd. eurų)“, - rašė „The Wall Street Journal“.

Pasak Saratovo srities pramonės ir energetikos ministro pirmojo pavaduotojo Maksimo Šichalovo, „Henkel“ gamykla Engelse yra svarbi įmonė, kurios augimo tempas sudaro 10 proc. per metus. Šioje gamykloje dirba daugiau kaip 200 žmonių. Gamyba yra smarkiai automatizuota, gamybai naudojamos rusiškos žaliavos“.

Priminsime, kad rugpjūčio 25 dieną „Rospotrebnadzor“ inspektoriai Vokietijos koncerno „Henkel“ gamykloje Permės krašte surengė neplaninį patikrinimą. Išvakarėse tarnyba buvo pareiškusi pretenzijas dėl kelių „Henkel“ buitinės chemijos gaminių ir davė nurodymą pašalinti juos iš parduotuvių lentynų.

Laboratoriniai tyrimai neva buvo parodę, kad kai kurios priemonės neatitinka „normatyvinių sanitarinių – cheminių reikalavimų ir toksikologinių saugumo rodiklių“, teigiama „Rospotrebnadzor“ vadovės A. Polovojos laiške, kuris liepos 28 dieną buvo išsiuntinėtas teritoriniams tarnybos padaliniams.

„Rospotrebnadzor“ pretenzijų sulaukė skalbinių minkštiklis „Vernel“, skalbimo milteliai „Persil Expert Sensitive“, skalbimo priemonė „Pemos Detskij“. Visos šios priemonės gaminamos Rusijos įmonėse Permėje ir Engelse.

Tarnybos nemalonėn taip pat pateko indų ploviklis „Fairy Platinum“ („Procter & Gamble“), skystas muilas „Palmolive Naturals Olive and Moisturising Milk“ („Colgate – Palmolive“), grindų ploviklis „Emsal“ („Werner & Mertz GmbH“) bei kitos Europos ir JAV gamintojų priemonės.

„Procter & Gamble“ bei „Henkel“ atsakė į „Rospotrebnadzor“ pretenzijas. Anot P&G atstovų, jie siekia bendradarbiauti su šia Rusijos tarnyba, o jų gaminama produkcija visiškai atitinka Rusijos Federacijos reikalavimus ir normas. „Henkel“ pareiškė, kad jų produktų valstybinis įregistravimas yra pakankamas pagrindas prekiauti savo gaminiais.

„Henkel“ Rusijos rinkoje dirba nuo 1990 metų, kai Engelso mieste buvo įsteigta pirmoji bendra įmonė „Sovhenk“. Rusijoje „Henkel“ turi devynias gamyklas Tosno, Permės, Engelso, Kolomno, Čeliabinsko, Uljanovsko, Noginskės, Nevinomyskės ir Novosibirsko miestuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)