„Tik pas mus, tik maisto prekių, šaltų gėrimų ir ledų parduotuvėje „Kivi“, esančioje Kauno g. 39c, Ukmergėje galite išmainyti savo turimus litus į prekes net iki 2016 m. Laukiame Jūsų! Taip pat prašome pasidalinti šia žinute su savo draugais“, – savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė parduotuvės vadovai. Šią reklamą jie išplatino ir skelbimų portaluose.

Ši reklama patraukė ne vieno žmogaus dėmesį – ja iš karto ėmė dalytis ne tik Ukmergės, bet ir aplinkinių rajonų gyventojai, juoba kad litais prekybos vietose draudžiama atsiskaityti nuo sausio 15 d.

DELFI pabandė išsiaiškinti, ar parduotuvės „Kivi“ reklama atitinka tikrovę. Nuvykstame į Ukmergę – Kauno g. esanti maisto prekių parduotuvė įsikūrusi šalia dviejų prekybos gigantų – „Maxima“ ir „Iki“. Kainos šiuose prekybos centruose kiek mažesnės nei „Kivi“, o ir pasiūla visiškai kitokia.

Prie parduotuvės sutiktas vietos gyventojas neslepia, kad parduotuvėje galima atsiskaityti litais. „Eina žmonės, gerai tiems, kas dar nespėjo išsikeisti, nereikia važiuoti į banką, nereikia pūdyti pinigų“, – sako jis.

Kad galima apsipirkti už litus, neslepia ir prie prekystalio stovinti pardavėja. „O kokius jūs turite litus – nesuglamžyti?“ – klausia ji. Kai pasakau, kad turiu vos 2 litus ir 50 centų (10 ir 20 centų monetomis), pardavėja prašo parodyti. „Noriu sužinoti, ar nesurūdijusios, nes ir tokių atneša, bet mes jų jau nepriimame“, – sako ji.

Kadangi pinigai tinka, ji iš karto klausia, ką norėsime pirkti – už tokią sumą nelabai ir didelis pasirinkimas.

„Duokite šokoladą“, – pareiškiu. Tada ji nuveda prie lentynos, kur sudėti skanėstai ir pasiūlo paimti vaikų labai mėgstamą „Kinder“ – kainuoja 2,24 Lt. Sutinkame, pardavėja paima 2,3 Lt, grąžos ir čekio neduoda – nėra kaip įforminti prekybos litais.

Po šio sandorio skambiname parduotuvės direktoriui, bet jis nė nesileidžia į kalbas.

„Jokios prekybos litais pas mus nėra, juk seniai negalima – mūsų parduotuvėje galima atsiskaityti tik eurais“, – aiškina jis. Kai bandau patikslinti, kad gal tada jūs mano litus į eurus pakeitėte, verslininkas laikosi tos pačios pozicijos. „Pas mus galima atsiskaityti tik eurais“, – sako jis.

O kaip viešai platinama parduotuvės reklama, kad keičiate ir mainote prekes į litus net iki 2016 m.? „Tai čia sena reklama, matyt dar jos neišėmėme“, – atkerta direktorius. Ir padėkoja už pokalbį.

Tačiau reklama nėra sena – paskutinis skelbimas parduotuvės puslapyje yra paskelbtas liepos 28, jis taip pat skelbtas ir liepos 20, ir birželio 29 d.

Vartotojų teisių apsaugos tarnybos Ekonominių interesų departamento direktorius Marekas Mačiulskis stebėjosi tokiu Ukmergės verslininkų elgesiu ir spėjo, kad jie taip tik bando privilioti pirkėjus.

„Greičiausiai čia tik reklaminė akcija“, – sakė jis.

Anot M. Mačiulskio, parduotuvėse litais negalima atsiskaityti nuo sausio 15 d., šiuo metu Lietuvoje galioja tik viena valiuta – eurai, todėl parduotuvė pažeidžia įstatymus, jeigu pirkėjams leidžia už prekes atsiskaityti jau negaliojančiais pinigais, o už tai numatyta atsakomybė – juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims gresia įspėjimas arba bauda iki 296 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)