Derybos prasidėjo nuo žinios, kad Graikija gali sekmadienį pasiekti susitarimą su savo kreditoriais Europoje dėl finansinės pagalbos, jei visos šalys pasistengs. Būtent tai pasakė Graikijos premjeras Alexis Tsipras, atvykęs į euro zonos viršūnių susitikimą.

„Esu čia dėl garbingo kompromiso. Mes tai skolingi Europos žmonėms. Galime pasiekti susitarimą šįvakar, jei visos šalys to norės“, – Briuselyje žurnalistams sakė A.Cipras.

Padarius pertrauką derybose atskirą susitikimą surengė F. Hollande'as, A. Merkel, D. Tuskas ir A. Tsipras.

D. Grybauskaitė:  jei prireiks, dėl to bus tariamasi visą naktį

Ateitis parodys, ar Graikija liks euro zonoje, tačiau bet kuriuo atveju Europos Sąjunga jai padės, teigia Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Turime priimti sprendimą, ar Graikijos pasiūlymas ir atitinkami finansų ministrų pasitarimai veda prie galimybės pradėti diskusijas ir pasitarimą, ar iš viso galima trečia pagalbos programa Graikijai. Bet kokiu atveju, Graikija nebus palikta viena, jai bus padedama, bet ar tai jau jau euro zona, ar už euro zonos ribų, be jokios, abejonės, ateitis parodys“, - žurnalistams Briuselyje prieš euro zonos viršūnių susitikimą sakė D.Grybauskaitė.

Ji teigė, kad abu atvejai yra skausmingi.

„Kol kas ir vienas, ir kitas variantas yra labai skausmingi Graikijai, yra labai brangūs Europai. Ir tai didžiulė nesėkmė, kad išsivysčiusi šalis turi tokią didžiulę skolą, kurios neturėjo net Argentina“, - tikino prezidentė.

Ji sakė, kad finansų ministrai nesugebėjo susitarti, nes nėra pasitikėjimo Graikija.

„Iki dabar finansų ministrai nesugebėjo susitarti ir tai vyksta būtent dėl to, kad nėra pasitikėjimo, nėra pakankamai pasiūlymų, kad valdys problemas ir finansinių skolų situaciją blogėja kasdien“, - tikino D.Grybauskaitė.

Prezidentė teigė, kad nepalaiko Graikijos pasitraukimo iš euro zonos idėjos: „Ne, aš noriu pamatyti patikimus pasiūlymus“.

Ji teigė, jog Atėnai pasitikėjimą galėtų įgauti, jei pateiktų ne tik pasiūlymus, bet ir įstatymus ir jei prireiks, dėl to bus tariamasi visą naktį.

„Jei kas nors keičia nuomonę kiekvieną savaitę, įgauti pasitikėjimą nėra lengva, tačiau, žinoma, mes norime matyti ne tik pasiūlymus, pažadus, bet mes norime patikimų veiksmų, įstatymų ant stalo, dėl kurių sutarta per naktį, jei reikia“, - aiškino D.Grybauskaitė.

F. Hollande'as: Prancūzija padarys „viską“, kad išlaikytų Graikiją euro zonoje

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sekmadienį pareiškė, kad jo šalis padarys „viską“, kad išlaikytų Graikiją euro zonoje, ir atmetė „laikino“ Atėnų pasitraukimo iš bendrosios valiutos sąjungos planą, kurį parengė Vokietija.

„Prancūzija padarys viską, kad rastų susitarimą, leidžiantį Graikijai pasilikti euro zonoje“, – sakė F.Hollande'as prieš lemtingą euro zonos lyderių susitikimą.

A. Merkel: susitarimas dėl Graikijos nebus pasiektas „bet kokia kaina“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį atvykdama į euro zonos viršūnių susitikimą, kuriame bus stengiamasi išspręsti nuomonių skirtumus dėl to, kaip išlaikyti Graikiją euro zonoje, perspėjo, kad susitarimas dėl finansinės pagalbos Graikijai nebus pasiektas „bet kokia kaina“.

„Nebus susitarimo bet kokia kaina“, – Briuselyje žurnalistams sakė A.Merkel, pasiskundusi dėl pasitikėjimo Atėnais praradimo ir perspėjusi dėl laukiančių „sunkių derybų“.

Italijos ekonomikos ministras Pieras Carlo Padoanas paragino Graikijos vyriausybę jau pirmadienį imtis veiksmų ir įrodyti, kad ji laikysis savo žodžio.

„Norėčiau, kad Graikijos vyriausybė imtųsi konkrečių priemonių, pradėdama parlamente rytoj“, – sakė jis.

Tiesmukai kalbantis Slovakijos ekonomikos ministras Peteris Kažimiras sakė, jog „neįmanoma, kad susitarimas būtų (pasiektas) šiandien“.

Tuo tarpu ES euro reikalų komisaras Valdis Dombrovskis reporteriams sakė, jog „palyginti mažai tikėtina“, kad Europos Komisija sekmadienį gaus leidimą pradėti oficialias derybas dėl naujos finansinės pagalbos Graikijai.

Suomijos finansų ministras Alexanderas Stubbas sekmadienį sakė, jog „vis dar tikisi“ susitarimo dėl Graikijos finansinės krizės, bet euro zona vis dar yra „labai toli“ nuo to, kad gautų sąlygas, kurių jai reikia.

Helsinkyje pasirodė pranešimai, jog Suomijos parlamentas nusprendė, kad neleis vyriausybei sutikti su bet kokiu nauju finansinės pagalbos Graikijai susitarimu.

Eurogrupės derybos praėjusią naktį nutrūko tvyrant niūriai nuotaikai, o Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas sakė, kad jos buvo „labai sunkios“ dėl „patikimumo ir pasitikėjimo klausimo“.

Pasak vieno šaltinio, atidėti susitikimą teko dėl to, kad debatai per devynias valandas trukusį jau šeštąjį nepaprastąjį susitikimą tapo tiesiog per karšti.

„Tai buvo beprotiška, vaikų darželis, – sakė šaltinis - Blogos emocijos visiškai paėmė viršų.“

„Graikija ant skustuvo ašmenų“

Tuo tarpu Graikijoje didėja nerimas dėl kapitalo kontrolės priemonių, kurias taikant jau beveik dvi savaitės yra uždaryti bankai ir normuojamas grynųjų išdavimas iš bankomatų. Tai sukėlė nuogąstavimus, kad netrukus ims trūkti maisto ir vaistų.

Ekonomikos ministras Giorgas Statakis perspėjo, kad suvaržymai tikriausiai galios „mėnesius“, net jei ir bus pasiektas susitarimas.
Graikijos laikraščiai taip pat reiškė nerimą. „Eleftheros Typos“ išspausdino antraštę „Graikijos ateitis ant skustuvo ašmenų“ ir klausė: „Kas atsitiks „Grexit“ košmaro atveju?“

Europos centrinis bankas užtikrina graikų bankų likvidumą, bet įšaldė limitą ir nuogąstaujama, kad jeigu nepavyks pasiekti susitarimo, jis gali visiškai nutraukti pinigų srautą.