„Negavai čekio? Pranešk 1882“, – toks plakatas pasitinka poilsiautojus Palangos centre.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pripažįsta apeliuojanti į sąžiningus gyventojus, kurie padeda nustatyti sukčiaujančius verslininkus. Dažniausiai nustatomas pažeidimas – nuslepiamos pajamos, o 15 kurorto įmonių jau prisakyta registruoti visas sąskaitas faktūras.

Tuo metu Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas pasakojo, kad inspektoriai išties lankosi kavinėse ir stebi, kaip išduodami čekiai, kiek lankytojų sėdi maitinimo įstaigoje.

Klaipėdos VMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė tvirtina, kad šešėlinės ekonomikos situacija Palangoje panaši kaip ir visoje šalyje: dauguma pajūryje sezoninę veiklą vykdančių mokesčių mokėtojų laiku ir sąžiningai deklaruoja bei sumoka mokesčius.

„Tačiau yra ir tokių, kurie kitų sąskaita ieško būdų, kaip jų nemokėti, pavyzdžiui, nuslepiant dalį pajamų, kai klientui atsiskaičius gautos pajamos yra arba neapskaitomos ir neišduodamas čekis arba apskaitoma tik dalis jų“, – DELFI komentavo ji. 

Gali uždrausti priimti grynuosius

Valstybinės mokesčių inspekcijos raginimas Palangoje
Iš šiemet Palangoje nustatytų 77 pažeidimų, užfiksuotų  maitinimo sektoriaus momentinių patikrinimų metu, apie trečdalį sudaro pažeidimai, susiję su pajamų neapskaitymu, kai buvo neišduodami kvitai, nustatytas grynųjų pinigų perteklius kasoje.

„Patikrinimų metu ar kitais atvejais bendraudami su verslininkais pastebime tendenciją, kad nedidelė dalis poilsiautojų vis dar linkę „užmerkti“ akis matydami akivaizdų pažeidimą, pavyzdžiui, sutinka, jog kvite ar pateiktoje sąskaitoje būtų fiksuojama mažesnė pinigų suma, nei sumokėta už paslaugą, prekę ir pan. Tai leidžia kai kuriems verslininkams elgtis nesąžiningai“, – tvirtina ji.

Pasak G. Rimkienės, VMI, kaip ir kasmet, kurortinėms teritorijoms skiria ypatingą dėmesį, ypač sezono metu, kai verslo koncentracija čia yra didžiausia: vykdomos ir prevencinės priemonės, ir sezonines paslaugas teikiančių asmenų stebėsena, vizitavimas (švelnioji kontrolė) ir atrankos būdu išaiškintų rizikingiausių mokesčių mokėtojų kontrolė.

Stebėsenos metu renkami duomenys apie užimtumą, taikomus antkainius, gaunamas pajamas.

„Nustačius, pavyzdžiui, kad yra sistemingai neapskaitomos pajamos, dirba nelegalūs darbuotojai, įmonių taikomas faktinis antkainis didesnis nei buhalterinis, įmonėms inicijuojami aukštesni kontrolės veiksmai, duodami mokesčių administratoriaus nurodymai atsiskaityti tik negrynaisiais pinigais, nurodymai teikti PVM sąskaitų faktūrų duomenis“, - komentavo G. Rimkienė.

Šiuo metu 15 kurorto įmonių privalo registruoti sąskaitas faktūras, kol kas nė vienai netaikomas drastiškas draudimas priimti grynuosius.

Skaičiuoja ir sėdinčius kavinėje

Darius Miklovas
Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Darius Miklovas DELFI sakė, kad inspektorių stebėsena kurorte jaučiama.

„Vaikšto, prižiūri, ateina, na, kiekvienas dirba savo darbą. Kažkokių rimtų užėjimų ar patikrinimų nėra, tiesiog pažiūri, kaip dirba, patikrina kasą, pažiūri čekius, kasos knygas, kiek žmonių sėdi kavinėje, užsirašo kažką“, - komentavo jis.

Pasak pašnekovo, Palangos verslininkai labai laukia svečių ir gero oro.

„Galiu pasakyti, kad sezonas prasidėjo praėjusį penktadienį, kai per ilgąjį Mindaugo karūnavimo dienos savaitgalį buvo užplūdę nemažai svečių. Tris dienas verslininkai buvo tikrai patenkinti. O antradienį oras buvo labai blogas, Palanga atrodo kaip iššluota po audringo savaitgalio“, - kalbėjo D. Miklovas.

Po stebėjimo – pajamų šuolis

VMI duomenimis, kasmet stebimas nemažas kurorto pajamų augimas, pavyzdžiui, pernai stebėtų įmonių pardavimai išaugo 23 proc., kai visoje šalyje šiame sektoriuje fiksuotas tik 1,6 proc. augimas.

Analizuojant atskirai stebėto visuomeninio maitinimo sektoriaus rezultatų pokytį, šios įmonės deklaravo 28 proc. daugiau pajamų, pavyzdžiui, kai kurios įmonės atskirais laikotarpiais pajamų iš banketų, pirčių nuomos gavo net 70 proc. daugiau.

VMI skelbia, kad remdamasi pasitikėjimo telefonu gauta informacija VMI nuo 2006 m. nustatė per 31 mln. eurų (apie 107 mln. litų) nuslėptų mokesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)