Tokią nuomonę penktadienį pareiškė Europos Komisijos narys Guntheris Oettingeris, atsakingas už skaitmeninę ekonomiką ir visuomenę.

„Darysime viską, kas priklauso nuo mūsų, iki pat birželio 30 d., kad graikai parodytų esantys pasirengę reformoms, - cituoja politiko žodžius naujienų agentūra „Reuters". - „Grexit" nėra mūsų tikslas, tačiau toks žingsnis taps neišvengiamas, jeigu per ateinančias penkias dienas nepavyks rasti kompromiso".

Pasak informuotų šaltinių, kai kurių ES šalių lyderiai jau abejoja, kad iki birželio 30 d. Graikijai ir tarptautiniams kreditoriams pavyks susitarti dėl Atėnų įsiskolinimo. Tarp „abejojančiųjų" - Nyderlandų ir Austrijos vadovai.

Graikija iki ateinančio antradienio turi TVF sumokėti 1,6 mlrd. eurų skolą, priešingu atveju, šaliai teks skelbti apie savo nemokumą. Tokia situacija gali Graikiją priversti pasitraukti iš euro zonos ar net Europos Sąjungos, o šis žingsnis turės milžiniškų padarinių ne tik Europai, bet ir pasaulio ekonomikai.

Siūloma pratęsti finansinės pagalbos programą

Graikijos pagrindiniai skolintojai – Europos Sąjunga ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – pasiūlė Atėnams pratęsti penkiems mėnesiams dabartinę finansinės pagalbos programą ir skirti 12 mlrd. eurų, jeigu šalis sutiktų įvykdyti virtinę reformų, sakoma dokumente, su kuriuo penktadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

Graikijai suteikto milžiniško 240 mlrd. eurų pagalbos paketo pratęsimas iki lapkričio būtų jau trečias nuo pernai gruodžio ir suteiktų prasiskolinusiems Atėnams daugiau laiko derėtis su partneriais Europoje dėl tolimesnio finansavimo.

TVF atmeta skelbiamo Graikijos nemokumo galimybes

Vėl nerimstant aistroms dėl Graikijos skolų krizės ir nesėkmingų derybų su šalies tarptautiniais kreditoriais, TVF pareigūnai nurodo netikintys, kad Graikijai tektų skelbti nemokumą. Apie tai praneša „Eubusiness".

Anot jų, kalbos apie nemokumą tėra „spekuliacijos, nes tikimės įmoką gauti iki birželio 30 d., apie tai viešai kalbėjo ir Graikijos pareigūnai", - teigia TVF atstovas spaudai Gerry'is Rice'as.

Pareigūnas pridūrė, kad, jeigu mokėjimas nebus įvykdytas, Graikija iš karto bus skelbiama įsiskolinusia fondui valstybe, todėl praras visas prieigas prie TVF paramos.

Dar sekmadienį pateikti nauji Graikijos pareigūnų reformų planai turėtų šaliai suteikti maždaug 8 mlrd. eurų papildomų lėšų; daugiausiai kalbama apie naujus pasiturinčiųjų sluoksniui ir verslui skirtus mokesčius, PVM didinimą bei mažinamas išlaidas gynybos srityje.

Tiesa, trečiadienį pateiktuose šaliai atsakomuosiuose pasiūlymuose tarptautiniai kreditoriai paragino dar labiau taupyti lėšas pensijų srityje, taikyti restoranams didesnius PVM, o gynybos sferoje raginama mažinti išlaidas 400 mln. eurų, o ne 200 mln. eurų, kaip kad planuoja graikai.

Susitarimą su Graikija būtina pasiekti šeštadienį

Susitarimas dėl finansinės paramos tarp Graikijos ir tarptautinių jos kreditorių iš ES ir TVF privalo būti patvirtintas jau šį šeštadienį, kitaip nebeliks laiko jį patvirtinti ir šalies parlamentui, ragina euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas. Apie tai praneša "EUbusiness".

„Viskas turi įvykti rytoj dėl gana paprastos priežasties - dokumentas dar turi atsidurti parlamente, pirma Graikijos, o tada ir kelių kitų ES valstybių narių", - teigia Hagoje su žurnalistais kalbėjęs euro zonos finansų ministrų grupės lyderis.

Sudėtingos derybos, kuriomis norima pagaliau susitarti dėl finansinės paramos, Briuselyje bus atnaujintos jau šeštadienį, likus vos trims dienomis iki pasibaigs šalies terminas, per kurį ji turi įmokėti 1,5 mlrd. eurų vertės TVF skolą. Jeigu šis mokėjimas nebus įvykdytas laiku, Graikijai gresia pasitraukimas iš euro zonos ar net Europos Sąjungos.

„Vienintelis dalykas, kurio mums reikia, paramos paketas, vėl pastatysiantis Graikiją ant kojų, taip pat būtina imtis reikalaujamų veiksmų. Tai daugiau turi būti reformos, o ne išlaidų mažinimas, tačiau veiksmų imtis būtina", - kalba J. Dijsselbloemas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (528)