Nors nemalonus konfliktas Vilniuje „Panoramos“ prekybos centre įsikūrusiame restorane „Take Way“ įvyko dar 2013 m. pradžioje, restorano savininkai bergždžiai kovoja, kad tiesa apie įvykį būtų išaiškinta teisme, o galimai nusikalstamą veiką įvykdę asmenys stotų prieš teismą.

Įmonės atstovai tikina, kad kilus nesutarimams su restorano rangovais, pastarieji tyčia sunaikino įmonės turtą, tačiau kur slypi teisybė jiems taip ir nepavyksta išsiaiškinti.

2012 m. spalio 17 d. UAB „Sveikatingumo projektai“, kuriai priklauso restoranas „Take Way“ sostinėje, pasirašė rangos sutartį su UAB „Skaginta“. Statybų bendrovė įsipareigojo darbus atlikti iki metų pabaigos. Gruodžio 29 d. supratus, kad darbų bendrovė neužbaigs laiku, abi šalys pasirašė papildomą sutartį, kuria darbai pratęsti iki 2013 m. sausio 18 d. Kadangi kiekviena diena, neatsidarius restoranui, bendrovei yra nuostolinga, papildomame susitarime tarp šalių buvo numatytos baudos už laiku neatliktus darbus.

Kaip pasakoja tuometinis UAB „Sveikatingumo projektai“ direktorius Justas Kačinskas, supratęs, kad darbai nebus tinkamai baigti ir naujai sutartu terminu, šis rangovams sausio 18 d. nusiuntė elektroninį laišką su informacija, kad sutartis tarp šalių yra nutraukiama, o dėl sprendimo įforminimo reikės susitikti po savaitgalio – sausio 21 d.

Ryte laukė netikėtas radinys

Dar naktį J. Kačinskas sulaukė trumposios žinutės iš UAB „Skaginta“ direktoriaus Gintaro Skapčiaus. J. Kačinsko teigimu, žinutėje buvo parašyta, kad darbuotojai atvyks išmontuoti padarytų darbų ir baldus išsiveš į Kauną. Restorano savininkai kai kuriuos baldus buvo pirkę tiesiogiai, o už likusius sumokėję jau minėtai UAB „Skaginta“.

Šeštadienį į restorano patalpas „Panoramos“ prekybos centre atvykęs J. Kačinskas išvydo, kad patalpose baldai, sienos, kurias įrenginėjo rangovai, - sugadintos nepataisomai.

Įvykį prekybos centre matė ir tuo metu patalpas saugantis apsaugos darbuotojas. Jis pasakojo, kad nuėjęs į restoraną pastebėjo, kad jame nedega šviesa, bet veikia elektrinis pjūklas. Kartu jis pamatė, kaip nuo sienų yra nuiminėjama lentyna.

UAB „Sveikatingumo projektai“ atstovai įsitikinę, kad vėlų penktadienio vakarą į restorano patalpas atvykę darbuotojai (Gintaras Skapčius ir Vytis Kiuberis) pradėjo ardymo darbus ir piktybiškai su įvairiais įrankiais sugadino, supjaustė restorano baldus bei sienas.

Dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo UAB „Sveikatingumo projektai“ kreipėsi į Vilniaus miesto pirmąjį policijos komisariatą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl G. Skapčiaus ir V. Kiuberio veiksmų, tvirtindami, kad pastarieji tyčia sugadino „Take Way“ restorano didelės vertės turtą.

Pasak bendrovės, į įvykio vietą atvykęs antstolis nustatė, kad restorane sulaužytos medinės sienelės, stalas, įpjautos spintelės, plokštės, supjaustytas stalviršis.

Policijai pranešę apie įvykį restorano patalpose verslininkai tikėjosi, kad teisybė bus išaiškinta teisme, tačiau maždaug po metų UAB „Sveikatingumo projektai“ buvo informuoti, kad ikiteisminis tyrimas yra nutrauktas.

Įtariamieji savo kaltės nepripažino, teigdami, kad turtas, dėl kurio kreiptasi į policiją, priklauso ne UAB „Sveikatingumo projektai“, bet darbus atlikusiai UAB „Skaginta“.

Kaip rodo „Take Way“ restorano savininkų turimi dokumentai, bendrovė rangovams iki konflikto jau buvo sumokėjusi daugiau nei 139 tūkst. Lt (apie 40 tūkst. eurų). Iš viso užsakymų suma siekė daugiau nei 161 tūkst. Lt (apie 47 tūkst. eurų).

Bendrovė UAB „Sveikatingumo projektai“ teigia, kad dėl per naktį nutikusio įvykio patyrė apie 46 tūkst. Lt (apie 13 tūkst. eurų) nuostolį.

Siekiant užbaigti restorano įrengimą, papildoma įmonė atliko darbų, kurių bendra suma – 59 tūkst. Lt (apie 17 tūkst. eurų).

Nesutarė dėl darbų kokybės

G. Skapčius policijai teigė, kad trintis tarp jo ir užsakovo prasidėjo dėl darbų atlikimo: jo teigimu, bendrovė niekaip negalėjo priduoti darbų, nes UAB „Sveikatingumo projektai“ direktoriui vis neįtikdavo atlikti darbai. Vis buvo prašoma juos perdaryti.

Kaip liudijo G. Skapčius, įvykio vakarą šis laukė atvykstant UAB „Sveikatingumo projektai“ direktoriaus, kad būtų pasirašyti darbų priėmimo aktai. Tačiau, jo pasakojimu, į elektroninį paštą atėjo direktoriaus J. Kačinsko laiškas, kad sutartis nutraukiama, nes nespėta atlikti laiku darbų.

Rangos darbu atlikęs darbuotojas teigė, kad jam su direktoriumi susisiekti nepavyko, todėl jam nusiuntė trumpąją žinutę apie tai, kad išmontuos baldus ir medžiagas išsiveš, nes darbai padaryti, o pinigai nesumokėti. Tačiau UAB „Sveikatingumo projektai“ tiki, kad didžioji dalis pinigų buvo sumokėta, o baldai sugadinti tyčia.

Kaip tvirtino įvykio vietoje buvęs vyras, atsakymo į trumpąją žinutę jis negavo, todėl apie vidurnaktį su kolega pradėjo išrinkinėti sumontuotus baldus. Pasak jo, jokių tyčinių veiksmų atlikta nebuvo, tiesiog išrenkant kai kurias detales, kai kas apsigadino. G. Skapčius tikino, kad „Take Way“ restorano savininkai UAB „Skaginta“ nesumokėjo apie 76 tūkst. Lt (apie 22 tūkst. eurų).

Dar 2013 m. vasario 1 d. UAB „Sveikatingumo projektai“ kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą su ieškiniu dėl 84 tūkst. Lt baudos priteisimo UAB „Skaginta“. Tuo metu UAB „Skaginta“ kreipėsi į teismą su priešieškiniu dėl 62,7 tūkst. Lt skolos už atliktus darbus.

Taip pat „Take Way“ savininkai kreipėsi į Vilniaus miesto pirmąjį policijos komisariatą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl minėtų asmenų veiksmų. Pareiškime nurodoma, kad asmenys tyčia sugadino įmonei priklausantį, didelės vertės turtą.

2014 m. sausio 17 d. Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Valdemaras Baranauskas nutarė ikiteisminį tyrimą nutraukti. Prokurorui prireikė visų metų, kol nustatė, kad niekas neva tyčia nieko negadino.

V. Baranauskas savo sprendimą motyvavo tuo, kad asmenys, kuriuos UAB „Sveikatingumo projektai“ įtarė sugadinus turtą, paaiškino, jog užsakovas atsisakė priimti ir pasirašyti darbų priėmimo aktus bei sunaudotų medžiagų aktą. Todėl prokuroras konstatavo, kad restorane sumontuoti baldai nebuvo perimti juos užsakiusios įmonės.

Nuostolius patyrusios įmonės atstovai tikina, kad visi reikalingi dokumentai yra pasirašyti, o prokuroras ignoravo faktus, kad dalis baldų buvo pirkti pačios restoraną valdančios įmonės.

Nesutikę su tokiu prokuroro nutarimu, UAB „Sveikatingumo projektai“ kreipėsi į aukštesnįjį prokurorą su skundu. Tačiau prokuroras Mindaugas Taškūnas skundą taip pat atmetė.

Įmonė nenuleido rankų ir bandė toliau siekti savo tiesos. Teko kreiptis į teismą, kuris sutiko su pareiškėjo argumentais, panaikino visus prokuroro nutarimus ir įpareigojo pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pernai balandžio 1 d. “Take Way” savininkai skundą pateikė Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjui, tačiau vėl sulaukė atsakymo. Liepos 16 d. Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja Regina Gudienė nusprendė, kad būtų panaikinti anksčiau minėtų prokurorų nutarimai nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Vėl pradėjus ikiteisminį tyrimą UAB „Sveikatingumo projektai“ šių metų sausio 19 d. vėl sulaukė jiems netikėto sprendimo – ikiteisminis tyrimas vėl nutrauktas.

UAB „Sveikatingumo projektams“ vėl iš pradžių teko kartoti procesinius veiksmus, kol ikiteisminis tyrimas buvo vėl atnaujintas, tačiau įmonės atstovai ir toliau baiminasi, kad metams praėjus jie sulauks sprendimo apie nutrauktą ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (258)