„Pirmadienį buvo gautas nurodymas gegužės 12 dieną pervesti TVF 750 mln. eurų, kaip numatyta kiek anksčiau patvirtintame skolų grąžinimo grafike“, – teigiama Graikijos finansų ministerijos pareiškime.

Pirmadienį Briuselyje vyksta euro grupės finansų ministrų posėdis, per kurį svarstoma Graikijos skolų problema.

Kaip praėjusią savaitę Prancūzijos laikraščiui „Le Monde“ sakė euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas, anksti tikėtis, kad iki gegužės 11 dienos, kaip planuota, bus pasiektas galutinis susitarimas. „Pastarosiomis dienomis galime jau kalbėti apie tam tikrą pažangą derybose su Graikija dėl antrojo paramos plano. Tai teigiamas veiksnys. Tačiau dar anksti tikėtis, kad iki gegužės 11 d., kaip planuota. bus pasiektas galutinis susitarimas. J. Dijsselbloemas patikslino, kad derybos vyksta „plėtojant išimtinai vieną scenarijų – užtikrinti Graikijai savarankiškos finansinės ateities galimybes euro zonos sistemoje“.

Atsakydamas į klausimą dėl derybų termino, euro grupės vadovas pabrėžė, kad „yra tik viena galutinė data – tai birželio pabaiga, kai turi būti įgyvendintas antrasis paramos Graikijai planas. Kartu J. Dijsselbloemas pastebėjo, kad „tuo atveju, jeigu Graikijoje susiklostytų ypač sudėtinga situacija dėl lėšų trūkumo“, gali būti nustatytas ir kitas terminas.

Graikija ir tarptautinai kreditoriai turi suderinti naują šalies reformų planą, kuris leistų trečią kartą pratęsti antrąją tarptautinės finansinės paramos Graikijai programą ir galiausiai skirti šiai šaliai 7,2 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketą. Antroji paramos programa buvo numatyta iki 2015 metų sausio 1 dienos. Praėjusių metų pabaigoje ji buvo pratęsta dviem mėnesiams, vasarį – iki birželio pabaigos, ir dabar svarstomas klausimas dėl jos pratęsimo iki metų pabaigos.

Ekspertų vertinimu, kol Graikijai pavyks savarankiškai įžengti į finansines rinkas, jai gali prireikti papildomų lėšų, todėl neatmetama trečiojo paramos paketo tikimybė.

Nuo 2010 metų Graikijai jau gavo apie 250 mlrd. eurų lengvatinių paskolų pagal dvi tarptautinės makrofinansinės paramos programas, tačiau to neužteko, kad būtų įveikta gili krizė šalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)