Vyriausybės pranešime sakoma, kad „politinę derybininkų grupę“ formuos pakaitinis užsienio reikalų ministras Euklidas Cakalotas, 55 metų ekonomikos profesoriaus, kuris padės vesti derybas.

Graikija bando pasiekti susitarimą, kuris atrakintų likusią ES ir TVF finansinės pagalbos paskolos dalį – 7,2 mlrd. eurų, kurių reikia šiai skolų slegiamai Viduržemio jūros regiono šaliai, kad galėtų vykdyti savo finansinius įsipareigojimus ir išvengtų potencialaus iškritimo iš euro zonos.

Tačiau sausį išrinkta Atėnų vyriausybė nepasiduoda spaudimui tęsti griežto taupymo programą mainais į likusią finansinės pagalbos dalį.

ES ėmė aktyviau spausti Graikiją, kad ši paspartintų derybas, kuriomis siekiama atblokuoti kritiškai reikalingos paramos teikimo fondus, jog šalis išvengtų nemokumo ir pinigų trūkumo, kai Atėnams nurodyti terminai nenumaldomai artėja.

Už tai, kad derybos iki šiol nedavė reikiamų rezultatų, labiausiai kritikuojamas finansų ministras Janis Varufakis, virtęs kritikos žaibolaidžiu ir namuose, ir užsienyje.

Sekmadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad septyni iš dešimties graikų norėtų, jog šalies lyderiai pasiektų susitarimą su savo kreditoriais, o patį J. Varufakį palaiko kiek daugiau nei 51 proc. apklaustųjų.

Pirmadienį vyriausybė patikino, kad ir toliau rems J. Varufakį, nepaisant „manipuliuojamų“ žiniasklaidos atakų prieš jį.

Graikija privalo iki balandžio pabaigos susitarti dėl reformų mainais į lėšas, kurias yra pasiruošę pervesti Atėnų kreditoriai. Jeigu Graikija tų pinigų negautų, nebegalėtų toliau mokėti atlyginimų, pensijų ir vykdyti savo įsipareigojimų tarptautiniams kreditoriams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)