Tikimasi, kad mažesni mokesčiai paskatins daugiau verslininkų priimti mokėjimo korteles, o vartotojus - dažniau jomis naudotis. Šioms taisyklėms, kurios jau preliminariai suderintos su Europos Sąjungos (ES) Taryba, pritarė 621 Europos Parlamento (EP) narys, 26 nepritarė, o 29 susilaikė.

Pagal naująjį reglamentą tarpbankinis atsiskaitymo kredito kortele mokestis negalės viršyti 0,3 proc. pirkinio ar paslaugos vertės, o atsiskaitymams debeto kortele - 0,2 proc. EP pasiekė, kad pastaroji riba galiotų ir atsiskaitymams debeto kortele šalies viduje (tiesa, dar penkerius metus šalys galės ją skaičiuoti ne nuo kiekvienos prekės ar paslaugos kainos, o nuo konkrečios kortelių schemos vidutinės metinės operacijų vertės). Be to, po penkerių metų mokestis už kiekvieną atsiskaitymą debeto kortele maža suma negalės būti didesnis kaip 5 euro centai.

Šiuo metu ES šalyse taikomi skirtingi tarpbankiniai mokesčiai: jie priklauso nuo mokamos sumos, taip pat kortelės ir transakcijos tipo. Lietuvoje verslui bankai paprastai taiko nuo 0,8 iki 2 proc. pirkinio vertės mokestį. Šiuos kaštus prekių ar paslaugų pardavėjai dažniausiai perkelia pirkėjams.

Minėtos ribos negalios tokiems tarptautiniams atsiskaitymams, kuriuose nedalyvauja du skirtingi bankai, o tik vienas finansinių paslaugų teikėjas. Tai apima mokėjimus tokiomis kortelėmis kaip "American Express" arba "Diners Club".

Savo ruožtu verslininkai nebegalės būti verčiami priimti visų kategorijų korteles: jie turės teisę pasirinkti, kurių kategorijų (išankstinio mokėjimo, debeto ar kredito) korteles aptarnaus, tačiau privalės priimti visas to paties prekės ženklo ir tos pačios kategorijos korteles.

"Šios taisyklės ir šiuo metu derinama Mokėjimo paslaugų direktyva suvienodins atsiskaitymo ES sąlygas, padidins banko kortelių mokesčių skaidrumą, paskatins konkurenciją ir suteiks galimybę tiek verslui, tiek vartotojams pasirinkti jų poreikius atitinkančią atsiskaitymo schemą", - pažymėjo pranešėjas Pablo Zalba Bidegain.

Reglamentui dar turi formaliai pritarti ES Taryba. Jis bus pradėtas taikyti praėjus pusmečiui nuo jo paskelbimo ES Oficialiajame leidinyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)