Penkerių metų žemumas pasiekusios naftos kainos pigina kurą, kuris sudaro itin didelę dalį skrydžių kainos. „Small Planet Airlines“ generalinis direktorius Vytautas Kaikaris teigia, kad degalams tenka apie 40 proc. viso skrydžio kainos. Todėl pasaulinės naftos kainos kritimas gali paaštrinti kainų konkurenciją tarp oro vežėjų.

Tikėtina, kad patrauklesnes klientams kainas siūlys ir Rusijos turistų pamėgtų kurortų viešbučiai, kurie dėl kritusios rublio vertės ir prastų ekonominių prognozių šiai šaliai sulauks mažiau rusų poilsiautojų.

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė, kelionių agentūros „Estravel American Express“ vadovė Žydrė Gavelienė mini dar vieną faktorių, kuris gali mažinti kelionių paketo kainą kitais metais. Tai – nuo sausio 1 d. Lietuvoje įvedamas euras.

„Euro įvedimas leis mums sutaupyti. Bus išvengta valiutų konvertavimo mokesčių, didelių banko mokesčių“, - kalbėjo ji.

Vis dėlto kelionių sektoriaus ekspertė priminė, kad kalbant apie skrydžių kainas, didžiausią įtaką jiems daro konkurencija šalyje.

„Kuro pigimo dar nesijaučia, nes tai užtrunka. Lėktuvų bilietų kainos ne taip greitai sureaguoja į naftos kainos kritimą. Manau, kad lemiamas veiksnys, mažinantis kainą, yra konkurencija, kuri labiausiai jaučiama“, - komentavo Ž. Gavelienė.

Žydrė Gavelienė
Turizmo rūmų atstovė teigė pastebėjusi, kad dėl politinės ir ekonominės situacijos Rusijoje keliautojų iš Rusijos yra mažiau visur. Be to, jie buvo vieni iš mokiausių poilsiautojų. Todėl, pasak Ž. Gavelienės, viešbučių kainų mažėjimas tikėtinas.

„Rusų keliautojų buvo pakankamai daug. Jie keliaudavo per tam tikrus Europos tranzitinius miestus, turistų iš Rusijos sumažėjo, natūralu, kad oro bendrovės atsigręžia į mažesnes rinkas. Praradimai yra dideli“, - apie lėktuvų bilietų kainų galimus pokyčius kalbėjo pašnekovė.

Tiki, kad viešbučiai kainų nemažins

Kelionių organizatoriaus „Tez tour“ rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė teigė, kad kol kas didelių apgyvendinimo paslaugų kainų pokyčių nepastebima.

„Be to, klientų srauto sumažėjimas iš konkrečios šalies dar nereiškia, kad viešbučiai būtinai imsis karpyti kainas. Tokiu atveju greičiau bus ieškoma kitų rinkų“, - svarstė ji. Pašnekovė teigė, kad populiariausiuose kurortuose konkurencija tarp viešbučių yra labai didelė, todėl kainų sumažinimas kartu reikštų ir prastėjančią svečių aptarnavimo kokybę.

„Tad šio verslo atstovai, vargu, ar rizikuotų prarasti klientų pasitikėjimą ir gerus atsiliepimus, siekdami naudos tik trumpalaikėje perspektyvoje“, - pridėjo I. Aukštuolytė.

„Tez tour“ atstovė teigė, kad kaip tik paskutiniais metais stebimas viešbučių kainų augimas artėjant poilsio sezonui. Tai lemia vis didėjantį išankstinį viešbučių rezervavimą. Pasak jos, pradedant rūpintis nakvyne 2-3 savaitės iki atostogų laisvo kambario dažnai jau nebepavyksta rasti.

Kiek kelionės paketo kainos sudaro apnakvindinimo išlaidos, „Tez tour“ atstovė atsakyti negalėjo: atostogaujant skirtingose šalyse, nakvynės išlaidos sudaro skirtingas dalis kelionių paketų.

Pavyzdžiui, vidutinio viešbučio Antalijos kurorte nakvynė gali sudaryti 2/3 kelionės paketo kainos, o ekonominės klasės apartamentai Tenerifėje gali nepareikalauti nė trečdalio visos kelionės kainos.

Paklausta, kokios su „Tez tour“ bendradarbiaujančių viešbučių atstovų nuotaikos dėl turistų iš Rusijos srautų, I. Aukštuolytė atsakė: „Suprantama, niekas nenori atsisakyti klientų, kad ir iš kokios šalies jie beatvyktų. Trumpalaikiai paklausos svyravimai viešbučiams yra įprastas dalykas. Dažniausiai viešbučių atstovai turi konkrečius planus kaip kompensuoti nuostolius“.

Vis dėlto pašnekovė teigė pastebinti, kad naftos kainų kritimas jau turi įtakos galutinės kelionės kainai. „Bet jis ne itin ryškus“, - pridėjo ji.

Nors apie kelionių paketų pigimą I. Aukštuolytė drąsiai nekalba, pašnekovė tiki, kad bent jau kainų augimo kitais metais pavyks išvengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)