Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) teigia, kad kasos aparatuose naudojamas kvitų ir ataskaitų popierius turi užtikrinti spausdintos informacijos išsaugojimą ne mažiau kaip 11 metų, kasos aparatų kontrolinių juostų popierius – ne mažiau kaip 6 metus.

Tačiau neretai pardavėjų į rankas atiduodami kasos čekiai gali pradėti blukti ir po kelių mėnesių.

Kasos aparatais prekiaujančios įmones „Aspa“ technikos vadovas Mindaugas Urbanavičius tikino, kad dėl nekokybiškų kasos čekių kalti ne patys kasos aparatai.

„Viskas priklauso nuo popieriaus kokybės“, – teigė jis.

Technikos specialistas aiškino, kad šiuo metu daugumoje prekybos vietų yra naudojami kasos aparatai, kurie skaičius ir raides įrašo ne rašalu, o veikiant termiškai – šilumai.

„Pakaitinimo elementas pakaitina tam tikrą juostos vietą ir taip yra įspaudžiami simboliai“, – pasakojo pašnekovas. Būtent todėl, pasak jo, informacijos išlaikymas priklauso nuo popieriaus, kurį įsigyja prekybininkas, kokybės.

M. Urbonavičius spėjo, kad kai kurių prekybininkų dalijami kasos čekiai, kurie greitai blunka, gali būti prekybininkų noras sutaupyti geram popieriui.

„Be to, tai gali priklausyti nuo laikymo sąlygų. Kadangi tai yra terminio tipo popierius, jei jį laikysite saulėje, tai jis išbluks bet kokiu atveju“, – kalbėjo pašnekovas.

Specialistas teigė, kad geriausia čekius būtų laikyti maišeliuose, tuomet jie taip pat ne taip greitai gali išblukti.

„Tačiau jei žmogus nori turėti tikrą garantiją, visada siūlau čekį atsišviesti. Tuo atveju, jei čekis išbluktų, pirkėjas turėtų kopiją“, – patarė jis.

M. Urbanavičius teigė, kad terminį popierių naudojantys kasos aparatai naudojami jau daugiau nei dešimtmetį. Jie rinkoje buvo pasiūlyti, nes padeda sutaupyti laiko. Anksčiau naudoti adatiniai kasos aparatai daug ilgiau spausdindavo čekius.

Kasos aparatams skirtą popierių prekybininkams siūlančios įmonės „Legertas“ vadovas Andrejus Semionovas pritarė M. Urbanavičiui, kad laikas, kurį tekstas ir skaičiai išsilaiko kasos čekyje, priklauso nuo į kasos aparatus dedamo popieriaus ir nuo laikymo sąlygų.

A. Semionovas pasakojo, kad Europos gamintojų popierius kasos čekiams minimaliai įspaudus turėtų išlaikyti septynerius metus.

„Žinoma, pasitaiko visko. Kinai pradėjo gaminti daug terminio popieriaus, todėl, jei prekybininkui papuls nesertifikuotas popierius, tai yra galimybė, kad užrašai išbluks. Būna, kad kinai duoda tik dviejų metų garantiją“, - kalbėjo pašnekovas.

A. Semionovas pridėjo, kad pirkdami kinų gaminamą terminį popierių prekybininkai sutaupo apie 10 proc.

Paklaustas, ar vis dar platina ir adatiniams kasos aparatams skirtą popierių įmonės vadovas teigė, kad prekyboje tokio popieriaus dar turi, tačiau jis sudaro vos apie 0,5 proc. viso kasos aparatams parduodamo popieriaus.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos specialistė Snieguolė Šližytė teigė, kad be kasos aparato kvito, reikalaujant savo teisių, tinkami ir kiti dokumentai: pridėtinės vertės mokesčio sąskaita faktūra, sąskaita faktūra, mokėjimo kortelės sąskaitos išrašas, mokėjimo kortelės skaitytuvo čekis.

„Taigi, vartotojas, keldamas reikalavimus pardavėjui, gali vadovautis ne tik aparato kvitu, bet ir kitu prekės pirkimo-pardavimo dokumentu. Kilus ginčui dėl prekės pirkimo-pardavimo dokumento tikrumo, vartotojas turi teisę kreiptis į VMI“, - patarė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)