Net ir paaiškėjus aferai, daugelis neįstengė tuo patikėti: „Almute, negi tu taip galėjai padaryti?“ – klausė netikėtos žinios priblokšti apgautieji.

Buvo labai populiari

Apie dešimt metų Raseiniuose veikianti kelionių agentūra „Ingrima“ buvo populiari ir pelniusi kone absoliutų klientų pasitikėjimą. Agentūros veidą ir sielą A. Mačiulienę turistauti mėgstantys raseiniškiai apibūdino kaip nepakeičiamą kelionių vadybininkę.

Apie tai žmonės pasakojo pirmadienį, kai paaiškėjo, kad už būsimas keliones sumokėti jų pinigai prapuolė A. Mačiulienės kabinete, o pati A. Mačiulienė yra apklausiama policijos tyrėjų.

„Per pastaruosius keletą metų iš jos mes pirkome devynias keliones į įvairias šalis ir tikrai buvome patenkinti šios specialistės atidumu, profesionalumu. Ji pritaikydavo nuolaidas, visus apšokinėdavo, apglostydavo, išlydėdavo, smulkiai paaiškindavo visus kelionės, apsigyvenimo viešbučiuose ir poilsio ypatumus. Paskui skambindavo net, pavyzdžiui, į Tailandą, klausinėdavo, kaip mums sekasi, ar neiškilo kokių nors nesklandumų. Kai Ispanijoje ne dėl savo kaltės patekome į keblią situaciją, A. Mačiulienė mumis ėmė rūpintis asmeniškai ir labai padėjo. Be jos turbūt būtume prapuolę“, – pasakojo keliauti mėgstanti moteris.

Pirmadienį ji su kitais nukentėjusiaisiais stovėjo prie užrakintų „Ingrimos“ durų ir jau žinojo, kad šįkart į Ispaniją neišskris.

„Šiandien, pirmadienio vakarą, aš ir dar septyni žmonės turėtume išskristi į Alikantę. Rugpjūčio 21 dieną už šią kelionę sumokėjome 21 tūkst. litų. Praėjusios savaitės trečiadienį skambinau, o Alma sakė, kad neturi laiko kalbėti. Skambinau ketvirtadienį, o ji sako, kad turi būti laidotuvėse. Pasiūlė ateiti penktadienį. Atėjome, radome ją apsiverkusią. Aiškino, kad kažkas bilietus sumaišė, siūlė rinktis kitą kelionę. Susiradome kitą kelionę. Skambinome jai, tačiau telefono jau niekas nekėlė“, – pasakojo į Ispaniją neišskridusi raseiniškė.

Ką pasakyti vaikams?

Pirmadienį prie „Ingrimos“ susirinko kelios dešimtys apgautų turistų, prieš kelis mėnesius iš A. Mačiulienės pirkusių keliones į Ispanijos, Turkijos ir Egipto kurortus. Visi jau žinojo, kad gražūs planai sugriuvo ir kad A. Mačiulienė – policijoje.

„Ką dabar reikės pasakyti vaikams? Jie taip laukė kelionės, dėjo į taupyklę ir savo pinigėlius“, – sielojosi jauna mama, kuri su draugėmis ir vaikais kitą savaitę turėjo išskristi į Turkiją, ir visi kartu A. Mačiulienei jau buvo sumokėję 8,8 tūkst. litų.

Prie užrakintų „Ingrimos“ durų susirinkę žmonės prisipažino, kad dar yra sumokėję ir po tūkstantį litų už ateinantį balandį planuotą kelionę į Egiptą. Apgaulę patyrusių žmonių teigimu, A. Mačiulienė Raseinių rajone turėjo apie 200 klientų.

Palinkėjo stiprybės

Apie 12 valandą prie biuro pasirodė pati A. Mačiulienė ir „Ingrima“ savininkas Rimvydas Sadauskas. Moteris, kurią visi buvo įpratę matyti veiklią ir energingą, elgėsi neatpažįstamai – ėjo nulenkusi galvą, atrodė prislėgta.

Alma Mačiulienė
Visiems sugužėjus į kabinetą, A. Mačiulienė tyliu balsu pasakė: „Padariau labai didelį finansinį nusikaltimą. Apie jį raštiškai prisipažinau vadovams praėjusį penktadienį. Šeštadienį pati savo sprendimu prisidaviau policijai. Kad nepadaryčiau kokios nors žalos, be advokato nekalbėsiu. Stiprybės ir kantrybės.“

„Almute, ką tu kalbi!“, „Almute, tave nori padaryti atpirkimo ožiu. Paaiškink mums, kas atsitiko“, – sujudo apgauti klientai. Tačiau A. Mačiulienė daugiau nepratarė nė žodžio, tik nuolat kartojo: „Be advokato nekalbėsiu.“

Priekaištai direktoriui

Pirmoji nepasitenkinimo banga užgriuvo A. Mačiulienę į kabinetą atlydėjusį R. Sadauską.

„Negi jūs neįtarėte, kas vyksta jūsų biure? Negi nekontroliavote savo darbuotojų?“ – pasipylė klausimai „Ingrimos“ savininkui ir vadovui.

„Tikrai ne, ką aš galėjau sukontroliuoti? Žinote, kaip dabar saugojamos darbuotojų teisės. Nei kratos negalima padaryti, nei filmavimo kamerų kabinete įrengti. Parodykite, ką jūs gavote iš Almos. Kas čia? Tie kvitai negaliojantys. Tai ne sutartys. Alma ėmė pinigus ir jus apgaudinėjo“, – pažiūrėjęs į kai kurių moterų pateiktus kvitus rėžė direktorius.

Nukentėjusiems raseiniškiams direktoriaus pasakojimas kėlė abejones ir apmaudą.

„Nesąmonė, kad negalėjo kontroliuoti savo darbuotojų. Jei kyla įtarimų, savininkas visada ras priemonių, kaip juos patikrinti. Įtariu, kad savininkai į A. Mačiulienės veiklą dėl kažkokių priežasčių žiūrėjo pro pirštus. Apyvarta vyko, ir jie tuo buvo patenkinti“, – savo versijomis tarpusavyje dalijosi sunerimę nukentėjusieji.

Apgautieji atskleidė, kad perkant iš A. Mačiulienės keliones sutartys su bendrove niekada nebuvo sudarinėjamos – tiesiog pasirašomi pinigų priėmimo kvitai neabejojant, kad A. Mačiulienė po to įformins sutartis.

„Praėjusiais metais ilsėjomės Egipte. Įspūdžiai – puikūs. Jau sumokėjome po tūkstantį litų už balandžio mėnesį numatytą kelionę į Egiptą ir gimines dar prikalbinome. Kas galėjo patikėti, kad viskas taip baigsis“, – sielojosi prie Raudonosios jūros planavusi atostogauti jauna moteris.

Įžvelgė susidorojimą

Ukmergėje esančiame biure daugiausia laiko praleidžiantis direktorius prasitarė, jog policijai skirtame savo pasiaiškinime A. Mačiulienė nurodžiusi, jog nesąžiningai pradėjusi dirbti nuo 2009 metų.

„Firmos vadovybė apie darbuotojo rezgamas pinkles galėjo nežinoti vieną, na, du mėnesius, bet nieko nežinoti penkerius metus – neįtikėtina“, – stebėjosi į Ispaniją neišskridusi moteris.

„Alma, ar tikrai mus apgaudinėjai?“ – vis dar negalėdami patikėti klausinėjo žmonės. „Be advokato nekalbėsiu“, – kartojo įtariamoji.

„Nuvarys jie Almą į kapus, ir viskas tuo pasibaigs“, – neįtikėtinomis prielaidomis dalijosi nukentėjusieji.

Pasirengęs į areštinę

Pasak direktoriaus, daugeliui žmonių išduoti pinigų priėmimo kvitai buvo kažkur nelegaliai nupirkti Almos.

„Ji slėpė iš jūsų surinktus pinigus ir mes to būtume nesužinoję, jei ne žmonės, kurie į mus kreipėsi praėjusį penktadienį. Jie pasakė, kad sumokėjo pinigus, bet kelionės negavo. Mes apie tai sužinojome apie 17 valandą. Apie 20 valandą jau buvome Raseiniuose ir sukėlėme aliarmą, – kalbėjo direktorius ir pridūrė: – Jaučiu, kad ir man teks keletą dienų pasėdėti Raseinių areštinės belangėje, nors policijos tyrėjai šiandien su manimi kalbėjo labai maloniai.“

Susirinkimo metu trumpam prabilusi A. Mačiulienė pasakė, kad buvo labai išsigandusi, todėl dalį dokumentų sunaikinusi.

R. Sadausko nuomone, iš kelių šimtų klientų A. Mačiulienė galėjo surinkti apie 250 tūkst. litų, o kur jie dabar – neaišku.

„Policija turės darbo. Ar įsivaizduojate, kokio tai masto lėšos – 250 tūkst. litų?“ – dramatiškai klausė direktorius.

„Paimkite iš banko kreditą ir atsiskaitykite su mumis. Įmonei gauti tokį kreditą – juokų darbas“, – patarinėjo nukentėjusieji.

Vadovas įžvelgia piramidę

Triukšmingame pasitarime aptarinėjant A. Mačiulienės veiklą buvo prisimintos kai kurios reikšmingos aplinkybės.

„Ji niekada nesutikdavo, kad pinigai būtų pervedami internetu. Visada reikalaudavo grynųjų. Ar taip gali būti normalioje įstaigoje?“ – klausė viena nukentėjusiųjų.

Susirinkusieji neslėpė, kad A. Mačiulienės kelionių pasiūlymai patrauklūs atrodė todėl, kad buvo taikomos nemenkos nuolaidos.

„Jūs aiškinate, kad jūsų firmai pateiktose A. Mačiulienės ataskaitose kelionių kainos buvo nurodytos didesnės, nei mes už jas sumokėdavome. Nieko nesuprantu“, – stebėjosi apgauta turistė.
Direktorius atrėžė: „Kaip jūs nesupratote, kad kažkas ne taip, jei kelionė kainuoja 3 200, o mokate 2 500 litų?“

R. Sadausko teigimu, už būsimas keliones surinktais grynaisiais pinigais A. Mačiulienė dengdavo atsirandančias finansines spragas ir taip keletą metų sudarė regimybę, kad viskas vyksta sklandžiai.

„Aš įtariu, kad dalis pinigų nepatekdavo į įmonės kasą, o nusėsdavo kažkur kitur. Nelabai dar įsivaizduoju, kokios čia sumos. Bandome suvaldyti situaciją, pažiūrėsime, kiek ta situacija suvaldoma“, – sunerimęs kalbėjo direktorius.

Direktoriaus versija

„Nejaugi jums dėl A. Mačiulienės nekilo jokių abejonių“, – savaitraštis „Alio, Raseiniai“ paklausė „Ingrima“ vadovo ir savininko R. Sadausko.

„Ne. Gal tik pastaruosius du mėnesius. Labai padidėjo įsiskolinimai už keltus. Skola pasiekė 6 tūkst. litų. Tas momentas jau truputį kėlė įtarimą. Kiti skyriai Ukmergėje ir Jonavoje dirba normaliai. Mes taip galvojame. Dabar tikrinsime. Bus padidintas dėmesys“, – kalbėjo direktorius.

Jis pateikė savo versiją, kodėl Raseinių skyriuje dirbusi A. Mačiulienė galėjo ryžtis aferai.

„Manau, Alma ar jos šeima turėjo kažkokią skolą – apie 5–10 tūkst. litų. Protingi žmonės eina pas draugus ar į banką, skolinasi ir dengia tą sumą, o Raseinių skyriuje buvo sukurtas piramidės principas – nelegaliais kviteliais buvo imami žmonių pinigai. Žmonės buvo viliojami dempinginėmis kainomis ir taip gaunama grynųjų, kuriais buvo dengiamos finansinės spragos. Su centrine įmonės kasa buvo atsiskaitoma tvarkingai, tad įtarimų nekilo. Paskui piramidė sugriuvo“, – aiškino direktorius.

Jam dėstant savo versiją, šalia sedėjusi A. Mačiulienė sėdėjo nepakeldama galvos ir vis kartojo: „Be advokato nekalbėsiu.“

A. Mačiulienės klientams galimai padarytas galutinis žalos dydis dar neaiškus: paskutiniais duomenimis, žala gali siekti apie 280 tūkst. litų.