Verslininkų nuotaikos kurorte yra skirtingos: vieni tvirtina, kad šios vasaros rezultatai bus panašūs į praėjusios, kiti pastebi, kad sumažėjus rusų turistų skaičiui ir atvykstant neturtingesniems poilsiautojams apyvarta krito.

Du viešbučius, restoraną „Žuvinė“ ir kavinę „Feliksas“ Palangoje valdanti verslininkė Rūta Sakalauskienė DELFI sakė, kad šios vasaros apyvarta neturėtų labai skirtis nuo buvusių prieš tai.

„Paprastai visi sezonai būna labai panašūs suskaičiavus galutinius rezultatus, nors kiekvienas jų prasideda ir baigiasi skirtingai. Šiemet birželis buvo labai prastas, mėnesio apyvarta buvo daugiau nei 20 proc. mažesnė nei prieš metus. Ši liepa buvo labai gera ir rezultatas bus panašiai kaip pernai, rugpjūtis greičiausiai bus taip pat panašus. Taigi bendras vasaros rezultatas bus panašus kaip ir ankstesniais metais. Tai žinodami mes ramiai laukiame sezono pabaigos“, - kalbėjo verslininkė.

Dalis verslininkų nebuvo patenkinti liepą tvyrojusiais didžiuliais karščiais, nes tokia alinanti kaitra atima norą valgyti. Tačiau pašnekovė sakė, kad norintys uždirbti šią liepą turėjo persiorientuoti ir sparčiau dirbti vakare.

„Žinoma, kai karšta, kavinės yra tuščios. Taigi srautai išsidalija skirtingai, bet rezultatas išeina panašus, nes žmonės puola valgyti vakare. Todėl vakare reikia stengtis greitai dirbti. Žinoma, jeigu jie pražiopso šį momentą ir vakare lėtai aptarnauja, tada surenka mažiau pinigų“, - pastebi R. Sakalauskienė.

Taip pat kavinės klientų skaičiumi nesiskundžia ir tada, kai Palangoje oras blogas.

„Šis savaitgalis mums bus geras, nes net ir dieną yra žmonių“, - apie lietingą Žolinių savaitgalį sakė pašnekovė. Išties už debesų pasislėpus saulei, lyjant ar pučiant žvarbiam vėjui, J. Basanavičiaus gatve pasivaikščioję poilsiautojai ima ieškoti vietos sušilti.

Euro Latvijoje efektas

Verslininkė pastebi, kad šiemet gerokai padaugėjo latvių, o rusų ir baltarusių apsilankė panašiai. Sezono pradžioje buvo prognozuojama, kad šiemet gerokai išaugs atvykstančių baltarusių, bet sumažės rusų srautas.

R. Sakalauskienė negalėjo tiksliai įvardyti, kiek padaugėjo klientų iš Latvijos, tačiau tvirtino, kad pokytis yra pastebimas.

„Latvijoje yra euras ir viskas yra brangiau nei Palangoje. Jūrmala yra maždaug 20 proc. brangesnis kurortas nei Palanga. Jie ten taikosi į tarptautinį klientą, o mes – į vietos”, - apie priežastis, kodėl kaimynai gausiau renkasi Palangą, svarstė ji.

Atvažiuoja neturtingesni

Tuo metu J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusio kepsnių restorano „Steak House“ ir viešbučio „Lašas“ bendraturtė Birutė Želvienė pastebi, kad šią vasarą svečių iš Rusijos yra mažiau, o iš Ukrainos visai neatvyko.

„Mūsų seni pažįstami iš Rusijos, kurie turi nusipirkę butą Palangoje, pasakojo, kad jų prieš išvažiuojant į Lietuvą žmonės klausė, ar jie nebijo čia vykti“, - DELFI sakė ji.

Verslininkė teigė, kad šios vasaros apyvarta bus prastesnė nei ankstesnių sezonų.

„Pagal apyvartą matome, kad šiemet atvažiuoja neturtingesni žmonės. Pavyzdžiui, pernai per visą birželį restorano apyvarta buvo 157 tūkst. Lt, o šį birželį - tik 57 tūkst. Lt. Liepos apyvarta buvo maždaug 30 tūkst. Lt mažesnė. Matyt, liepą perkamumas sumažėjo, nes buvo labai karšta: žmonės nevalgė stipraus maisto, rinkosi salotas, žuvį, vyną, alų, stiprus alkoholis liko stovėti lentynose“, - svarstė ji.

Verslininkę nuliūdino ir Žolinių savaitgalis.

„Kad tokiu metu ketvirtadienį suprekiautume 3 tūkst. Lt, tai yra sensacija. Praėjusiais metais dienos apyvarta tokiu metu buvo 10-12 tūkst. Lt“, - tvirtino B. Želvienė.

Ankstesniais metais restoranas dirbdavo visus metus, tačiau šiemet svarsto rudenį užsidaryti, nes  per vasarą nepavyko sukaupti rezervo, iš kurio galima būtų pragyventi šaltuoju metų laiku.

Rusai elgėsi kitaip nei ankstesniais metais

Darius Miklovas
J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusios kavinės „Armėniški šašlykai“ savininkas, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas DELFI taip pat sakė, kad ši vasara panaši į prieš tai buvusias.

„Kadangi turiu 12 metų darbo patirties J. Basanavičiaus gatvėje, manęs nė trupučio nestebina blogas oras, gali lyti ar snigti, aš vis tiek žinau, kad vasara bus. Šiemet birželis buvo niūrokas ir atrodė pesimistinis. Tačiau aš į viską žiūriu optimistiškai. Liepa viską išlygino. Kiti verslininkai net kalba, kad temperatūra galėjo būti 2-3 laipsniais mažesnė, nes žmones išvargina karštis, nelabai norisi valgyti, nes organizmas tokiu metu nori skysčių. Rugpjūtis permainingas: yra ir saulėtų, ir lietingų dienų“, - komentavo jis.

Išties šeštadienio popietę kavinė „Armėniški šaklykai“ buvo beveik pilna, vos vienas kitas staliukas buvo laisvas.

Kalbėdamas apie visų Palangos verslininkų pastebėjimus, D. Miklovas atkreipia dėmesį, kad šiemet į kurortą atvyko šiek tiek daugiau baltarusių, rusų nebuvo mažiau, tačiau čia jie apsistojo trumpesniam laikui.

„Anksčiau rusai Palangoje praleisdavo mėnesį-du, dabar – vieną-tris savaites. Gal tai susiję su baimėmis, gal dėl to, kad taupo“, - svarstė jis.

Asociacijos prezidentas sakė, kad šiemet nepavyko įgyvendinti vienos idėjos, tačiau ją realybe tikimasi padaryti kitąmet. Palangoje svarstyta rytais poilsiautojams rengti įvairias mankštas, jogos užsiėmimus, po jų pasiūlyti sveikų pusryčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)