Nors Palangos ir Neringos viešbučiai ir poilsiavietės pustuštės, tačiau ne visi pajūrio apgyvendinimo paslaugų teikėjai, viliodami klientus, linkę mažinti kainas. Kai kurių verslininkų teigimu, lengva ranka pritaikius nuolaidą vėliau gali būti sunku atstatyti kainodarą. Todėl didžioji dalis šios srities verslininkų vadovaujasi taisykle, kad geriau briedis girioje nei žvirblis rankoje.

Didieji viešbučiai lankstesni

Ne vienas užsienietis, išsigandęs vėsaus oro, jau atšaukė pateiktą užsakymą. Tačiau ne visi viešbučiai, net ir visiškai tušti, linkę vilioti klientus žemesnėmis kainomis. „Geriau jau būna tuščias nei pigus“, - atšauna tokių viešbučių atstovai.

Kalbinti Palangos verslininkai aiškino, kad jie visuomet linkę nusileisti ir kainas koreguoti klientų naudai, suteikiant bent jau simbolines nuolaidas. Tačiau iškart perspėja, kad masinio kainų mažinimo tikėtis nevertėtų.

Mat tokią prabangą sau gali leisti tik didieji, kurie šiuo požiūriu yra lankstesni. Užtat mažieji verčiau bus pustuščiai, tačiau lauks to kliento, kuris mokės pilną kainą. „Šie lauks iš giros atbėgančio briedžio ir nepasitenkins žvirbliu rankoje“, - juokiasi verslininkai.

Mes – kitokie

Penkių žvaigždučių vilos „Auska“, liaudiškai vadinamos Brežnevo vila, vadovė Jolita Kulešaitė atvirai prisipažįsta, kad jos atstovaujamas viešbutis yra išskirtinis.

„Mes esame kitokie, todėl bendri Palangos standartai mums negalioja. Todėl ir kainų mažinti nesirengiame. Ir mūsų klientai išskirtiniai. Tie, kurie renkasi mūsų paslaugas, reikalauja visai kitokio poilsio. Jie čia mėgaujasi ramybe. Juk turime ir didžiulę aptvertą teritoriją, ir atskirą priėjimą prie jūros, ir uždarą baseiną. Kita vertus, net jei ir visi kambariai būna užpildyti, mūsų svečiai beveik nesusitinka“, - atviravo pokalbininkė.

Tačiau ir J. Kulešaitė pripažino, kad keli klientai atšaukė užsakymus: „Jų teigimu, dėl blogo oro“.

Dėl panašios priežasties poilsio Nidoje atsisakė ir keli klientai iš Maskvos. „Vieni motyvavo, kad dėl blogo oro. Tačiau kiti paprasčiausiai negavo vizos, nors avansą buvo sumokėję. Dėl kokių priežasčių – mums neaiškino. Labai keistai elgiasi ir baltarusiai. Jie lyg ir norėtų užsisakyti kambarius, tačiau sumoka per kitus asmenis. Kodėl taip elgiasi – nesako. Be to, trumpėja rezervacijos. Nors Nidoje oras geras, ir vanduo jūroje sušilęs iki 16 laipsnių“, - optimizmo neprarado apartamentus šioje Neringos gyvenvietėje nuomojanti Irma Baltrušaitienė.

Ji taip pat pripažino, kad praėjęs birželis buvo labai blogas. „Su pernykščiu nepalyginsi“, - prisiminė verslininkė.

Kuo brangiau – tuo geriau

Nors Neringos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Neringa Gecevičiūtė teigė mačiusi interneto nuolaidų portaluose specialų ne vieno Neringos viešbučio pasiūlymą, tačiau birželį kurorte lankytojų sulaukta mažiau nei pernai. „Detalios statistikos dar nesame suvedę, tačiau jau dabar aišku, kad sumažėjimas siekia keli procentus“, - sakė N. Gecevičiūtė.

Dėl sumažėjusio poilsiautojų srauto sunerims ir Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis. Mero duomenimis, iki birželio 20-osios automobilių iš Rusijos Federacijos pusės, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo net 800.

Nepaisant to, neringiškiai nuo birželio 20 dienos dar labiau padidino kurortinę rinkliavą lengviesiems automobiliams - nuo 20 iki 30 litų. Šio sprendimo dėka Neringa esą sulaukė daugiau lankytojų, teigė meras Darius Jasaitis.

„Supratome, kad rinkliavos dydis veikia priešingai, todėl jos mažinti neverta. Nors nuo birželio 20 d. rinkliava lengvajam automobiliui padidėjo iki 30 litų, tačiau atvažiuojančiųjų ne sumažėjo, o padaugėjo. Jei rinkliavos išvis nebūtų, tai į Neringą visai niekas nebevažiuotų“, - juokėsi D. Jasaitis.

30 litų rinkliava galios iki rugpjūčio 20 d.

Kalčiausias futbolas?

Mero manymu, dėl to, kad į Kuršių neriją neplūsta turistai kalčiausias Brazilijoje vykstantis pasaulio futbolo čempionatas.

„Negaliu tvirtai teigti, kad tai sistema, tačiau tai jau trečia vasara per 12 metų, kai Neringoje poilsiautojai neužsibūna. Atvažiuoti atvažiuoja, vaikšto, tačiau nakvoti nepasilieka. Gal tai tik sutapimas, tačiau tokias tendencijas pastebime per pasaulio futbolo čempionatus. Šiemet – tas pats. Nežinau, negi dėl to reikia kaltinti futbolą?“ – juokėsi D. Jasaitis.

Nuolaidos – simbolinės

Palangos Viešbučio „Palangos vėtra“ direktorė Ingrida Valaitienė paaiškino, kad klientai viliojami įvairiais specialiais pasiūlymais, o kai kurie gali tikėtis ir individualių nuolaidų.

„Viskas priklauso nuo to, ką mes matome savo viešbučio rezervacijų lange. Šiuo požiūriu esame lankstūs. Jei galima įtilpti į rezervaciją, tai klientai gali tikėtis – 10-15 proc. nuolaidos. Visuomet vertiname individualiai ir svarstome, kas naudingiau – vena nakvynė ar savaitė su papildomomis paslaugomis. Bet jei dėl tokio vienos nakties kliento galime netekti ilgiau apsistoti norinčio svečio, tam vienadieniam tikrai atsakysime“, - verslo subtilybes aiškino I. Valaitienė.

Jos teigimu, pirmąją liepos savaitę tokie „nuolaidų medžiotojai“ dar gali tikėtis palankesnių kainų.

Kalti orai ir politika

I. Valaitienės manymu, klientus iš Lietuvos pajūrio atbaidė ne tik blogi orai, bet ir nepalanki geopolitinė situacija. „Susidėjus šiems dviem veiksniams pastebime ženklų klientų, ypač iš Rusijos, sumažėjimą. Todėl aktyviau dirbame su kitų šalių rinkomis – Latvija, Estija“, - pripažino verslininkė.

Užtat Palangos turizmo informacijos centro (TIC) direktorės pavaduotoja Egidija Smilingienė klientų stoka nesiskundžia. „Kaip tik atvirkščiai. Kuo prastesnis oras, tuo daugiau lankytojų. Kai šviečia saulė ir būna karšta, į TIC neužsuka nė vienas svečias. O kai ima lyti jų kaip mat padaugėja. Visi teiraujasi, ką veikti, ką pamatyti, kur nuvykti, kokie renginiai vyksta“, - pasakojo E. Smilingienė.

Pasak pokalbininkės, pastarosiomis dienomis į Palangos TIC daugiausiai ateina lietuviai, rusai ir baltarusiai. „Tačiau užsuka ir iš Čekijos, ir net Pietų Korėjos atvykę poilsiautojai“, - sakė E. Smilingienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)