„Manau, kad kainos išliks tokios pačios, kaip ir praėjusią vasarą. Svarbu, kad būtų geras oras“, - ramino baro „Vila Gražina“ savininkas Ramūnas Pocevičius.

Kainų nekėlė

Jam pritarė ir kavinės „Molinis ąsotis“ savininkas Klaidas Pakutinskas. Pastarasis teigė kol kas kainų nekėlęs, nors kai kurie maisto produktai ir pabrango. „Padidėjus akcizui pabrango alkoholiniai gėrimai. Nuolat brangsta mėsa ir pienas bei jo produktai. Tačiau mano kavinėje kainos liko tokios pačios, kaip ir praėjusią vasarą. O kaip bus ateity, negaliu atsakyti. Viskas priklausys nuo tiekėjų. Jei jie labai pabrangins savo produkciją, niekur nedingsiu, teks ir man reaguoti“, - sakė verslininkas.

Populiariausios – bulvės

Pasidairius po J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusių kavinių meniu galima įsitikinti, kad palangiškiai nemeluoja. Daugelis jų už cepelinų porciją prašo po 10 litų. Tiesa, yra kavinių, kuriose cepelinai kainuoja 9 litus.

Vieno baro padavėjai aiškino, kad vidutinė užsakymo suma svyruoja apie 70-80 litų. „Aišku, yra klientų, kurie užsisako tik kavos ir ko nors lengvo užkąsti. Vakar aptarnavau kompaniją, kuri už vaišes sumokėjo per 400 litų. Mano kolegė – per 200 litų. Tačiau daugiausiai žmonės užsisakinėja pigesnius bulvinius patiekalus“, - sakė padavėjas.

Spaudžia smulkiuosius

Apie poilsiautojų finansines galimybes liudijo ir pustuštės kavinės, ir eilės prie greito maisto užkandinių bei kioskelių. Vieno kioskelio, kuriame pardavinėjamos spurgytės ir čia pat kepami vafliukai, savininkas aiškino, kad smulkiuosius labai spaudžia savivaldybė.

„Miesto taryboje yra net keli kavinių savininkai, todėl jie mums, smulkiesiems, užkrauna milžiniškus mokesčius vien tik už vietą. Manau, kad jie norėtų, kad mūsų čia neliktų“, - piktinosi verslininkas, nenorėjęs sakyti savo vardo.

Nakvynė nebrango

Privačių apartamentų bei kambarių nuomos kainos taip pat neturėtų skirti nuo pernykščių, žadėjo visuomeninės apgyvendinimo paslaugų teikėjų asociacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė. „Niekas nesikeičia. Kainų niekas nekėlė. Kol kas viskas vyksta labai ritmingai ir gražiai. Dalis poilsiautojų iš anksto domisi ir rezervuoja kambarius. Turiu galvoje, svečius iš Rusijos ir Baltarusijos. Nepastebėjome, kad jų srautas būtų sumažėjęs“, - teigė I. Švanienė.

Panašias tendencijas, kad rusų ir baltarusių nemąžta, pastebėjo ir viešbučio „Palangos Vėtra“ direktorė Ingrida Valaitienė. Jos teigimu, rusai ir baltarusiai kambarius viešbutyje rezervuoja iš anksto.

„Tuo jie skiriasi nuo lietuvių, kurie nakvyne per atostogas rūpintis pradeda tik likus dviem savaitėms. Beje, pirmąjį gegužės savaitgalį pastebėjome, kad padaugėjo turistų iš Baltarusijos. Nedrįstu spėlioti, kokios to priežastys“, - atsargiai vertino I. Valaitienė.

Palangą renkasi rusai

Statistikos departamento duomenimis, beveik pusę visų į Palangą atvykstančių turistų, net 47 proc., sudaro rusai. Antroje vietoje latviai – 14 proc., o baltarusiai sudaro tik 10 proc. atvykėlių.

Palangos verslininkus juokina kasmet paskelbiama informacija, esą karštomis dienomis vasarą į kurortą atvažiuoja net 400 tūkst. poilsiautojų. „Tai visiška nesąmonė, nes mieste, kuriame gyvena 15,4 tūkst. gyventojų, nėra tiek vietų.“

Statistikos departamento duomenimis, 2013 metais Palangoje apgyvendinta 200,4 tūkst. turistų - pora tūkstančių daugiau nei užpernai.

Šį savaitgalį Palangoje, apgyvendinimo vietų paieškos portalo booking.com duomenimis, buvo užsakyta 72 proc. visų viešbučių bei kambarių pas privatininkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (495)