PEF, kurio pagrindinė būstinė yra Ženevoje, analitikai pabrėžė, kad penkias didžiausias grėsmes, kurios sudrebins pasaulį per ateinančius dešimt metų, sudaro nuolatiniai finansiniai disbalansai, šiltnamio dujų emisijos padidėjimas, vandentiekio krizė ir klaidos pensijų aprūpinimo sistemoje.

Iš viso išsamus tyrimas apima 50 pasaulinių grėsmių. Jos skirstomos į penkias pagrindines sritis: ekonomiką, aplinkosaugą, geopolitiką, technologijas ir socialinę sferą.

Forumo ekspertai daro išvadas, kad trys pagrindinės grėsmių grupės sukels rimtų problemų ateinančius 10 metų. Pirmiausia PEF analitikai atkreipia dėmesį į pavojų, kurį gali sukelti perdėtas užtikrintumas dėl žmogaus sveikatos. "Žymi pažanga sveikatos priežiūros srityje lėmė tai, kad pasaulis nusiramino, o tai tikrai pavojinga, - rašoma pranešime. - Augantis atsparumas antibiotikams gali per daug apkrauti sveikatos sistemą, o glaudūs ryšiai tarp įvairių pasaulio dalių gali lengvai sukelti pandemijos plitimą".

Antrąją rizikos grupę sudaro ekonominių ir aplinkosaugos problemų rinkinys. Ekspertai įspėja, kad ateityje vienu metu kilsiantys pasaulio ekonomikos sistemos ir ekologinės Žemės sistemos sukrėtimai lems "tobulą pasaulinę audrą", o tai gali sukelti neįveikiamų padarinių. "Staigus ir stiprus poveikis viename iš šių frontų gali palaidoti visas viltis siekti efektyvių ir ilgalaikių sprendimų kitame fronte", - pažymima tyrime.

Trečiąją rizikos grupę PEF ekspertai apibūdino kaip "skaitmeninius gaisrus", t. y. potencialią "virusinio informacijos, kuri tyčia ar netyčia yra provokuojanti ar klastinga, plitimo" socialiniuose tinkluose grėsmę.

Be to, ataskaitoje nurodomos kelios dar tik besiformuojančios grėsmės, kurias svarbu stebėti. Tarp jų minimas nekontroliuojamas geoinžinerinių ir intervencijos į žmogaus smegenis technologijų naudojimas.

Dokumentas, skelbiamas aštuntus metus iš eilės, yra pagrįstas konsultacijomis su politikos, ekonomikos ir mokslo sričių lyderiais skirtingose šalyse. Iš viso buvo konsultuojamasi su daugiau nei tūkstančiu ekspertų.

Tyrimas taps diskusijų ciklo būsimojoje PEF sesijoje Davose pagrindu. Ji vyks sausio 22-27 dienomis, o jos tema yra "Pastovus dinamiškumas".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)