Meras teigė, jog pajamų planą pavyko išauginti didinant „tas pajamas, kurias mes galėtume įtakoti patys savo veikla“. Pagrindinis planuojamo pajamų padidėjimo veiksnys – daugiau lėšų iš privatizavimo, į šių metų biudžetą taip pat perkeltas pernykščio biudžeto perteklius.

Už beveik 1,02 mlrd. litų biudžeto pajamų ir 1,176 mlrd. Lt išlaidų planą balsavo 33 tarybos nariai, prieš – 14, susilaikiusių nebuvo. Biudžeto lėšų trūkumą labiausiai prasiskolinusi Lietuvos savivaldybė planuoja padengti naujomis skolintomis lėšomis. A. Zuokas yra minėjęs, jog dėl susiklosčiusios padėties jau šiais metais Vilniaus skola gali pasiekti milijardą litų.

Mero skaičiavimais, Vilnius turės kukliausią biudžetą tarp Baltijos šalių sostinių.

Savivaldybės paskelbtais duomenimis, Talino iždas siekia 1,36 mlrd. litų, Rygos – 2,13 mlrd. litų. Vertinant vienam gyventojui tenkančias biudžeto pajamas skirtumas dar didesnis – Vilniuje vienam gyventojui tenka 1,8 tūkst. litų, Rygoje – per 3 tūkst. litų, Taline – beveik 3,3 tūkst. litų biudžeto pajamų.

Bandys iš Vyriausybės prisiteisti pusę milijardo

Prieš tarybos posėdį A. Zuokas žurnalistams teigė, jog laukia tarybos pritarimo dėl kreipimosi į teismą, kuriuo norima skųsti Vyriausybę dėl esą neteisingos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) skirstymo tvarkos. Mat Vilnius iš visų šalies miestų gauna mažiausią dalį mieste surenkamo GPM – 40 proc.

Mero skaičiavimais, per pastaruosius trejus metus dėl to Vilniaus savivaldybė negavo 543,1 mln. litų pajamų.

Pristatydamas siūlymą skųsti Vyriausybę teismui, A. Zuokas teigė, esą Vyriausybė pastaruosius ketverius metus „pažeidžia Konstitucijoje įtvirtintą asmenų lygiateisiškumo principą“ ir diskriminuoja vilniečius.

„Turime pareigą ir prievolę priminti šiai Vyriausybei, kad nesąžininga taip elgtis Vilniaus miesto gyventojų atžvilgiu. (...) Lietuvoje visi piliečiai yra lygūs, ir negalima išskirti vienų ar kitų“, - sakė meras.

Po kiek užsitęsusių debatų dėl tokio Vilniaus valdančiųjų siūlomo sprendimo, paskelbtas balsavimas. Už Vyriausybės apskundimą teismui balsavo 33 tarybos narių, prieš – 8, susilaikė 3.

Skundą teismui Vilniaus savivaldybės administracijos vadovybė įpareigota parengti iki kovo 31 dienos.

Beje, apie sutarimą skųsti Vyriausybę teismui savivaldybė pranešė jau tarybos posėdžio pradžioje, kai šio klausimo svarstymas net nebuvo pradėtas. Pranešta, jog dėl to sutarė visos valdančiosios frakcijos: A. Zuoko partija „Taip“, Darbo partija, Socialdemokratai ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją