Nuotaikos buvo prislėgtos Šveicarijos kalnų kurorte Davose penkias dienas trukusiame kasmetiniame susitikime, sekmadienį daugiau nei 2 500 jo svarbių svečių išvyko namo, susirūpinę dėl galimų sukrėtimų 2012 metais.

Šiame susitikime liejosi daug šampano, tačiau atmosfera buvo prislėgta, o kunkuliuojančio entuziazmo, kuris buvo būdingas kai kurioms ankstesnėms Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) konferencijoms, aiškiai stigo.

Nepaisant santūraus optimizmo dėl naujausių Europos pastangų suvaldyti euro zonos krizę, išlieka nuogąstavimų, kad sąmyšis gali atsinaujinti ir apimti visą pasaulį.

Taip pat nebuvo pateikta atsakymų, kuo užkaišyti vis plačiau besiveriančią nelygybės spragą, tačiau stiprėjo suvokimas, jog bet kokiu atveju dalis ekonomikos augimo vaisių turi būti skiriama neturtingiesiems; kad nepaprastai svarbu kurti darbo vietas ir kad svarbu užtikrinti, jog maistas, būstas, sveikatos apsauga ir švietimas turi būti prieinami daugumai.

Prieš prasidedant šiam forumui, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pablogino pasaulio ekonomikos augimo 2012 metais prognozes, nurodydamas, kad jis veikiausiai sieks tik 3,3 proc., nors pernai rugsėjį buvo pranašaujamas 4 proc. augimas.

N.Roubini: naujausios TVF prognozės galbūt yra dar pernelyg optimistinės

Nourielis Roubini
Daugelis kitų ekonomikos prognozuotojų taip pat numato ekonomikos lėtėjimą, įskaitant Niujorko universiteto analitiką Nourielį Roubini, kuris, kaip daugelis pripažįsta, teisingai nuspėjo 2008 metų ekonomikos krachą. Šįkart šis ekspertas nurodė, jog naujausios TVF prognozės galbūt yra dar pernelyg optimistinės.

Pagrindinis pasaulio ekonomikos variklis veikiausiai išliks Azija, nors jos apsukos taip pat lėtės. Sparčiausias (8 proc.) augimas prognozuojamas Kinijoje, o kiek mažesnis bendrojo vidaus produkto (BVP) didėjimas numatomas Indijoje ir Indonezijoje.

TVF generalinė direktorė Christine Lagarde perspėjo, kad euro zonos krizė yra ne vienintelė šio regiono problema.

"Ši krizė gali sukelti šalutinių padarinių, išsiliejimo padarinių visame pasaulyje, - pabrėžė ji. - Skaičiuose ir prognozėse aš ir TVF įžvelgiame, jog jokia šalis nėra apsaugota ir kad visi suinteresuoti užtikrinti, jog ši krizė būtų tinkamai išspręsta."

TVF gali skolinti valstybėms, netekusioms galimybės naudotis kitais kredito šaltiniais, o Ch.Lagarde siekia savo institucijos išteklius padidinti dar 500 mlrd. JAV dolerių, kad jų pakaktų, jeigu tektų daugiau skolinti Europoje arba kitur.

Europos Sąjunga nurodė esanti pasiruošusi skirti TVF 150 mlrd. dolerių, tačiau tokiu atveju kitos valstybės turėtų surasti dar 350 mlrd. dolerių.

Bendrovės "Unilever" generalinis direktorius Paulis Polmanas baigiamojoje PEF sesijoje sekmadienį sakė, kad reformos Europoje yra būtinos, "nes, kalbant itin supaprastintai, mes gyvenome geriau negu leido mūsų išgalės, ir darėme tai per ilgai, o dabar atėjo tiesos akimirka".

Tarptautinės bankininkystės milžinės "Citigroup Inc." vadovas Vikramas Panditas pastebėjo, kad euro zonos krizė "mums kainuoja apie 1 proc. pasaulio BVP. Paskaičiuokite patys ir atsakykite - kiek darbo vietų tai sudaro? Kiek žmonių dėl to nedirba? Ką galime padaryti, kad atsakytume į didžiausią šiame dešimtmetyje mums iškilusį klausimą - dėl darbo vietų?"

Pasak jo, iki šio dešimtmečio pabaigos pasaulyje reikia sukurti 400 mln. naujų darbo vietų, neskaitant dar 200 mln., reikalingų visiškai panaikinti nedarbą, todėl "tai turėtų būti mūsų pagrindinis prioritetas".

Siekdamas atkreipti PEF dalyvių dėmesį į nedarbo ir skurdo problemas, Niujorke susikūręs judėjimas "Užimk Volstritą" (Occupy Wall Street), išplitęs dešimtyse kitų pasaulio miestų, Davose įkūrė sniego namelių stovyklą ir rengė protesto demonstracijas prie šio miestelio rotušės.

Tuo tarpu trys protestuotojos iš Ukrainos buvo suimtos, kai apnuogino savo krūtines, nepaisydamos šalčio, ir mėgino užlipti ant tvoros, supančios konferencijų centrą, į kurį galėjo patekti tik kviestiniai PEF dalyviai. Merginos laikė plakatus su užrašais "Neturtingieji - dėl jūsų" ir "Gangsterių vakarėlis Davose".

V.Panditas pareiškė, kad ekonomikos augimas gali atsinaujinti tik sumažinus netikrumą dėl ateities, o tai reiškia, kad euro zonos krizė turi būti greitai išspręsta, sumažintos netikrumas dėl galimų reguliavimo priemonių. Be to, viešasis ir privatusis sektoriai turi susivienyti vystydami infrastruktūrą ir tokiu būdu kurdami darbo vietas.

P.Polmano nuomone, nepriimtina padėtis, kad milijardas žmonių pasaulyje nuolat badauja, o kitas milijardas gyvena pertekliuje.

"Kaip pakelsime žmones, kurie yra atriboti nuo darbo rinkos, piramidės apačioje? - klausė jis. - Mes to dar nesugalvojome."

Socialinio tinklo "Facebook" bendrovės vyriausioji vykdančioji direktorė Sheryl Sandberg atkreipė dėmesį, kad interneto sektorius sukūrė šimtus tūkstančių darbo vietų, o kad jis toliau skatintų technologijų inovacijas, visame pasaulyje turi būti lavinami "didieji mokslininkai".

Pasak jos, taip pat labai svarbios investicijos į infrastruktūrą, o reguliavimo priemonės neturi slopinti augimo arba galimybės naudotis informacija bei kitais ištekliais.

Tuo tarpu Nobelio ekonomikos premiją pelnęs Masačusetso technologijų instituto (MIT) ekonomikos profesorius Peteris Diamondas, duodamas interviu naujienų agentūrai "The Associated Press", sakė, kad Jungtines Valstijas apėmusi "nedarbo krizė", ypač veikianti jaunimą, kuriam nepakanka galimybių sukaupti patirties.

Pasak P.Diamondo, JAV vyriausybė turėtų sutelkti dėmesį į socialinio saugumo sistemą, imtis gerinti senstančią infrastruktūrą, didinti išlaidas tyrimams ir pradėti reformas švietimo sistemoje.

Šių metu Davoso forumo pradžioje jo įkūrėjas Klausas Schwabas, kuris paprastai būna nusitekęs optimistiškai, sakė tebesantis prisiekęs laisvosios rinkos šalininkas, tačiau perspėjo, kad kapitalizmas išsikvėpė ir turi būti pataisytas, "kad tarnautų visuomenei".

K.Schwabas palankiai vertina kritikų pasiūlymus, įskaitant pateiktus "Occupy" judėjimo protestuotojų, tačiau šie pasitraukė iš PEF kuluaruose surengtos diskusijos, kurioje buvo pakviestas pasisakyti jų atstovas.

Šiemet į PEF pirmąkart buvo pakviesti apie 60 "pasaulio formuotojų" - jaunų, iki 30 metų amžiaus lyderių, kad jie išsakytų savo pasiūlymų dėl problemų, su kuriomis susiduria karta, vadovausianti pasauliui ateinančiais dešimtmečiais.

Tarp jaunųjų lyderių kartos atstovų Davose buvo Chelsea Clinton, buvusio JAV prezidento Billo Clintono ir dabartinės JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton dukra, vadovavusi diskusijoms apie filantropiją. Šiuose debatuose taip pat dalyvavo filantropas Howardas Buffettas, milijardieriaus investuotojo Warreno Buffetto sūnus, kurio įkurtas fondas siekia skatinti žemės ūkį ir kovoti su badu, ypač Afrikoje.

Davose šiemet taip pat buvo reiškiamas susirūpinimas dėl numanomų Irano pastangų pasigaminti atominių ginklų.

Taip pat veikė kelios sekcijos, kuriose buvo diskutuojama apie Arabų pavasario įvykius, o vienoje sesijoje, kuriai vadovavo K.Schwabas, Izraelio prezidentas Shimonas Peresas ir palestiniečių premjeras Salamas Fayyadas, atskleidė gilius nesutarimus dėl galimybės atnaujinti Artimųjų Rytų taikos procesą.

Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) generalinė direktorė Julia Marton-Lefevre sakė, kad šiemet Davose "aplinkos apsauga pirmąkart nebuvo laikoma visiškai atskira tema, o tai, manau, yra gerai."

"Mes judame link labiau integruoto požiūrio į iššūkius pasaulyje, - pabrėžė ji. - Aplinkos apsauga nėra šalutinė problema - ji iš tiesų yra visa ko dalis. Be abejo, aš laikau gamtą gyvybės palaikymo sistema - kuri pagaliau pripažįstama esanti (problemų) sprendimų dalis."

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją