Įvairiais skaičiavimas vidutinis lietuvis per metus suvalgo iki 14 kg žuvies, o vidutinis europietis – per 20 kg.

Tai kai kurių pirkėjų manymu yra ne tik tradicijų skirtumas, bet ir nedidelis kokybiškos žuvies produktų pasirinkimas Lietuvoje.

„Vičiūnų grupės“ rinkodaros padalinio vadovas Renatas Šapoka DELFI sakė, kad bendrovės pardavimai gruodį padidėja 70 proc.

„Padidėja tiek tradicinių sūdytos silkės patiekalų, tiek ir šaldytų lydekos bei jos filė gaminių, krabų lazdelių suvartojimas“, – sakė jis.

Jis sako, kad sūdytos žuvies lietuviai suvartoja gerokai daugiau nei vidutinis europietis, o šaldytos šiek tiek mažiau. Vakarų Europoje daugiau suvalgoma šviežios žuvies.

Žuvies perdirbimo UAB „Norvelita“ generalinis direktorius Jordanas Kenstavičius DELFI sakė, kad gruodį prekyba žuvies produktais ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje išauga bent du kartus.

Dažniausiai lietuviai renkasi silkę, populiari ir šviežia bei sūdyta žuvis, mažiau perkama rūkytų gaminių.

Pašnekovas mano, kad mažesnį žuvies suvartojimą Lietuvoje nei Vakarų Europoje lemia valgymo kultūra ir tradicijos.

Jis sako, kad Lietuvoje mažai parduodama ir perkama šviežios žuvies, taip pat vis dar pirkėjo pasirinkimą dažnai lemia produkto kaina, kuri turi įtakos ir kokybei.

Anot gamintojų, mažiausiai žuvies perkama po didžiųjų švenčių – Kalėdų ir Velykų ar karštą vasarą.

Ir „Norvelita“, ir „Vičiūnų grupė“ didžiausią dalį savo produkcijos eksportuoja.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per dešimt šių metų mėnesių gavo beveik 200 skundų dėl žuvies ir jos produktų kokybės, iš jų pagrįstais nustatyti 68.

Dažniausiai VMVT skundžiamasi, kad parduodama nebegaliojanti produkcija arba ant gaminio pakuotės užrašoma ne tai, kas yra viduje, pavyzdžiui, spalio pradžioje pirkėjas skundėsi parduotuvėje pirkęs pakuotę šaldytos jūros lydekos, o viduje radęs daugiausiai Putasu žuvies.

Taip pat vartotojai skundžiasi, kad prekybos centruose nusipirkę rūkytą sugedusią žuvį ar tarp gyvų parduodamų karpių matę „plaukiojančius“ ir negyvus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją