Taip atsitinka todėl, kad pagrindinis supirkėjas - bendrovė "Provit industrija" - menkes parduoda savo klientui - įmonei "Espersen Lietuva", o pastaroji jas išgabena į Daniją.

Anot Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininko Alfonso Bargailos, pagrindinė problema yra ta, jog didžiųjų prekybos centrų operatoriai ir smulkesnieji prekybininkai nesidomi lietuviška produkcija.

Pirkėjai parduotuvėse randa tik vakaruose sugautas šaldytas žuvis, daugiausia - iš Norvegijos, arba Lietuvos tvenkiniuose užaugintus gyvus karpius.

Lietuvos žuvies perdirbėjų asociacijos tarybos pirmininkas Jordanas Kenstavičius teigė, jog mes dar neturime žuvies vartojimo įpročių.

Suskaičiuota, kad kiekvienas lietuvis kasmet vidutiniškai suvalgo 14 kg žuvies ir jos gaminių, tuo tarpu Vakarų Europoje šis skaičius yra gerokai didesnis, pavyzdžiui, Olandijoje - apie 20 kg., todėl prekybininkai ir nesuinteresuoti, nes šviežios žuvies realizacijos terminas yra neilgas. Didieji prekybininkai lietuviškos žuvies nenori dar ir dėl to, kad negali normaliai suplanuoti žuvies pasiūlos, nes galioja netrumpas - beveik 120 dienų per metus - draudimas gaudyti menkes.

Be kita ko, atvežta iš užsienio žuvis yra pigesnė, nes jos kokybė yra suprastėjusi, mano J. Kenstavičius. Pavyzdžiui, norvegai, nepardavę šviežios žuvies, ją realizuoja užšaldytą.

"Lietuviška žuvimi prekiaujame ir ji yra labai populiari", - teigia "VP Market" atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė. Anot jos, prekybos centrai dirba su tiekėjais, kurie žuvį perka ir Lietuvoje, ir importuoja. Labiausiai perkamos yra stintos (sezono metu), karpiai, lydekos, menkės, upėtakiai ir kitos.

Tačiau "Salų žuvys" prekių grupės vadovė Daiva Jermolojavienė teigia, kad į Lietuvos rinką Baltijos jūroje sugautų žuvų beveik nebetiekiama. Pasak jos, daugiausiai bendradarbiaujama su norvegais.

A. Bargaila, be kita ko, pridūrė, esą keista, kai Lietuvos žvejai žuvį sugauna, tačiau rinkoje lieka tik mažoji jos dalis. Jis kelia klausimą, ar padėčiai taisyti neturėtų įsikišti valstybinės institucijos.

Tačiau Žuvininkystės departamento prie Žemės ūkio ministerijos Žvejybos Baltijos jūroje departamento direktorius Vaclovas Petkus sako, jog kištis į verslo reikalus valstybė tiesiog neturinti teisės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją