Turistų planus uostamiestyje koregavo subjurę orai

Pasak Turizmo ir kultūros informacijos centro direktorės Romenos Savickienės, antradienį į uostamiestį įplaukęs Prancūzijos laineris – ypatingas. Jis esą jau aplankė 3 uostus.

„Laivas yra išskirtinis. Tai tikrai yra super liukso klasės laivas, 92-jų kajučių ir tikrai su ganėtinai didelėmis kainomis. Kiek teko pažiūrėti, 7 dienų kruizas asmeniui kainuoja maždaug nuo 6 iki 14 tūkstančių eurų“, – pasakojo ji.

Klaipėdos jūrų uostas.

Pirmuoju laivu atplaukė 140 turistų. Dauguma jų – prancūzai. Kai kurie neslepia svarstę, ar išvis lipti iš laivo, kai oras toks prastas.

„Oras labai šaltas, bet mes eisime į miestą, į botanikos sodą“, – teigė vyras.

„Aš jau Vilniuje prieš keletą metų buvau, bet Klaipėdoje – pirmą kartą. Žinokite, aš atvykau iš Prancūzijos. Ten irgi šalta. Tai – ne problema“, – dalijosi kitas turistas.

Į Klaipėdos uostą pirmasis kruizinis laivas užsuko tik 6 valandoms, tad gidai turėjo suktis greitai. Tiesa, ir jiems orai koją kišo – kai kuriuos planus teko koreguoti. Pavyzdžiui, kelionės dviračiais reikėjo atsisakyti.

„Visur į gamtą vežame. Vešime į Raganų kalną Juodkrantėje, į Palangos gintaro muziejų ir dar Klaipėdos rajone į bityną važiuojame. Įsivaizdavome, kad bites pamatys, bet nežinau, kaip jau dabar bus“, – kalbėjo „Klaipėdos Mėjos“ direktorė Monika Stirnaitė.

Apsemtas Klaipėdos senamiestis

Rasti prancūziškai šnekančių gidų – taip pat nebuvo lengva.

„Beprotiškai sunku. Prancūzų gidų skaičius Klaipėdoje yra labai limituotas. Turime vieną gidę net iš Vilniaus atvažiavusią šiandien pas mus. Jau ir vokiečių, žinokite, darosi sudėtinga rasti. Lengviausia yra su anglų, nes ji yra populiariausia kalba. Prancūzų – labai sunku. Italų, ispanų yra sunku, nes tai yra tokios retesnės kalbos“, – teigė M. Stirnaitė.

Kruizinės linijos prognozuoja rekordinius metus

Pirmasis šiemet į Klaipėdą atplaukęs laivas – tik 130 metrų ilgio, tačiau tokių nedidelių laivų šiemet turėtų būti mažiau, nei pusė.

„Kitas laivas, kuris atvyksta į Klaipėdą, yra didelis „MSC Poesia“. Tai yra laivas, kuris buvo pristatytas pernai, kuris talpina virš 2500 keleivių ir tokių laivų bus nemažai. Turbūt pats didžiausias laivas, kuris atplauks 2024 metais, iš 53 laivų, kurie aplankys Klaipėdą, bus 296 metrų“, – teigė Uosto generalinis direktorius Algis Latakas.

Algis Latakas

Prancūzų laineriui tai buvo pirmasis vizitas Lietuvos pajūryje. Pirmą kartą šiemet Klaipėdą lankys net 10 kruizinių laivų. Tikimasi, kad išvis užsuks net 53 kruiziniai laineriai arba 12 daugiau, nei pernai.

„Apie 65-70 tūkstančių turistų turėtų atvykti, nes kruizinės linijos pabrėžia, kad Baltijos kruizai labai puikiai šiais metais išsiparduoda. Kruizinės linijos prognozuoja rekordinius metus, tai labai tikimės, kad visi laivai, kurie yra užregistruoti, atvyks tikrai pilni“, – teigė R. Savickienė.

Klaipėdos Uostas

Kruiziniai laivai Klaipėdą lankys iki spalio. Šiemet jau tikimasi pradėti ir naujo kruizinių laivų terminalo statybą greta Žiemos uosto, tad Klaipėdoje jau greitai turėtų atsirasti 2 naujos, modernios, beveik kilometro krantinės kruiziniams laivams švartuoti.

Kitąmet į Klaipėdą atplukdyti turistus norą jau pareiškė dar daugiau kruizinių laivų – net 63.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: