Šiemet per pirmąjį ketvirtį skystų krovinių, tarp kurių yra ir iš Baltarusijos tranzitu gabenami naftos produktai, krova sumenko net 27,3 proc., pranešė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) direkcija.

AB „Klaipėdos nafta“ duomenimis, per pirmuosius tris šių metų mėnesius šios įmonės krova, palyginti su tuo pačiu 2016 m. laikotarpiu, sumenko net 33 proc. Iš viso per 2017 m. sausio-kovo mėnesius į bendrovės talpyklas perpilta 1,554 mln. tonų naftos produktų, kai pernai pirmąjį ketvirtį krova siekė 2,321 mln. tonų.

„Krovos mažėjimas susijęs su planiniu AB „Orlen Lietuva“ gamyklos remontu ir šios įmonės laikinu naftos produktų eksporto sumažėjimu bei mažesniu tranzitinių krovinių iš Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų srautu, susijusiu su žalios naftos tiekimo į šias gamyklas sumažėjimu“, - pranešė bendrovės atstovai.

Baltarusiškų naftos produktų srauto mažėjimo tendencijos pastebėtos jau praėjusių metų antrąjį pusmetį. Nepaisant to, pernai „Klaipėdos naftai“ pavyko pasiekti didžiausią krovos apyvartą nuo 2011-ųjų ir perpilti 7,338 mln. tonų.

Pagrindiniai „Klaipėdos natos“ tranzitinių krovinių klientai 2016 m. buvo: BNK (UK) Limited, priklausanti didžiausiai Baltarusijos naftos produktų eksportuotojai ZAT „Belaruskaja neftenaja kampanija“ (Baltarusijos naftos bendrovė – BNK) bei Šveicarijoje registruota bendrovė „Verum Plus“ AG.

Siekiant užtikrinti nenutrūkstamą tranzitinių krovinių srautą per AB „Klaipėdos naftos“ terminalą, 2016 m. sudaryta ilgalaikė paslaugų teikimo, susijusio su naftos produktų perpylimu sutartis su BNK (UK) Limited. Sutartis sudaryta iki 2019 m. spalio 31 d. su galimybe ją pratęsti, pranešė bendrovės atstovai.

Jei nuo Rusijos malonės priklausančios naftos produktų kiekiai gabenami iš Baltarusijos ir sumenko, tai pačios Baltarusijos gaminamų krovinių apimtys Klaipėdos uoste nepaliauja augti. Štai UAB Birių krovinių terminalas (BKT), kurio didžiąją krovinių dalį sudaro baltarusiškos trąšos, šiemet per pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2016 m. pirmaisiais trimis mėnesiais, krovą padidino iki 1,7 mln. tonų (pernai – 1,5 mln. tonų). Iš viso pernai BKT perkrovė 7,1 mln. tonų kovinių.

Tai, kad baltarusiškų trąšų krovos apimtys auga, o iš šios šalies naftos perdirbimo gamyklų gabenamų krovinių kiekiai menksta patvirtino ir KVJU direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Jis tik pridūrė, kad dedama daug pastangų ir vedamos derybos, kad per Klaipėdos uostą būtų gabenama ir Novopolocko naftos perdirbimo gamyklos produkcija.

KVJU direkcijos duomenimis, 2016 m. baltarusiški kroviniai sudarė kiek daugiau nei 30 proc. visos uosto apyvartos - 13,89 mln. tonų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)