Jungtiniuose Arabų Emyratuose prasidėjus pavasario atostogoms, tikėtina, kad 1,1 mln. žmonių pasinaudos šiuo judriausiu pasaulyje oro uostu, nurodė Dubajaus oro uostų valdyba „Dubai Airports“.

Prognozuojama, kad nuo penktadienio iki pirmadienio oro uostas kiekvieną dieną aptarnaus maždaug po 260 tūkst. keleivių. Dubajaus tarptautinis oro uostas planuoja šiemet sulaukti 89 mln. keleivių.

Jungtinės Valstijos paskelbė draudimą per tiesioginius skrydžius iš aštuonių Artimųjų Rytų šalių keleiviams į lėktuvų salonus įsinešti bet kokius elektroninius įrenginius, didesnius negu standartinis išmanusis telefonas. JAV pareigūnai nenurodė, kiek laiko galios šis draudimas, bet „Emirates“ naujienų agentūrai AFP sakė, kad bendrovei buvo nurodyta taikyti jį mažiausiai iki spalio 14 dienos.

Draudimas taip pat taikomas bet kokiai elektronikai, pardavinėjamai Dubajaus oro uosto neapmuitinamų prekių parduotuvėse, anksčiau šią savaitę vietos radijui sakė „Dubai Airports“ generalinis direktorius Paulas Griffithsas .

Vyriausybės kontroliuojama „Emirates“ kasdien siunčia iš Dubajaus į Jungtines Valstijas 18 lėktuvų.
Šeštadienį padėtį dar labiau apsunkino smarkios audros su perkūnija, dėl kurių vėlavo skrydžiai iš Dubajaus ir Abu Dabio oro uostų, įskaitant „Emirates“ reisą į Hjustoną.

Naujasis draudimas taikomas keleiviams 10-yje oro uostų Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, tarp jų Stambulo Ataturko tarptautiniame oro uoste ir Kataro Hamado tarptautiniame oro uoste.

Šis draudimas įžiebė pasipiktinimą regione, kad Vašingtonas vėl imasi priemonių prieš musulmoniškas šalis, bet kai kurie išvargę keleiviai į naująją tvarką reagavo apatiškai.

„Tokia taisyklė. Aš laikausi taisyklių“, – sakė Kataro pilietis Rakanas Mohammedas, du arba tris kartus per metus skraidantis iš Dohos į JAV.

„Mano artimiesiems didesnė problema – draudimas rūkyti. Per ilgą skrydį jie po trijų valandų tampa neramūs“, – pridūrė jis.

Tokį patį draudimą, įsigaliojantį nuo šeštadienio, paskelbė Didžioji Britanija. Jis taikomas visiems skrydžiams iš Egipto, Turkijos, Jordanijos, Saudo Arabijos, Tuniso ir Libano.

Abu Dabio, kuriame įsikūrusi JAE nacionalinė oro bendrovė „Etihad Airways“, tarptautinis oro uostas yra vienas iš nedaugelio, kuriuose veikia JAV Muitinės ir sienos apsaugos tarnybos padalinys, atliekantis imigracijos procedūras ir muitinės tikrinimus prieš skrydį.

„Kai svečiai nusileidžia JAV, jie atvyksta kaip vidaus keleiviai ir neturi vėl laukti eilėje, kol bus atlikti imigracijos patikrinimai“, – sakoma AFP gautame elektroniniame laiške.

Šie draudimai sulaukė kritikos, kad jie taikomi tik šalims, kurių gyventojų daugumą sudaro musulmonai. Daugelį ypač nustebino, kad JAV draudimas taikomas ir oro uostams, iš kurių tiesioginių skrydžių į Jungtines Valstijas nebūna.

JAV ir Britanija aiškina, kad šios priemonės imtasi siekiant padidinti saugumą, nes žvalgybos duomenys rodo, kad keleiviniai laineriai gali būti atakuojami sprogstamaisiais užtaisais, paslėptais dideliuose elektroniniuose įrenginiuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)