Transporto komisarė Violeta Bulc teigia, kad projektų paraiškų suma jau keturis kartus viršiją numatytą finansinę pagalbą, todėl valstybės turės skirti vis didesnį dėmesį privatiems investuotojams pritraukti.

Kovo 23-24 d. Sofijoje (Bulgarija) vyksta Europos Sąjungos organizuota Regioninė transporto investicijų konferencija.

Prieš oficialią konferencijos pradžią su žurnalistais bendravusi komisarė V. Bulc teigė, kad finansuojant transporto projektus prioritetai skiriami ekologijai ir skaitmenizavimui. Taip pat Europos Komisija skatina valstybes nepasikliauti Europos Sąjungos parama ir kuo daugiau dėmesio skirti privatiems investuotojams pritraukti. Ji taip pat pabrėžė, kaip svarbu valstybėms bendradarbiauti ir kartu dirbti.

„Negaliu pasakyti, kiek turėjome problemų dėl „Rail Baltic“ projekto, bet pagaliau pavyko ir projektas pradeda judėti“, – Baltijos šalių pavyzdį paminėjo Europos komisarė.

Pasak V. Bulc, taip pat sveikini projektai, kuriais pašalinami šiuo metu esantys transporto susisiekimo trūkumai, pavyzdžiui, jūros uostų ar industrinių teritorijų sujungimas geležinkeliais.

„Nors veikia daug finansinių mechanizmų, matome, kad ypač naujosiose Europos Sąjungos šalyse atotrūkis transporto investicijose auga, būtent dėl to ir esame dabar čia, Bulgarijoje“, – kalbėjo Europos komisarė.

V. Bulc pabrėžė, kad Europoje pagal ekologiškumą kol kas pirmauja geležinkeliai, todėl ir toliau bus daug dėmesio skiriama šios infrastruktūros plėtrai.

„Ekologiška – tai reiškia naujus verslus, didesnės pridėtinės vertės produktus ir didesnius atlyginimus. Tai leis Europos Sąjungai išlikti globaliame lygyje, – apie prioritetus kalbėjo komisarė. – Geležinkeliai yra labiausiai dekarbonizuota infrastruktūra. Norime matyti daugiau verslo vykdomo geležinkeliais, bet geležinkelių tinklas Europoje yra nepakankamai išvystytas ir paskutinius dešimtmečius nebuvo pakankamai į jį investuojama“.

Kaip gerą pavyzdį V. Bulc paminėjo Ispaniją, kuri inicijuoja geležinkelio projektus, sujungsiančius verslo zonas, jūros uostus.

V. Bulc pasidžiaugė, kad šešerių metų periodui yra numatytos 24 mlrd. eurų finansavimo galimybės transporto sektoriaus investicijoms, tačiau to nepakanka ir reikia bandyti pritraukti kuo daugiau privačių investicijų į transporto sektorių.

„Kad Europa taptų viena transporto erdve iš viso reikėtų 700 mlrd. eurų“, – kalbėjo V. Bulc. Komisarė pasidžiaugė, kad Europos Sąjungos narėms pavyksta sėkmingai pritraukti ir privačių investuotojų į transporto projektus.

Nutoldama nuo geležinkelių, V. Bulc taip pat paminėjo prioritetą – investicijas į ekologišką transportą.

Pasak jos, naujas finansinis mechanizmas „Švaresnės transporto priemonės“ jau sulaukė dėmesio iš viešojo transporto paslaugų teikėjų Latvijoje, Ispanijoje.

Ateityje žadama daug dėmesio skirti ir su dronais susijusioms investicijoms: transporto valdymas, skaitmenizacija.

Vis dėlto kalbėdama apie transporto investicinius projektus V. Bulc išsakė ir kritikos valstybėms: „Dažnai šalys, galvodamos apie projektus, nemato viso paveikslo. Svarbu galvoti ne tik apie investicijų stadiją, bet ir infrastruktūros išlaikymo, kuri dažniausiai ir reikalauja daugiausiai lėšų“.

Žurnalistų užklausta apie kinų susidomėjimą investicijomis Europoje V. Bulc paminėjo, kad visos privačios iniciatyvos į transporto sektoriaus projektus yra sveikintinos ir laukiamos, tačiau svarbu, kad projektai atitiktų Europos Sąjungos standartus.

„Su Kinijos investuotojais diskusijos vyksta vaisingos ir kooperacija gera. Europos Sąjunga sveikina visas investicijas, bet jei investuojama į Europos Sąjungos projektus, turime sekti europietiškais standartais. Kitaip ateityje šalys turės bėdų sujungiant transporto sektorių į vieną erdvę“, – komentuodama Kinijos investicijų klausimą kalbėjo Europos komisarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)