Apie tai ketvirtadienį prasidėjusioje Vadovų konferencijoje „Ebit“ kalbėjo buvęs Suomijos premjeras Alexanderis Stubbas. Kartu jis įvardijo šešis sąlygas laimingam gyvenimui.

„Svajokite. Tikėkite. Sunkiai dirbkite. Ir pasiekite sėkmę“ – tokiais žodžiais kiekvieną vakarą buvęs Suomijos ministras pirmininkas atsisveikina su 13 ir 15 metų vaikais.

„Daug kas gali būti ciniškas ir galvoti – ką čia politikas man aiškina apie laimę. Žinome, kad laimė – asmeninis dalykas. Vis dėlto tikiu, kad laimės siekimas yra tai, ko mes visi siekiame“, – šalia Vilniaus vykstančioje konferencijoje kalbėjo 48 m. A. Stubbas.

Suomis tiki turintis teisę kalbėti ir apie laimę dėl to, kad jo tėvynė pagal Laimės indeksą yra penkta.

„Turiu ir gerą, ir blogą žinią. Lietuva – 60 iš 168 valstybių, bet gera žinia, kad latviai ir estai žemiau“, – šmaikštavo vyras.

Savo kalboje A. Stubbas atkreipė dėmesį į tai, kaip kūno, proto ir verslo harmonija gali padovanoti laimingą gyvenimą.

„Tikiu, kad yra ryšys tarp proto ir kūno: kai jautiesi gerai fiziškai, gali jaustis gerai ir protu. O kai pradedi blogai jaustis protu, pradeda šlubuoti ir fizinė sveikata. Todėl esu įsitikinęs dirbti su abiem“, – šnekėjo buvęs Suomijos ministras pirmininkas.

Suomis ragino išlaikyti atvirą protą ir kasdien ko nors naujo išmokti.

„Buvau premjeras, tačiau tai nereiškia, kad viską žinojau. Jei esi smalsus, atviras, tai gali būti ir protingesnis. Galima nuolat treniruoti protą – rašyti, skaityti, klausyti, kalbėti“, – pridėjo jis. Kartu A. Stubbas ragino mokytis naujų kalbų ar naujų technikų.

„Su protu yra taip pat kaip su kūnu, jei netreniruoti, prarasi“, – teigė jis.

Daug dėmesio savo pranešime suomis skyrė ir fiziniam pasiruošimui: „Tikiu, kad šiandien itin svarbu rūpintis ne tik protu, bet ir kūnu.

Pirma, maitinimasis. Gyvename tokiu metu, kai galime pasirinkti ką valgyti, bet, deja, šiandieniniame pasaulyje antsvoris, blogas maistas nužudo labai daug žmonių. Tai, ką dedi į burną, turi tiesioginį poveikį, kaip pasiseks diena“.

Antras dalykas, kurio negalima pamiršti, A. Stubbo nuomone, poilsis ir miegas.

„Nepateisinu argumentų, kurie sako, kad daug dirba, jiems užtenka 4 val. miego. Manau, kad tai – senamadiška. Jei mažai miegosite, tai dirbsite neefektyviai ir neilgai. Poilsis yra labai svarbu“, – savo kalbą tęsė konferencijos pranešėjas.

Paskutinius penkis mėnesius „karšta“ joga užsiimantis buvęs Suomijos premjeras taip pat pabrėžė fizinio aktyvumo svarbą. Nors pats A. Stubbas prisipažino itin daug dėmesio skiriantis sportui, kiti gali rinktis ramesnį fizinį aktyvumą: „Tai gali būti ėjimas, bėgimas, šokis. Tik turi judėti. Kūnas buvo sutvertas judėti“.

Vadovų konferencijoje „EBIT“ pranešimą skaitęs suomis užsiminė ir apie laimę įmonėse.

Pasak jo, geras vadovas turi visuomet galvoti, ar darbuotojai yra laimingi.

„Manau, kad ketvirtoji industrinė revoliucija pakeis, kaip mes dirbsime ateityje. Mano vaikai jau neatsimena laikų, kai nebuvo išmaniųjų telefonų. Mano anūkai važiuos į mokyklą automobiliais be vairuotojų, ligas geriau nei gydytojai nustatys dirbtinis protas, nereikės rinkos analitikų. Taigi, būdas, kaip dirbsime keisis. Norint, kad jūsų įmonė būtų laiminga įmonė, turite į tai atkreipti dėmesį“, – patarė A. Stubbas.

Kartu jis įvardijo tris svarbiausius pokyčius verslo aplinkoje: nebeliks darbo nuo 9 iki 17 val. koncepcijos; bendrovėms nebebus būtina turėti tikrą biurą; vis daugiau žmonių dirbs savarankiškai.

„Tačiau vienas dalykas išliks svarbiausias – žmonių kontaktas. Tai, kaip elgsitės su kitais žmonėmis, bus labai svarbu“, – įžvelgė pranešėjas.

Savo pranešimo pabaigoje A. Stubbas išvardijo, jo nuomone, būtinas šešias sąlygas pajusti laimę:

1. bendra sveikata,

2. maitinimasis,

3. poilsis,

4. mąstymas,

5. fizinis aktyvumas,

6. biomechanika (senstant kūnui stengtis neprarasti jo fizinių savybių).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)