Tai jau antra Susisiekimo ministerijos valdoma įmonė, kurios vadovybė pakeista, ministerijai pradėjus vadovauti Rokui Masiuliui - pirmoji buvo „Lietuvos geležinkeliai“.

„Įmonėje nustatyti šiurkštūs pirkimų procedūrų pažeidimai, keliantys abejonių dėl A. Raščiaus darbo skaidrumo ir efektyvumo. “, - BNS sakė R. Masiulis, ketvirtadienį pasirašęs įsakymą.

Ministro teigimu, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atskleidė, kad įmonėje klestėjo neskaidrūs, galimai vienam tiekėjui skirti viešieji pirkimai.

„Patikrinimo metu nustatyta, kad „Oro navigacijos“ vadovas į VPT išvadas neatsižvelgė, o pati įmonės veikla ne kartą kėlė abejonių dėl galimos korupcijos. Vertindamas situaciją konstatuoju, kad vadovas nebegali vykdyti savo pareigų“, - išplatintame pranešime teigė R. Masiulis.

Pasak jo, A. Raščiui bus išmokėta 2 mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio išeitinė kompensacija. Praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį jo vidutinis atlyginimas siekė 5 tūkst. eurų.

BNS trečiadienį rašė, kad „Oro navigacijos“ skelbiamas beveik 11 mln. eurų vertės skrydžių valdymo centro rangovo konkursas stringa jau kelerius metus. 2015 metų gruodį Vilniaus apygardos teismas nurodė bendrovei nutraukti pirmą kartą skelbtą konkursą.

Pernai įmonė paskelbė naują konkursą, tačiau VPT įpareigojo jį nutraukti, o rugpjūtį nurodė, kad 3,25 mln. eurų vertės ryšių, navigacijos ir stebėjimo techninės patalpos statybos sutartis su bendrove „Satela“ turi būti nutraukta bei organizuotas naujas pirkimas.

Susisiekimo ministerijai sukėlė abejonių neskelbiamų derybų būdu pasirinktos Suomijos NRPL ir Prancūzijos „Thales“ - įmonė neatliko rinkos tyrimo potencialiems tiekėjams ir numatomai pirkimo vertei nustatyti. „Oro navigacijos“ už beveik 500 tūkst. eurų iš NRPL įsigyta įranga naudojama kaip pagalbinė, o kad atitiktų ES teisę, ji turės įsigyti kitą įrangą.

Be to, „Oro navigacija“ iš bendrovės „VG Consult“ pagal 2012–2014 metais pasirašytas 5 sutartis įsigijo paslaugų už 171,9 tūkst. eurų. Susisiekimo ministerijai sukėlė abejonių šių paslaugų reikalingumas ir viešųjų pirkimų skaidrumas.

Taip pat nustatyta, kad „Oro navigacija“ iš bendrovės „Santika“ 2010–2016 metais įsigijo kelionių organizavimo paslaugų už 692,5 tūkst. eurų - kilo abejonių, ar perkant šias paslaugas buvo laikomasi įstatymo.

Laikinai „Oro navigacijai“ vadovaus įmonės Finansų ir ekonomikos direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Gustys. Artimiausiu metu ketinama skelbti konkursą generalinio direktoriaus pareigoms užimti.

62-ejų A. Raščius „Oro navigacijai“ vadovavo nuo 2001 metų. Prieš tai jis laikinai vadovavo Lietuvos civilinės aviacijos direkcijai, dirbo VGTU Antano Gustaičio aviacijos instituto direktoriaus pavaduotoju.

„Oro navigacija“ vykdo Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus teikdama specializuotas paslaugas šalies oro erdvėje, bendrovės veiklą itin griežtai reglamentuoja šalies ir tarptautiniai teisės aktai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)