Važiuodami iš Vilniaus į Palangą DELFI žurnalistai fotografavo prie greitkelio veikiančias degalines. Paaiškėjo, kad pigiausi degalai prie magistralės yra šalia Klaipėdos įsikūrusioje „Jozitos“ degalinėje. A-95 markės benzinas čia kainavo 1,05 Eur už litrą, dyzelinas – 0,89 Eur, o suskystintos dujos – 0,38 Eur.

Statoil“ degalinėse Vilniuje, Kaune ir Palangoje degalų kainos visiškai vienodos. Pavyzdžiui, už 95 markės benziną, neturint jokios nuolaidos kortelės, tektų mokėti po 1,124 Eur už litrą. Taigi, 6 ct daugiau nei „Jozitoje“.

Vis dėlto tai ne pati didžiausia matyta degalų kaina. Tarp Kauno ir Klaipėdos esančioje „Emsi“ degalinėje litras 95 benzino kainuoja 1,13 Eur, už dyzeliną čia tektų mokėti 1,05 Eur, už suskystintas dujas – 0,44 Eur.

Bendrovės „Jozita“ direktorius Jonas Jokubauskas nesureikšmino degalų kainų skirtumo tarp jo paties valdomų ir konkurentų degalinių.

„Na, kad nėra labai pigiau. Pavyzdžiui, Šiauliuose irgi pigu visur. Visose degalinėse. Klaipėdoje, gal ir yra šiek tiek pigiau, palyginti su kitomis degalinėmis. Mes prekiaujame visose degalinėse panašia kaina arba tokia pačia – tiek Kaune, tiek Klaipėdoje, tiek Šilutėje, tiek Šilalėje, tiek Raseiniuose, tiek Šiauliuose“, – DELFI sakė jis.

Vis dėlto vadovas pripažino, kad, įsibėgėjus vasaros sezonui,šalia Klaipėdos veikiančioje degalinėje sulaukiama daugiau klientų: „Na, gal vilniečiai užvažiuoja daugiau, iš kitų miestų, kuriuose palaiko kainas didesnes. O šiaip tai mes visada stengiamės laikyti kainas kiek galima mažesnes.“

„Jozitos“ direktorius neatmetė galimybės dar šiemet atidaryti tinklo degalinę sostinėje, kurioje, anot jo, naftos produktų pardavėjai degalus pardavinėja brangiausiai ir susirenka visus pinigus.

„Norėčiau atidaryti pigių degalinių Vilniuje. Bet kad taip lengvai ateiti į Vilnių, žinot, vietos nėra. Šįmet mano svajonės yra į Vilnių. Bet bijau, kad tai balto arklio svajonė... Kaip pasiseks, ką aš žinau. Turite padėti man nupirkti vieną degalinę tikrai bus pigiai kol aš būsiu gyvas, ta kaina bus tokia pati“, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo J. Jokubauskas.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė nesistebėjo, kad skirtingose vietose degalų kainos vartotojams skiriasi.

„Mažmeninės degalų kainos priklauso nuo didmenos kainos, mokesčių ir, be abejo, konkurencijos. Gali būti arba daugiau degalinių, arba mažiau, arba kas nors daro akciją, kiti žaidėjai nenori atsilikti ir taip pat padaro akciją, nuleidžia kainas, arba nuolaidas suteikia didesnes“, – apie konkurencijos lemiamą įtaką kalbėjo asociacijos prezidentė.

Daiva Jokšienė

Jos teigimu, lyginti kainas „vienas prie vieno“ nėra labai tikslu ir gerai. Mažmeninė degalų kaina esą priklauso nuo didmeninės degalų kainos, o ši nuo daugelio kitų veiksnių – maržos, JAV dolerio ir euro santykio, besikeičiančių akcizų ir kt.

Prieš metus DELFI lygino degalų kainas kai kuriuose šalies miestuose. 2015 m. birželio 11 d. Šiaulių (Gegužių g.) „Neste“ degalinėje 95 benzino litras kainavo – 1,279 Eur, dyzelino – 1,179. Tuo metu Kaune (Kuršių g.) 95 benzinas – 1,229 Eur, dyzelinas – 1,079 Eur. Klaipėdoje (Šilutės pl.) benzinas ir dyzelinas kainavo tiek pat, kiek Šiauliuose.

Šiuo metu tarptautinėse rinkose žaliavinės naftos kaina yra pakilusi nuo žemiausio lygio, tačiau vis tiek yra apie 20 proc. pigesnė nei 2015 m. birželio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)