Gyventojai nesupranta, kodėl buvo apmokestintos jų daugelį metų naudojamos teritorijos.
Panašiu būdu problemą dėl užstatytų kiemų ir nuolatinių gyventojų skundų Klaipėdos miesto savivaldybė automobilių stovėjimą daugiabučių kiemuose tam tikrose miesto zonose apmokestino dar 2013 metais.

Mokestį už stovėjimą daugiabučių namų kiemuose centrinėje miesto dalyje 2014-ųjų vasarą įsivedė ir Šiauliai. Panevėžys bei Vilnius taip pat ketina sekti kitų didžiųjų miestų pavyzdžiu ir apmokestinti miesto centre esančių daugiabučių namų kiemų aikšteles. Kaunas – ne išimtis.

Gavo prašymą spręsti problemą

Sprendimas apmokestinti Laisvės alėjos kiemus buvo priimtas gavus gyventojų prašymą spręsti susidariusią situaciją, kai į jų kiemą, į kurį įvažiuoti galima tik per pėsčiųjų, Daukanto gatvę, be perstojo buvo statomi ne gyventojų automobiliai.

Vairuotojai, nepaisydami kelių eismo ženklų bei sukeldami pavojų pėstiesiems per pėsčiųjų ir dviratininkų zonas atvažiuoja į gyventojų kiemus ir nemokamai stato automobilius. Tai nuolat piktindavo čia gyvenančius, todėl jie raštu kreipėsi į miesto transporto ir eismo organizavimo skyrių, kuris ir pasiūlė apmokestinti visas teritorijas, besiribojančias su Maironio ir Mickevičiaus gatvėmis.

Sprendime teigiama, jog apmokestinus minėtas teritorijas, užkirstas kelias piktnaudžiavimui nemokamai statyti automobilius gyventojų kiemuose.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas teigia, kad su visais gyventojais susitarti nėra įmanoma, nes kiekvieno jų poreikiai skirtingi. Vieniems nauja tvarka tinka, kiti, neturintys automobilių prieštarauja, kad jų svečiai neturės kur prisiparkuoti.


„Jei visi daugiabučiai namai susitvarkytų savo žemės sklypus, pasidalintų kiemą, susiskirstytų, galėtų įsirengti užtvarus ir išsispręstų problemos. Šiai dienai vieni gyventojai ateina ir sako, kad mūsų kiemus užstato iš kitur atvažiuojantys automobiliai, kitas, kuris neturi automobilio skundžiasi, kad pas jį į svečius negali atvažiuoti ir pasistatyti automobilio“, – teigia pašnekovas.

Savivaldybės administracijos vadovas teigia, kad šis sprendimas buvo politinis-ekonominis, kuris leistų greičiau pajudėti tvarkos įvedimo procesui. Kaip pavyzdį pateikia Klaipėdos miesto savivaldybę, kuri pirmoji apmokestinusi daugiabučių kiemus, šiai dienai turi maždaug 90% sklypų prie daugiabučių, kurių gyventojai susitvarkė reikiamus dokumentus, kiemai atlaisvėjo nuo pašalinių automobilių.

Kurios teritorijos apmokestintos?

Pagrindinė priežastis, dėl kurios buvo apmokestintas stovėjimas miesto centro kiemuose – jog nėra suformuoti sklypai, žemė valstybinė. Gyventojai ir organizacijos, kurie prie patalpų turi susitvarkę sklypo valdymo dokumentus, stovėjimo vietas yra įsirengę anksčiau ir keblumų dėl naujovių nepatirs.

Jei gyventojai neturi galimybės automobilių laikyti savo privačiame sklype, nuo šiol galės įsigyti metinius leidimus. Už pirmą automobilio leidimą gyventojams teks mokėti 35 eurus per metus. Nuo šių metų pavasario atsiradusi naujovė – galimybė įsigyti antrąjį gyventojo leidimą, kurio kaina yra 70 eurų.

Tiesa, kad gautų antrą gyventojo leidimą, kauniečiai turi būti deklaravę savo gyvenamąją vietą teritorijoje, kurios ribos prasideda nuo Maironio g. ir K. Donelaičio g. sankirtos, tęsiasi K. Donelaičio g. iki A. Mickevičiaus g. sankirtos, A. Mickevičiaus g. iki sankirtos su Kęstučio g., Kęstučio g. iki sankirtos su Maironio g., Maironio g. iki sankirtos su K. Donelaičio g. (išskyrus teritoriją aplink pastatą K. Donelaičio g. 65P).

Gyventojai, turintys tokio tipo leidimą, automobilius gali palikti šalia namo esančioje teritorijoje ne didesniu nei 50 metrų spinduliu nuo nekilnojamojo turto objekto, nurodyto gyventojo leidime.
Kauniečiai, norintys gauti šio tipo leidimus, turi kreiptis į VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ administraciją.

Ruošia naują sprendimo projektą veiklą vykdantiems juridiniams asmenims

Kol kas šiais pakeitimais nepatenkinti Laisvės alėjoje dirbantys verslininkai, kurie nuomojasi patalpas, o jų savininkai šalia pastatų nėra suformavę sklypų su parkavimo vietomis. Jie į lengvatinius leidimus kol kas pretenduoti negali, tačiau savivaldybė ruošia dar vieną rinkliavos taisyklių pakeitimą, kuris leistų į lengvatinius leidimus pretenduoti ir patalpų nuomininkai.
Svarstoma leisti tose vietose veiklą vykdantiems juridiniams vienetams įsigyti lengvatinius leidimus automobilių statymui šalia įmonės patalpų, tačiau jų skaičius bus ribojamas ir tam dar turės pritarti miesto politikai.

Kiemų apmokestinimas, tiek daugiabučių gyventojus, tiek patalpas minėtoje teritorijoje turinčius verslininkus skatins tapti ir savo kiemų valdytojais – tada būtų galima ir aikštelėje daryti savą tvarką: įrengti stovėjimo vietas, žaidimų aikšteles, užkardas.

Ką daryti, jei gyventojai nėra susitvarkę sklypų teritorijų?

Administracijos direktorius G. Petrauskas gyventojams, kurie ties savo kiemais pamatė naujus apie mokamą stovėjimą informuojančius ženklus, pataria kuo greičiau spręsti kiemų nuosavybės klausimą ir imtis konkrečių veiksmų.

„Jei tai yra daugiabutis, dažniausiai yra administratorius, jam gyventojai turi pareikšti valią, kad žemės sklypas būtų priskirtas konkrečioms patalpoms. Administratorius kreipiasi į savivaldybę, urbanistikos skyrius sukonstruoja sąlygas, suformuojamas detalus planas, priskiriamas sklypas, pasirašoma panaudos sutartis su Nacionaline žemės tarnyba ir taip susitvarko sklypo dokumentus“, – teigė G. Petrauskas.

Gyventojams, norintiems susitvarkyti sklypo teritorijas ir nuosavybę, teks mokėti žemės nuomos mokestį, tačiau savivaldybės atstovas teigia, kad jis bus tikrai mažesnis nei išsipirkti du metinius leidimus automobilio statymui prie namų apmokestintoje teritorijoje.

Šis sprendimas atsirado, kai vieno Laisvės alėjos kiemo gyventojai kreipėsi į savivaldybę, kad būtų sprendžiama automobilių statymo problema. Savivaldybės atstovai parengė sprendimo projektą, kuriam pritarė dauguma miesto tarybos narių.

„Čia niekas nesiekia kažkokio konflikto, norisi išspręsti šį klausimą ir pradėti judėti su didesne tvarka mieste. Tai galėtų būti katalizatorius, kad galėtume eiti pirmyn“, – optimistiškai nusiteikęs savivaldybės administracijos vadovas.

Gyventojai tikisi, kad kiemų įteisinimo klausimai judės sparčiau

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su centrinės miesto dalies gyventoja Aldona Stankevičiene, kuri atstovauja K. Donelaičio gatvės 79-ojo namo interesams.

Moteris papasakojo, kad jie kiemo problemą norėjo išspręsti jau anksčiau, bet per daugelį metų to padaryti nepavyko. Kaunietė tikina, kad kieme visuomet buvo prižiūrima tvarka, butų savininkai noriai prisidėjo prie kiemo dangos tvarkymo, tačiau pastatytas mokamo stovėjimo ženklas ties jų įvažiavimu į kiemą buvo lyg griaustinis iš giedro dangaus.

„Mes detalų planą pradėjome tvarkyti 2000-iais. Kadangi mūsų įvažiavimas buvo per siauras, o šalia esančios teritorijos savininkai spec. tarnyboms neleido naudotis jų įvažiavimu, projektas nebuvo patvirtintas. Buvome pasamdę firmą, kuri darė toponuotraukos projektą, po to paminklosaugininkai pateikė sąskaitą, kurią apmokėjome. Niekas nepatvirtino, niekas nepasikeitė. Tai tęsiasi penkioliką metų ir niekaip nepavyksta šio klausimo pabaigti“, – pasakojo bendrijos pirmininkė.

Moteris teigia, kad gyventojai, pamatę pastatytą ženklą, kreipėsi į savivaldybę, kuri atsakė, jog ženklas buvo pastatytas po to, kai miesto taryba priėmė sprendimą dėl kiemų apmokestinimo. Ponia Aldona teigia gavusi miesto architekto patikinimą, kad šiuo metu teritorijų įteisinimo tvarka kur kas paprastesnė nei anksčiau ir pateikus prašymą, pažadėjo pateikti atsakymą per penkiolika dienų.