Nuo metų pradžios degalų paklausa visose Rusijos degalinėse sumenko daugiau nei 10 proc. Konkrečiose teritorijose šis skaičius dar drastiškesnis, tokia informacija pateikiama šią savaitę „Commodities Markets Analysis“ analitikų parengtoje ataskaitoje.

Degalinių savininkai skundžiasi, kad degalų paklausa, kuri žiemos mėnesiais dažniausiai natūraliai sumenksta, šį sausį itin kukli.

Esant menkai paklausai, o naftos bendrovėms nemažinant gavybos apimčių (tai reiškia, kad rinka perpildyta), degalai pinga, teigia „Commodities Markets Analysis“ verslo plėtros skyriaus vadovas Michailas Turukalovas.

Neatidėliotino atsiskaitymo degalų kainos, pradėjusios mažėti gruodį, sausį smuko dar 9,5 proc. Spėjama, kad tokia situacija rinkoje ilgai netruks, nes bendrovės ims svarstyti galimybę degalais prekiauti užsienyje, kur kainos žymiai didesnės, pabrėžia kiti analitikai.

„Šiuo metu Rusijoje benzinas vienas pigiausių Europoje, o tokia situacija vartotojams Rusijoje gana pavojinga“, – teigia Rusijos naftos ir naftos gavėjų sąjungos vyriausiasis analitikas Rustamas Tankajevas.

Praeitais metais atpigusi nafta rublį dolerio atžvilgiu nuvertino apie 40 proc., o, vertinant pagal dolerį, dujų kaina Rusijoje smuko net daugiau nei 50 proc. 2014 metų pradžioje litras aukščiausios rūšies rusiškų dujų buvo pardavinėjamas už 88 dolerio centus (0,78 Eur). Metų pabaigoje kaina jau siekė vos 44 dolerio centus (0,39 Eur) už litrą.

Kalbant apie išsivysčiusias valstybes, tik Jungtinės Valstijos gali girtis pardavinėjančios benziną vos už 60 dolerio centrų (0,53 Eur) už litrą. Vokietijoje ir Prancūzijoje litras kainuoja apie 1,4 dolerio (1,24 Eur), o Jungtinėje Karalystėje – 1,6 dolerio už litrą (1,42 Eur).

„Vos tik degalų paklausa šalyje šoktelės į viršų, iš Rusijos bus išvežama daugiau degalų (palankias sąlygas sudarys mažėjantis eksporto mokestis), o tokia situacija lems deficitą ir kainų šuolį“, – teigia R. Tankajevas.

Paisant vadinamojo „mokesčių manevro“ įstatymo, kurį Rusijos Valstybės Dūma priėmė praeitais metais, eksporto mokesnis degalams nuo 349 dolerių (220 Eur) už toną (toks tarifas taikytas gruodį) vasarį sumenks iki 88 dolerių už toną (77,83 Eur).

Rusijos valdžia jau ruošiasi galimam degalų kainų šuoliui. Sausio pradžioje Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas paprašė Federalinės antimonopolinės tarnybos vadovo Igorio Atemijevo parengti siūlymų, kaip pakoreguoti eksporto mokestį benzinui – „jeigu tokių priemonių vis dėl to teks imtis“.

Ėmusis administracinio spaudimo, rusams teks susidurti su degalų trūkumu, degalinėse nusidrieks ilgos eilės.

„Jeigu vietos rinkoje kainos bus dirbtinai reguliuojamos, gamintojai vis labiau norės degalus pardavinėti užsienyje... Spaudimo atsisakius, kainos drastiškai šoktels į viršų“, – teigia Maskvoje esančio Nacionalinio energetikos apsaugos fondo analitikas Igoris Juškovas.

Toks pat scenarijus nutiko 1998 ir 2008 metais, kai netikėtas degalų kainų šuolis privertė automobilių savininkus ilgai laukti eilėse prie degalinių, degalais prekiavusių už mažesne nei vidutinė kaina. Analitikai perspėja, kad tokia situacija gali pasikartoti, nes, gegužę prasidėjus sezonui, kainos gali šoktelėti iki 50 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)